Friss hírek

2008.12.10. 15:37

Fejtő Ferenc szobrot avattak Budapesten

<p>Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelenlétében, szerdán délután felavatták a nyáron elhunyt Fejtő Ferenc történész-újságíró szobrát Budapesten, a XIII. kerületi Szent István parkban. A félórás megemlékezés zavartalanul ért véget.</p>

Fejtő Ferencet 1938-ban egy cikke miatt hathónapos börtönbüntetésre ítélték, amiért bírálta a magyar kormány németbarát politikáját. Franciaországba menekült, a Népszava párizsi tudósítója volt, a második világháború idején részt vett a francia ellenállásban. A háború után rövid időre kétszer is hazalátogatott, de később minden kapcsolatot megszakított a radikalizálódó hazai kommunista vezetéssel.

Először 1989-ben, Nagy Imre és társai újratemetésére tért vissza Magyarországra. Az elmúlt évtizedekben számos állami kitüntetést kapott, többek között a Francia Nemzetgyűlés Nagy Irodalmi Díját, a Francia Becsületrend lovagi, majd tiszti fokozatát, a Nagy Imre Érdemérmet és a Széchenyi-díjat. 2005 decemberében a Népszava szerkesztősége tiszteletbeli főszerkesztőjévé választotta a politikus-történész-újságíró-írót, akiről újságírói díjat is elneveztek. Fejtő Ferenc 98 évesen, 2008-ban halt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!