BOON - Sport - Triatlon

2016.07.10. 19:05

18. Triatlon Nagyhét - Az orosz tesók mögött magyar bronz

Tiszaújváros - Tóth Tamás révén magyar érem is született a tiszaújvárosi triatlon Világkupán.

Tiszaújváros - Tóth Tamás révén magyar érem is született a tiszaújvárosi triatlon Világkupán.

A világon egyedülálló módon megszakítás nélkül huszadik alkalommal rendeztek Tiszaújvárosban triatlon Világkupa versenyt. Ami már szombaton, a selejtező futamokkal kezdetét vette: előbb a nőknél két, aztán a férfiaknál három rostálásra került sor, a teljesítendő táv egyaránt 750 méter úszás, 20 km kerékpározás és 5 km futás volt. A magyar versenyzők közül a hölgyeknél mind a ketten bejutottak a 39 fős mezőnyből a 30 közé, vagyis Bragmayer Zsanett és Sárszegi Noémi egyaránt rajthoz állhatott vasárnap a fináléban.

Az olimpiai kvótát szerzett, és Rióra készülő honfitársak közül Vanek Margit ugyan Tiszaújvárosban volt, de arcüreg gyulladása miatt nem versenyezhetett, míg Kovács Zsófia ezekben a napokban spanyolországi edzőtáborozással tölti az idejét, ezért nem tűnt fel a mostani Világkupán. A férfiaknál a két magyar olimpikon viszont mérlegre tette magát, és gond nélkül vette a szombati selejtezőt. Faldum Gábor és Tóth Tamás jó időeredménnyel került be a fináléba, előbbi úgy, hogy megnyerte a selejtező futamát, az utolsó csoportot. A 64 fős mezőnyből kettejükön kívül további hat magyar férfinek sikerült bejutnia a vasárnapi, 30 fős döntőbe, a Tiszaújvárosi TK sportolójának, Dévay Márknak, a két éve első, és eddigi egyetlen olyan magyarnak, aki Tiszaújvárosban tudott Vk-t nyerni, Vanek Ákosnak, továbbá Bicsák Bencének, Tarnai Lászlónak, Czigány Andrásnak és Király Istvánnak.

A nőknél

A tiszaújvárosi Dísz-tóba fejest ugró 30 hölgy közül a spanyol Anna Godoy Contreras szelte a legjobban a habokat (9:40), mögötte az ausztrál Emma Jeffcoat jött ki a vízből, és meglepetésre a magyar Bragmayer Zsanett volt a harmadik, két másodpercre lemaradva az élversenyzőtől. A másik magyar, Sárszegi Noémi hátulról volt a harmadik a 750 méteres úszás után, a 27. helyével 44 másodperces távolságra volt a listavezetőtől. A 20 km-es kerékpározás első köre, 2,5 kilométer után – láss csodát – a magyar sportoló volt az élen, egy hétfős bolyt vezetve, őket ekkor fél perces hátránnyal követte 21 versenyző, csak Sárszegi és az orosz Yuliya Golofeeva volt lemaradva. De utóbbi kettő hátránya folyamatosan nőtt, és mivel a hetedik körben utolérte előbb a magyart, majd nem sokkal később az oroszt is az élboly, a lekörözés miatt ki kellett szállniuk a versenyből.

Elsősorban azért, mert az úszás három legjobbja, valamint három amerikai, Renee Tomlin, Lindsey Jerdonek, Erin Dolan, valamint a kanadai Paula Findlay kemény tempót diktált a mezőny elején. De nem csak ők, mert mögöttük a többiek sem laposan tapostak, hanem élesben, így a futásra negyed percre csökkentett az élen haladók előnye. Az aszfalttal való közvetlenül érintkező 5 km-t távot négy részre, körre bontva kellett teljesíteni. Ennek az elején három amerikai robbantott, az pedig hamar kiderült, hogy Bragmayer ebben a számban nem lesz csodatévő, folyamatosan mentek el mellette a mezőny hátulról érkező tagjai. Az amik után a világraglistán 19. helyezett, riói résztvevő, ukrán Yuliya Yelistratova és az orosz, szintén olimpiai kvótás Elena Danilova eredt.

A három amerikai közül Jardonek is ,,elveszett” a veszett tempóban, viszont Tolmin olyan jól nyomta, hogy az ukránnak, aki 2010-ben Tiszaújvárosban Világkupát nyert, nem volt esélye az aranyra, be kellett érnie mögötte az ezüsttel. A dobogó harmadik fokáért vívott harcban pedig Danilova letolta az előző nap selejtezőcsoportot nyert Dolant, míg Bragmayer az utolsó versenyszámban közel két percet bukva, a 25. helyig csúszott le.

