Három évtized az űrben

2021.07.19. 17:54

Hubble űrteleszkóp: minden eszköz működik!

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakembereinek sikerült távolról orvosolniuk a fedélzeti számítógép problémáját.

Artwork of the Hubble Space Telescope (HST) above the Earth. The Hubble Telescope was launched in 1990 into low Earth orbit by Space Shuttle Mission STS-31 Discovery. It had to be repaired and serviced in five Space Shuttle missions until 2009. It is 13.2 meters long with a diameter of 4.2 meters. The weight was 11.1 tonnes.

Forrás: Science Photo Library/AFP

Fotó: Mark Garlick

A Hubble fedélzeti számítógépe június 13-án állt le, ekkor valamennyi csillagászati megfigyelést leállították. A tudományos műszerek biztonsági módra váltottak, amelyben a nem létfontosságú rendszerek leállnak – írja a BBC hírportálja.

A szakemberek kezdetben azt gyanították, hogy a probléma forrása egy 1980-as években készült számítógép. De mivel a backup számítógép is leállt, a marylandi Goddard Űrközpont repülésirányítói utóbbira és egy áramszabályozó egységre (PCU) irányították figyelmüket.

All instruments on the Hubble Space Telescope are now in operational status, and science data is once again being collected to further our understanding of the universe. https://t.co/1pskum8dXY

Múlt hét csütörtökön sikerült átállni a biztonsági hardverekre, majd a szakemberek megkezdték a biztonsági üzemmódból való átállás folyamatát. Hétvégén pedig már a tudományos műszerek is újra üzemeltek.

A kimaradt csillagászati megfigyelések többségét a későbbiekben pótolják.

Az 1990-ben fellőtt Hubble több mint 1,5 millió megfigyelést tett, amelyekről mintegy 18 ezer tanulmány számolt be.

Az űrteleszkóp egyre gyakrabban mutatja az öregedés jeleit annak ellenére, hogy a múltban több űrséta során végeztek rajta javításokat és felújításokat.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) a tervek szerint novemberben indítja útnak a Hubble utódját, a James Webb űrteleszkópot. A szakemberek reményei szerint a két műszer, hacsak rövid ideig is, de fog tudni párhuzamosan működni.

Borítóképünkön a Hubble

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!