Borsodnádasd hírei

2017.01.08. 11:53

Ha extrém az időjárás, az ÉMÁSZ is átütemezi a munkát

Borsodnádasd - A borsodnádasdiak tartanak az áramszünettől, az ÉMÁSZ azonban nem egész napos leállásra készül.

Borsodnádasd - A borsodnádasdiak tartanak az áramszünettől, az ÉMÁSZ azonban nem egész napos leállásra készül.

Már novemberben is háromnapos áramszünet volt Borsodnádasdon, most azonban az ÉMÁSZ Nyrt. újabbat tervez. Legalábbis levelében erre hívta fel a város lakóinak figyelmét. Az ott élők pedig attól tartanak, hogy a mínuszokban mivel fűtenek majd, ha kikapcsolják az áramot. Egyik olvasónk levélben kérte a segítségünket, mint írta: két hónappal ezelőtt az áramszolgáltató egyik alvállalkozója egy háromnapos karbantartás alatt átvágott egy gázvezetéket. (Erről a Borsod Online is beszámolt – a szerk.) „Rendben, ez véletlen volt, előfordul ilyen, viszont a fűtési szezonban háromnapos áramszünetet csinálni kellemetlen” – fogalmazott levelében olvasónk. Így folytatta: „De ezzel nincs vége a történetnek, pár napja kaptuk az értesítést, hogy január végén újabb négynapos áramszünetet ütemeztek be. Kérdésem az, az áramszolgáltató tisztában van azzal, hogy áram nélkül nagyon sok helyen fűtés sincsen? A mai gázkazánok is árammal üzemelnek, a fás rendszerek szivattyú nélkül szintén nem működnek. Utóbbi érdekessége, hogyha valaki nem készül rá és reggelre nem hagyja teljesen kialudni a tüzet, még balesetveszélyes is lehet, ha leáll a szivattyú. Mi lesz, ha akkor is mínusz 20 fok lesz, ahogy azt a mostani hétvégére jósolják? A kérdésem, az ütemezett karbantartást miért nem lehet fűtési szezonon kívül végezni?” Olvasónk panaszával megkerestük az ÉMÁSZ-t, ahol hangsúlyozták, hálózatainkon a téli időszakban is szükséges a halaszthatatlan munkákat elvégezni.

Minden esetben egyeztetünk az adott önkormányzattal. ÉMÁSZ NYRT.

Csak négy óra

„Minden esetben egyeztetések történnek az adott önkormányzattal, amely alapján a fogyasztóinkat a törvényileg előírt módon és időben kiértesítjük. December 1-jétől február 28-ig a fogyasztói kikapcsolással járó munkákat naponta maximum 4 órás időtartamra engedélyezzük. A tisztelt levélíró által említett konkrét ügyben is hasonló hosszúságú áramszünetek várhatóak (reggel 9-től délután 1 óráig), de ezek különböző fogyasztói területeket érintenek. Egy-egy fogyasztói csoport maximum kétnapos zavartatást kényszerül elviselni. A hálózati munkáink, jellegüknél fogva nagy előretartású tervezést igényelnek, ilyen módon a várható időjárási körülmények a törvényileg előírt fogyasztói leértesítések időpontjában még nem ismertek. Természetesen extrém időjárási viszonyok – például tartósan alacsony hőmérséklet – esetén a kikapcsolások átütemezésre kerülnek” – válaszolta az áramszolgáltató.

Márciusban…

Majd péntek délután újabb levelet kaptunk az ÉMÁSZ-tól, amiben azt írták: a borsodnádasdi munkát az esetleges hideg időjárás, illetve a fogyasztói zavartatás csökkentése érdekében átütemezték márciusra.

Ez történt novemberben

Néhány óra alatt helyreállt a rend Borsodnádasdon, ahol pénteken gázömlés miatt több családnak el kellett hagyni az otthonát – írtuk novemberben. Kiderült, az áramszolgáltató egyik alvállalkozója okozta a gázcsőtörést, amelynek következtében kialakult a veszélyhelyzet. De még aznap sikerült a probléma forrását megszüntetni. Az ilyenkor szokásos gyakorlatnak megfelelően a környéken élőknek el kellett hagyni az otthonukat. Ez az intézkedés tizennégy házban húsz lakost érintett, akik ezt a néhány órát vagy családtagoknál, vagy rokonoknál töltötték, de az önkormányzat a Közösségi Házat is rendelkezésre bocsátotta.

- N. Szántó Rita -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!