BOON Sziréna

2010.07.02. 10:17

Romagyilkosságok: Az iratismertetés még nem történt meg

<p>Budapest - Várhatóan ősszel fejeződik be a romagyilkosság-sorozat nyomozása.</p>

A hírekkel ellentétben egyelőre még nem fejeződött be – bár már valóban ahhoz közeledik – a romagyilkosság-sorozat nyomozása – tudtuk meg Bartha Lászlótól, a Nemzeti Nyomozó Iroda sajtószóvivőjétől. Egyelőre még nem történtek meg az iratismertetések, ezek végeztével, előreláthatóan ősszel adhatja át a nyomozóiroda az ügyészségnek vádemelési javaslattal az ügyet.

Az első bűncselekményt két évvel ezelőtt Galgagyörkön  hajtották végre, ekkor három, cigányok által lakott házra lőttek rá ismeretlenek, de itt nem sérült meg senki sem. Augusztus elején Szabolcsban, Piricsén csaptak le, ekkor a Molotov-koktéltól lángra lobbant házból menekülő 65 éves asszonyt lábon lőtték. Egy hónap múlva Nyíradonyban lövöldöztek, de ekkor sem volt sérültje a bűncselekménynek.

Halálos áldozatok

Szeptember végén Tarnabodon volt koktéldobálás és lövöldözés, sérült itt sem volt, de néhány nap múlva Nagycsécsen már egy negyven éves asszony és sógora életét vesztette a támadás során. December közepén egy alsózsolcai cigány fiatalembert lőttek ágyékon az ismeretlenek, majd két hónap múlva Tatárszentgyörgyön megöltek egy apát és kisfiát. Áprilisban újra lecsaptak, akkor egy munkába induló tiszalöki férfi vált a lövöldöző áldozatává. Augusztusig csend volt, akkor újabb támadás történt: egy kislétai asszony belehalt a lövésekbe, tizenhárom éves kislánya életveszélyesen megsérült.

Tavaly augusztusban

A kezdetben egyedi elszigetelt esetekként kezelt támadásokat a rendőrség viszonylag hamar egy elkövetői körnek tudta be, és nyomozócsoportot hozott létre a tettesek kézre kerítésére, amiben az FBI profilozói is segítségükre voltak. A nyomozás eredményeként tavaly augusztusban kommandósok ütöttek rajta a debreceni Perényi1 nevű szórakozóhelyen, ahonnan négy férfit vittek el bilincsben, a házkutatás során pedig az elkövetéshez használt – egy vadőr családjának kirablásából származó – fegyverek is előkerültek a szórakozóhelyről. K. Árpád és öccse, K. István mellett a rendőrök őrizetbe vették P. Zsoltot és Cs. Istvánt, majd hozzáláttak, hogy a fegyvereken található biológiai nyomok és a gyanúsítottak telefonjainak cellainformáció alapján őket a helyszínekhez kössék. Mind a négyen a Perényi1-ben dolgoztak: K. Árpád hangtechnikusként, öccse és Cs. István kidobóként, P. Zsolt pedig jegyszedői minőségben.

ÉM-SZP



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!