BOON Sziréna

2016.10.10. 14:09

Enyhített, új eljárásra utasított a törvényszék a diósgyőri társasház ügyében

Miskolc - Nem volt szabályszerű a külföldön tartózkodó vádlott beidézése.

Miskolc - Nem volt szabályszerű a külföldön tartózkodó vádlott beidézése.

Ítéletet hirdetett a Miskolci Törvényszék mint másodfokú bíróság a M. L. és társa ellen sikkasztás bűntette miatt folyamatban lévő büntetőügyben. Az elsőrendű vádlott esetében a tanács új eljárásra kötelezte a Miskolci Járásbíróságot, mert nem volt szabályszerű az eljárásra való megidézése. M. L. ugyanis huzamosabb ideje külföldön tartózkodik és így nem tudta átvenni az idézést, ilyen módon pedig nem folytatható le távollétében az eljárás. A másodrendű vádlott, V. K. esetében – enyhítve az elsőfokú ítéletet – 7 hónap börtönbüntetést határozott meg, 1 évre felfüggesztve a végrehajtását.

Társasházat építettek

Mint írtuk, a vádirat szerint a vádlottak egy építőipari kft. vezetői voltak, mely cég új építésű ingatlanok kivitelezésével foglalkozott. A társaság 2008-ban hitelszerződést kötött egy pénzintézettel Miskolcon egy 20 lakásos társasház, 18 állásos teremgarázs felépítésének finanszírozására (a Bükk kapuja társasházról van szó – a szerk.). Ezzel kapcsolatosan további szerződéseket, megállapodásokat kötöttek. Az építkezés 2008 tavaszán kezdődött el, majd 2009-ben kezdték értékesíteni az új építésű lakásokat, melynek során a vádlottak különböző időpontokban a sértettekkel adásvételi szerződéseket kötöttek az egyes ingatlanok megvásárlása céljából úgy, hogy a vevőknek a kialkudott vételárat a pénzintézetnél vezetett óvadéki bankszámlára kellett volna befizetniük.

Másra költötték?

„A sértettek azonban a vádlottak szóbeli felhívására az egyes vételárrészösszegeket készpénzben a vádlottak kezébe adták, akik azzal sajátjukként rendelkezve – az elsőrendű vádlott rendszeres haszonszerzésre törekedve – azt nem utalták az óvadéki számlára, és így a vevők, azaz a sértettek tulajdonjoga a banki hozzájárulás hiányában nem került a földhivatalnál – a teljes vételár megfizetése ellenére – bejegyzésre” – fogalmaz a vádirat.

Az ügyben a Miskolci Járásbíróság 2016. február 9-én kihirdetett elsőfokú ítéletében az elsőrendű vádlottat 2 év, végrehajtásában 5 évre felfüggesztett, míg a másodrendű vádlottat 1 év 4 hónap, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint az elsőrendű vádlottat 3 év, a másodrendű vádlottat 2 év gazdasági társaság vezető tisztségének viselésétől eltiltásra ítélte.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!