BOON Sziréna

2010.03.10. 10:54

Hamisítókat fogtak a fináncok

<p>Miskolc - Illegálisan forgalomba hozott parfüm és „lopott” filmek eladói után is nyomoznak a pénzügyőrök.</p>

Egy majd 150 millió forintos parfüm- és egy 4 és fél millió forintos DVD-hamisítási ügyben is eljárást indított a Vám- és Pénzügyőrség Észak-magyarországi Regionális Parancsnoksága a napokban. Az első esetben még nem tudni, pontosan milyen bűncselekmény is valósult meg, ez a szakértői véleménytől függ: ha eszerint tényleg hamis volt az illatszer, áru hamis megjelölése, ha valódi, iparjogvédelmi jogok megsértése miatt folyik tovább az eljárás, míg a DVD-hamisítási ügyben egyértelműbb a helyzet: az internetről letöltött filmeket áruló fiatalember megsértette a szerzői jogokat.

Parfüm, vicces áron

Az Oriflame Hungary Kozmetika Kft. feljelentést tett a VPOP-nál, hogy a cég munkatársai több esetben találtak különböző kisboltokban olyan parfümöt, amit kizárólag a cég hozhatna forgalomba saját szépségtanácsadóin keresztül. A VPOP a napokban egyszerre nyolc helyen, főként százforintos boltokban tartott házkutatást Miskolcon, és 738, eredetileg csak az Oriflame által forgalmazott parfümöt foglalt le. Mint kiderült, valamennyi illatszer egy szadai cégtől származik, így ott is házkutatást tartottak a pénzügyőrök és újabb 13 raklap pacsulit foglaltak le. A cég eredetileg 36 500 Glacier márkájú parfümöt egy veszprémi cég felszámolójától vásárolta és a felét már el is adta, mire a vámosok megérkeztek.

Jogsértés jóhiszeműen?

A nyomozás során kiderült: a veszprémi cég számára az Oriflame holland társasága adott megbízást a parfümök legyártására, ám közben tönkre ment. Megbízóját követte a csődbe a veszprémi vállalkozás is, ám készletei ottmaradtak, ezeket értékesítette nyilvános árverésen a cég felszámolója. Látszólag minden rendben van – azonban a Glacier parfüm nemzetközi és hazai védjegyoltalom alatt áll, így az Oriflame-en kívül más nem hozhatja forgalomba. A lefoglalt illatszer összértéke 150 millió forint körül van. Mint Ritó Zsolt főhadnagy, a Vám- és Pénzügyőrség Észak-magyarországi Regionális Parancsnoksága, bűnügyi parancsnok-helyettese elmondta, az eljárás során nem csak a vásárlók, de a felszámoló felelősségét is vizsgálni kell. Előfordulhat ugyan, hogy mindnyájan jóhiszeműen jártak el, ám a jogsértés ennek ellenére megvalósult.

Film: le vele!

A DVD-hamisítási ügy ennél egyértelműbb: az interneten kínálta megvételre az innen letöltött és adathordozókra másolt filmeket egy horti férfi. Erre figyeltek fel a vámosok, akik nyomozni kezdtek a hirdetés feladója után. A 32 éves hamisítóra akkor csaptak le, amikor éppen áruját – kétszáz hamis DVD-t – vitte eladni. A nála tartott házkutatás során újabb hét fémládányi, összesen 2000 illegálisan másolt DVD-re akadtak a vámosok, de lefoglalták a hamisító számítógépét, amin akkor is filmet töltött le éppen. Az előzetes becslések szerint az elkövetési érték meghaladja a 4,5 millió forintot, a férfi ellen szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt indítottak eljárást.

ÉM/SZP

Kapcsolódó cikkek:

Kölni. Köll? Ni!
Miskolc - Hamis parfümöt kerestek, szimatot fogtak. Csaknem 150 millió forintos parfümhamisítási ügyben indítottak eljárást pénzügyőrök.

150 millió forint értékű parfümöt foglaltak le a vámosok
Miskolc, Szada - Áru hamis megjelölése bűntett miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen az Oriflame Hungary Kozmetikai Kft. feljelentése alapján a Vám- és Pénzügyőrség Észak-magyarországi Regionális Nyomozóhivatala.

Elfogásakor is hamisította a DVD-ket
Hort, Miskolc - Több száz hamis DVD-t vitt volna eladni egy horti férfi, amikor a lakásától nem messze elkapták őt a vámosok. A férfi interneten árulta a hamisítványokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!