BOON Sziréna

2008.11.07. 06:29

Hulladékvasként végezték a jó vagonok

<p>Miskolc, Budapest - Miskolcra vezetnek a vagonügy szálai. Tízet megtaláltak a kétezerből.&#160;<A href=""><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/vagonok.pdf"><B>Kohóban végezték a vagonok</B></A> [.pdf - 16KB]</p>

Tíz vagont megtalált a rendőrség abból a kétezerből, amely 2003-ban került a MÁV-tól a diósgyőri kohóhoz fémhulladékként, a rendőrség gyanúja szerint áron alul, írja az egyik internetes folyóirat. Információik szerint a rendőrségi szakértő véleménye az, hogy a DAM 2004 Kft.-nél meglelt vagonok jó állapotban vannak, s akad köztük olyan, amely a munkához szükséges fővizsgával is rendelkezik, s ezért akár 5 millió forintot is érnek darabonként.

Nem ők vették

A cikkben szereplő miskolci székhelyű DAM 2004 Kft. ügyvezető igazgatója, Melles András az üggyel kapcsolatban portálunknak kifejtette: a vagonok eladása a folyóirat cikke szerint is 2003–ban történt. Az ügyletről és annak körülményeiről a DAM–nak semmilyen információja nincs, és nem is lehet, mivel a DAM 2004 Kft. felszámolásból, nyilvános pályázat keretében épületekkel, berendezésekkel, vagonokkal együtt vásárolta meg a gyárat 2004 szeptemberében, több mint 700 dolgozó továbbfoglalkoztatását biztosítva. A kft. tehát a MÁV–val, vagy annak valamely vállalatával, sőt a folyóirat által említett hulladékvas–szállító É–D Vascentrum Kft.–vel nem áll kapcsolatban a vagonok megvásárlásakor, szögezte le az ügyvezető. Megtudtuk: a szóban forgó vagonok jelenleg állnak a gyár területén, belső szállításra sem használják őket. Hogy pontosan mennyi és hogy mennyit érnek, azt az ügyvezető nem tudta megmondani. Mint fogalmazott, az értéket azért nehéz meghatározni, mert minden annyit ér, amennyiért megveszik. A vagonok több 10 évesek is lehetnek, külső fuvarozásra már nem alkalmasak, csupán a gyáron belüli teherszállításra használták őket.

Letölthető:   Kohóban végezték a vagonok [.pdf - 16KB]

Két gyanúsított
Valóban találtak a rendőrök volt MÁV–vagonokat Miskolcon, tájékoztatta lapunkat a nyomozást folytató Budapesti Rendőr–főkapitányság kommunikációs osztálya. A Gazdaságvédelmi Főosztálya különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűncselekményének elkövetése megalapozott gyanúja miatt folytatja a nyomozást. A vizsgálat során beszerzett adatok és szakértői vélemények alapján megállapítást nyert, hogy a 2000 darab teherkocsi hulladékáron történő értékesítése nem volt indokolt, az eladással okozott anyagi kár meghaladja az egymilliárd forintot. Jelenleg két gyanúsítottja van az ügynek, akiknek büntetésük 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztés lehet. A büntetőeljárás az ügyben tovább folytatódik.

Jegyzetünk a témával kapcsolatosan:

Ócska, vas...
Nem tudom, milyen érdemi eredményre vezet az „eltűnt” vasúti vagonokkal kapcsolatos rendőrségi nyomozás. Illetve magánemberi sejtéseim vannak, de azt nem osztom meg a közvéleménnyel. Szaniszló Bálint jegyzete. Bővebben...

Előzmények:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!