BOON Sziréna

2019.02.18. 19:53

Négy évet kapott, mert a rendőrökre támadt Szomolyán

Mezőkövesd, Szomolya - Gyermeke születését akarta megvárni, de még azelőtt mentek érte a rendőrök.

Mezőkövesd, Szomolya - Gyermeke születését akarta megvárni, de még azelőtt mentek érte a rendőrök.

Előkészítő tárgyaláson született ítélet a Mezőkövesdi Járásbíróságon annak a vádlottnak az ügyében, aki még 2017. nyarán bántalmazott két rendőrt Szomolyán. Az ügyészi vád szerint az első rendű vádlott, L. György otthonába 2017. július 15-én este mentek ki a rendőrök azért, mert bejelentést kaptak, hogy a körözött férfi ott tartózkodik. A vádlottat meg is találták egy melléképületben, ahol egy szekrény mögé bújt el. A rendőrök érkezésekor el akart szaladni, de lefogták, ám bilincselés közben megharapta az egyik járőr kezét.

Ekkor kiszabadult ugyan, de a másik rendőr az ajtóban útját állta, ekkor az ő kisujjába is beleharapott, majd kitört egy ablakot, s egy üvegdarabbal előbb önmagát igyekezett megsebezni, majd a járőrök felé kaszált. Az egyik rendőrnek sikerült földre vinni a férfit, aki kiejtette kezéből az üveget, talált viszont egy fűrészt, amelyet a rendőrök felé dobott, illetve megharapta az első járőr másik kezét is. Végül könnygázzal fújták le, s ezt követően tudták megbilincselni. A két rendőr nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Az ügyészség felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette és két rendbeli könnyű testi sértés miatt emelt vádat, s öt év fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt.

A 29 éves vádlott elismerte és megbánta tettét. Könnyek között mondta el, élettársa várandós volt, s azért volt szökésben, mert szeretett volna ott lenni a szülésnél, előző gyermeke születésénél nem lehetett ott, mert büntetését töltötte. A szomszéddal ittak meg két sört, s várta élettársát, amikor telefonon értesítették állapotáról, amitől ideges lett. Ekkor jöttek érte a rendőrök. Elmondta, nem erőszakos típus, a büntetés végrehajtási intézetben sincs vele gond. Korábban alkalmi munkákból élt családjával, a közmunkát azért kellett feladnia, mert élettársa veszélyeztetett terhes volt. Egyébként öt kiskorú eltartásáról kell gondoskodnia.

Dr. Kismartoni Szabolcs ügyész perbeszédében kifejtette, a hasonló cselekmények elszaporodóban vannak, a vádlott pedig többszörös visszaeső, ami súlyosító tényező. Enyhítő körülmény, hogy öt gyerekről kell gondoskodnia a vádlottnak, a felfegyverkezés pedig nem tipikus eszközzel történt. Ezért kért a középmértéknél alacsonyabb büntetést.

Dr. Boschánszky Iván ügyvéd előadta, ügyfele beismerte és megbánta tettét, s okát is elmondta. Súlyos cselekmény, de eshetőleges szándékú és a férfi nem erőszakos bűncselekmények miatt került összetűzésbe korábban a törvénnyel. Az utolsó szó jogán L. György elismételte, őszintén megbánta amit tett és nagyon sajnálja, hogy ez megtörtént.

Dr. Borbély Nóra Mária bíró végül négy év fegyházbüntetést és négy év közügyektől eltiltást szabott ki a vádlottra, aki nem bocsátható szabadlábra. Utóbbi ok miatt tért el lefelé az ügyészség által javasolt időtartamtól, s felidézte azt is, hogy az ügy büntetési tételének középmértéke az ügyészség által számított tíz év helyett nyolc és fél év. A vádlott és védője elfogadta az ítéletet, az ügyész három nap gondolkodási időt tart fenn. A másodrendű vádlott – aki testvére elfogását úgy próbálta megakadályozni, hogy egy szánkót emelt a feje fölé és a rendőrök felé fordult, ám felszólításra letette az eszközt - nem tudott elmenni a bíróságra, az ő ügyében márciusban tartanak előkészítő ülést.

Tóth Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!