BOON Sziréna

2018.07.04. 11:43

Végigturnézta az országot a betörő

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Megyénket is érintő, országos betöréssorozat miatt emelt vádat az ügyészség.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Megyénket is érintő, országos betöréssorozat miatt emelt vádat az ügyészség.

A Salgótarjáni Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt egy 44 éves, többszörös visszaeső, előzetes letartóztatásban lévő férfi ellen, aki kilenc megyében követett el betöréseket.

A salgótarjáni rendőrök 2015 decemberében indítottak nyomozást az akkor még ismeretlen elkövető ellen, aki négy salgótarjáni, városközponti lakótelepi lakás bejárati ajtajának zárát megrongálta, majd az ingatlanokba bejutva műszaki eszközöket, ékszereket, valamint nagy összegű készpénzt tulajdonított el.

Ugyanaz a módszer

A Nógrád megyei nyomozók a begyűjtött információk alapján azonosították a bűncselekmények elkövetőjét, majd a férfit 2016. december 6-án az esti órákban elfogták. Az elfogáskor a férfi gépkocsijában olyan tárgyakat találtak, amelyeket aznap, két gyöngyösi ingatlanba történt betörés során tulajdonított el, valamint megtalálták a bűncselekmények eszközeit is.

Az addig ismertté vált bűncselekmények elkövetésének módszerét és idejét elemezve felmerült a gyanúja, hogy a férfi az ország más városaiban is követett el hasonló jellegű bűncselekményeket. Az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi elemző-értékelő szolgálatának támogatásával a Nógrád megyei nyomozóknak sikerült felkutatni az ügy további sértettjeit.

A nyomozás során megállapításra került, hogy a férfi 2014 júliusától 2016 decemberéig összesen 59 lakásbetörést követett el az ország kilenc – Nógrád, Pest, Heves, Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun, Baranya, Vas, Veszprém és Borsod-Abaúj-Zemplén – megyéjének 18 városában.

A vádlott jellemzően társasházak legfelső emeleti lakásaiba tört be, a bűncselekményeket a nappali órákban hajtotta végre, amíg a sértettek a lakásuktól távol tartózkodtak. A lakások bejárati ajtajának zárszerkezetét megrongálta, a nyílászárót befeszítette, majd a helyiségeket átkutatta és az ingatlanokból hordozható számítógépeket, egyéb műszaki cikkeket, márkás ruhaneműt, cipőt, karórát, arany és ezüst ékszereket, továbbá készpénzt és valutát tulajdonított el. Cselekményeivel a sértetteknek összesen közel 32 millió forint kárt okozott.

Akár 11 év

Az előzetes letartóztatásban lévő vádlott ügyében a Salgótarjáni Járásbíróság dönt, a vele szemben kiszabható büntetés felső határa a többszörös halmazatra és a többszörös visszaesői minőségre is figyelemmel több mint 11 év fegyházbüntetés.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!