BOON Sziréna

2018.04.27. 10:26

A miskolci pékség vezetőjét vádolják a leszakadt alkar miatt

Miskolc - Szabálytalanul működtetett tésztagyúró gép szakította le a munkás karját.

Miskolc - Szabálytalanul működtetett tésztagyúró gép szakította le a munkás karját.

Maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség az egyik miskolci pékség vezetőjével szemben.

Nem állt meg a gép

Mint lapunkban több alkalommal foglalkoztunk vele, egy fiatal férfi évek óta dolgozott a péküzemben betanított munkásként. Feladata volt többek között a balesetet ­okozó tésztagyártó gép üzemeltetése is. A tragikus napon, 2016. június végén a férfi nappali műszakban dolgozott.

Berántotta a karját

Az egyik munkafolyamat befejeztével felnyitotta gép védőrácsát és a gépbe benyúlva a maradék tésztát akarta eltávolítani. A gép azonban nem állt le és a forgó keverőlapátok berántották a férfi karját.

A vele együtt dolgozó ipari tanuló fiú a vészkapcsolót nem tudta elérni, mert az a gép fal felőli oldalán volt. A baleset következtében a férfi jobb karja olyan súlyosan roncsolódott, hogy azt amputálni kellett. Így karját elveszítve maradandó fogyatékossága alakult ki. Az ügybe bevont szakértő megállapította, hogy a kérdéses gépről eltávolították a biztonsági kapcsolót, melynek feladata az volt, hogy a védőrács kinyitásakor automatikusan leállítsa a berendezést. Ezen túlmenően a gépet szabálytalanul helyezték el az üzemben oly módon, hogy a vészkapcsoló a fal felőli részen volt, így azt ilyen esetben nem lehetett elérni.

A vádirat szerint ezekről a hibákról a cég ügyvezetője is tudott, ennek ellenére nem intézkedett a dolgozók munkabiztonságának biztosítása érdekében. A hivatalos megfogalmazás szerint „mulasztása egyenes okozati összefüggésben áll a bekövetkezett tragikus balesettel…”

Felfüggesztett fogház

Az ügyészség a cég vezetőjével szemben felfüggesztett fogházbüntetést és a gazdasági társaság vezető tisztségétől, mint foglalkozástól eltiltást indítványozott.

További perek

Az ügyben további két per indult még. Az egyikben sérelemdíj megfizetését akarja elérni a megsérült férfi, a másikat pedig a munkavédelmi hatóság kezdeményezte a munkavédelmi szabályok be nem tartása miatt. Sok minden függ attól, milyen ítéletet hoz a büntetőügyben a bíróság.


[related-post post_id="3369057"]

[related-post post_id="3152486"]

[related-post post_id="3294072"]

[related-post post_id="3149529"]

[related-post post_id="3147190"]

[related-post post_id="3127499"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!