boon-sportoldal

2008.04.02. 16:02

Dlusztus Imre: Miskolc a foci fővárosa

<p>A Diósgyőri VTK NB I-es labdarúgócsapatát működtető cég ügyvezetője, Dlusztus Imre volt szerkesztőségünk vendége szerdán.&#160; <A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/Dlusztus-interju.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A DFC Kft.-nek három hete van új ügyvezető igazgatója, Dlusztus Imre személyében, aki tavaly októbertől dolgozik a diósgyőri labdarúgásban.

Borsod Online: Nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy eddig csendrendelet volt Diósgyőrben: 2007. január 1-től a DVTK alkalmazottai nem nyilatkozhattak többek között az Észak-Magyarországnak és Borsod Online-nak sem. Vége a szájzárnak?
Dlusztus Imre: A szájzárat nem én tetettem fel, idekerülésemkor szembesültem ezzel. Csodálkoztam, mert meglátásom szerint egyetlen helyi szervezetnek sem használ, ha kitiltatja magát a nyilvánosság egy jelentős része elől, és különösen igaz ez egy sportszervezetre. Én 11 éven át voltam egy megyei lap ügyvezetője, főszerkesztője, így pontosan tudom, hogy ez mit jelent, ezzel a lehetőséggel, kapcsolattal nem élni butaság. A régi ügyvezetés által kötött, a nyilatkozás jogát eladó, átadó szerződést felbontottnak tekintem azóta, hogy világossá vált, a cég nem akarja teljesíteni az általa vállaltakat.

Borsod Online: A DVTK-t működtető DFC Kft. legutóbbi taggyűlésén nem csak arról született döntés, hogy Ön vezeti a gazdasági társaságot, hanem arról is, hogy a teljesen a Szeviép Zrt. cégcsoport érdekeltségébe kerül a diósgyőri cég. Mennyi idő alatt történt mindez, mikor kezdődött a kapcsolat?
Dlusztus Imre: 2007. februárjában egy többmilliós támogatással kezdődött a szegedi építőipari cég szerepvállalása Diósgyőrben. Igaz, hogy most 100 %-ban a Szeviéphez tartozik a DVTK, de az üzletrész szerzés a múlt hónapban csak azért történt, hogy a budapestiek kivásárlásával olyan helyzetet teremtsünk, hogy adott esetben a labdarúgás helyi támogatói is tulajdonosai, működtetői lehessenek a DFC Kft.-nek.

Borsod Online: Egy szegedi cég miért nem saját környezetében működtet futballvállalkozást?
Dlusztus Imre:Szegeden a labdarúgás fejlesztésének a feltételrendszere csak részben alakult ki. Az ottani utánpótlás-nevelő sportszervezet, egyik alapítója vagyok, korábban az elnöke is voltam a sportegyesületnek, így szegediként nekem sem öröm kimondani, hogy több olyan dolog hiányzik ott, ami itt, a DVTK-nál megvan. És bár a Szeviép Szegeden is támogatója a labdarúgásnak, nem vállalhat fel mindent egyedül, a jelenlegi támogatása pedig arra elegendő, hogy az NB III-ban szerepeljen a csapat.

Borsod Online: Mennyivel van itt, Miskolcon beljebb a cég?
Dlusztus Imre: A foci társadalmi beágyazottságát különböző mutatók alapján lehet mérni, ezek mind azt mutatják, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, és azon belül Miskolcon, az országos átlagot meghaladó ez . Csak egy példa: Magyarországon 70 ezer igazolt labdarúgó van. Van olyan megye, amelyben ezek száma 2 ezer alatt van, Borsodban azonban 15 ezer játékost tartanak nyílván, ami több mint húsz százaléka az összes magyar labdarúgónak. Ezek alapján nyugodtan ki lehet jelenteni: Miskolc a labdarúgás fővárosa.

Borsod Online: De a ,,labdarúgás fővárosának" kirakata nem valami szépen csillog.
Dlusztus Imre: Mert a kirakatrendezők nem fordítottak eddig kellő figyelmet a saját darabokra. Úgy vélem: egy vidéki csapat eredményessége szorosan összefügg a saját nevelésű játékosok arányával, ez pedig az utánpótlás-neveléssel. Ebben szinte minden magyar klubnak van elmaradása, így a Diósgyőrnek is, ezért lépünk új útra, és indítunk el az idén 3 vagy 4 vagy 5 iskolában fociosztályt, és ezért szeretnénk felépíteni a labdarúgó akadémiát.

Borsod Online: A klub centenáriumára, 2010-re ennek a munkának a gyümölcse aligha érik be.
Dlusztus Imre: Van egy három éves szakmai programunk. Az első évben a gazdasági stabilitás megteremtése mellett azt tűztük ki célul, hogy a saját tulajdonú játékosokra cseréljük le a menedzser érdekeltségűeket. Ezt az afrikaiak távozásával sikerült elérnünk, az újakkal pedig már többéves szerződéseket kötöttünk, hogy az esetleges elszerződésüknél a DVTK profitáljon, ne pedig különböző játékosügynökök. A tavaszi néhány meccs után látszik, hogy a keretet mely posztokon kellene tovább erősíteni, a nyáron ennek kell következnie, hátulról előre haladva, a támadósor következik. A 2009/10-es szezon előtt pedig már csak finomításokat kellene végrehajtani annak érdekében, hogy az 5. hely környékén végezhessen a csapat. Ettől többet vállalni, ígérni, szélhámosság lenne.

Borsod Online: Ha van pénz, akkor semmi sem lehetetlen...
Dlusztus Imre: Ha van, ha lesz. 2007-ben a Szeviép 121 millió forintot fordított a diósgyőri labdarúgásra, ezzel gyakorlatilag a szegedi cég mentette meg a diósgyőri focit az anyagi csődtől. Idén három hónap alatt 60 millió forintot fizetett ki a tulajdonos, ami részben a működésre, részben a minőséget jelentő játékosok, Sebők, Pintér, Kamber, Pelecaci leigazolásával járó költségekre ment el. De egy futballklub négylábú jószág, az önkormányzati támogatás, a szurkolóktól származó bevetélek és a tulajdonos invesztációja mellett szükség lenne még valamire. Az elmúlt fél évben 200 miskolci, borsodi cégvezetővel tárgyaltam, egyikük sem mondott nemet a megkeresésünkre, de eddig szerepet sem vállalt egyikük sem a diósgyőri labdarúgás támogatásában. Kíváncsian várom, hogy mikor fedezik fel az ebben rejlő lehetőségeket.

Névjegy
Dlusztus Imre
Születési hely, idő: 1960. január 25., Szegeden
Iskola: magyar-történelem szak (JATE, Szeged)
Civíl pályafutás: Dél-Magyarország (11 évig tevékenykedett a napilap főszerkesztőjeként és a kiadóvállalat ügyvezető igazgatójaként). Alapító főszerkesztője volt 2001-ben a Hungárián Reviewnak, majd 2002-ben a HírTV-nek. Napjainkig 30 könyve jelent meg. Újságírói munkásságáért Táncsics díjjal tüntették ki 1998-ban.
Sport: 1993-ban hatodmagával életre hívta Szegeden a Tisza-Volán Focisulit, amelynek több éven át elnöke is volt. 1997-2002 között a Csongrád megyei Labdarúgó Szövetség elnöke volt. Három gyermeke közül a két fiú focizik, a 19 éves András Pápán, a 21 éves Imre pedig Szegeden.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!