BOON Sziréna

2019.03.20. 18:44

Kihallgatások utazások nélkül Miskolcon

Miskolc - A Miskolci Törvényszéken tartották a legtöbb távmeghallgatást februárban.

Miskolc - A Miskolci Törvényszéken tartották a legtöbb távmeghallgatást februárban.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) felmérése szerint a Miskolci Törvényszéken tartották a legtöbb távmeghallgatást 2019 februárjában, az elmúlt hónapban 29 alkalommal használták a tárgyalótermekben kialakított eszközöket.

„A távmeghallgatást szeptember óta vehetik igénybe a bírók. Az új technológia használatát jellemző, folyamatosan növekvő tendencia februárban sem szakadt meg, országosan összesen 207 alkalommal tartottak tárgyalást a Via Video rendszer segítségével a bíróságok. Ez több mint 30 százalékos emelkedés januárhoz képest” – olvasható az OBH közleményében.

Börtönből is

Az elmúlt időszakban távmeghallgatási rendszer alkalmazásával Miskolcon hallgatott ki egy magyar állampolgárt az amszterdami bíróság, egy másik alkalommal a Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság előtt indult ügyben használták a rendszert, így a nagykanizsai tanúnak nem kellett Miskolcra utaznia. Számos esetben hallgattak ki büntetés-végrehajtási intézetben tartózkodó személyeket a rendszer alkalmazásával, kizárva ezzel a szállítás lebonyolításával járó magas kockázatot.

A rendszer a tanúk kényelmét biztosítva lehetővé teszi, hogy a bíróság székhelyén kívül más településen élők vagy a nem Magyarországon tartózkodó személyek a hosszú utazás helyett lakóhelyükön tegyenek vallomást. Az ítélkezés tértől és időtől függetlenné válik: immár bármely magyar bíróság összekapcsolható más intézményekkel, akár külföldi bíróságokkal is; és telekommunikációs eszközökkel bármely időpontban eljárási cselekményekre kerülhet sor, meghallgatások tarthatók.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!