A férfiaknál

A 18. Triatlon Nagyhét utolsó versenyszámában, az ITU Triatlon Világkupa férfi döntőjében, a 30 fős mezőnyben az úszást a francia Raoul Shaw teljesítette a leggyorsabban (8:43), a két orosz tesó, Dmitry Polyanskiy és Igor Polyanskiy előtt, míg negyedikként a Vk egyetlen helyi indulója, Dévay Márk jött ki a vízből. A versenyzők közül a fele, 30 másodpercen belül volt, és ez azt vetítette előre, hogy ismét lesznek bolyozások a kerékpározás során. Tízen lőttek ki a kétkerekűn, Dévay mellett ott volt köztük a Budaörsi TK versenyzője, Tóth Tamás is, de mögöttük nem sokkal ott tekert Vanek is egy hármasban brigádban, míg Faldum és társai úgy közlekedtek, hogy fél percre le voltak maradva az elejétől. Viszont Vanekék nem előre, hanem ,,visszafelé” indultak el, így két bolyra szakadt a mezőny.

Az elsőben, a tizesben a dobogós úszókon, és a két magyaron, Dévayn és Tóthon kívül a luxemburgi Stefan Zachaeus, az amerikai William Huffman, az orosz Ilya Prasolov, az ausztrál Matthew Roberts és a spanyol Francesc Godoy haladt, nekik 15 km-nél már több mint egy perc fórjuk volt a többiekkel szemben. Mikor a második szám végére ért a mezőny, már 78 másodperc volt az előnye a mezőny egyharmadának, és biztosra lehetett venni, hogy közülük kerülnek ki a dobogósok. A futásban megtett első méterek után Dmitry Polyanskiy állt az élre, testvére, Igor és Tóth Tamás próbálta meg a 2009-es tiszaújvárosi Vk-győztes sebességét tartani.

A dobogóra a három évvel ezelőtti újvárosi Világkupa második helyezettjének, a spanyol Francesc Godoynak volt esélye még odaérnie, mert az elbiciklizett közül a többiek lemaradtak, és a nagy üldözőknek, a Faldum vezette egységnek sem sikerült jelentőset faragnia a különbségen. A tiszaújvárosi Dévay szépen őrizte a tízen belül pozícióját, de ez elől futókat nem láthatta, Faldum remek futásával feljött a tizedik helyre, ennek előtte Dmitry Polyanskiy elsőként sétált be a célba, a 2015-ben újvárosi Vk-győztes tesója, Igor lett a második, Tóth Tamás révén pedig magyar érem is született ezen a napon Tiszaújvárosban, a Világkupa versenyen.


20. ITU Triatlon Világkupa Tiszaújváros

Női eredmények

1. Renee Tomlin (amerikai) 1:00:02,

2. Yuliya Yelistratova (ukrán) 1:00:20,

3. Elena Danilova (orosz) 1:00:25,

...25. Bragmayer Zsanett (magyar), 1:02:01.

Sárszegi Noémi (magyar) helyezetlenül zárt.

Férfi eredmények

1. Dmitry Polyanskiy (orosz) 54:00,

2. Igor Polyanskiy (orosz) 54:06,

3. Tóth Tamás (magyar) 54:11,

...8. Dévay Márk (magyar) 54:47,

...10. Faldum Gábor (magyar) 55:12,

11. Bicsák Bence (magyar) 55:14,

...17. Tarnai László (magyar) 55:58,

...20. Czigány András (magyar) 56:28,

...23. Vanek Ákos (magyar) 56:44,

...25. Király István (magyar) 57:48.


Vk-nyilatkozatok

Bragmayer Zsanett: – Nagyon nagy dolog az is, hogy bejutottam a döntőbe. Az úszás és a kerékpározás jól sikerült, bár a biciklin próbáltunk meglépni, de ez nem sikerült. Aztán a futásra elfáradtam. Kicsit csalódott vagyok, hogy csak 25. hely lett belőle, de hogy a Világkupán indulhattam, és amit tettem az egy jó kezdet. A tiszaújvárosi közönség fantasztikus nagy erőt adott, minden egyes megtett méterhez.

Tóth Tamás: – Öt héttel az olimpia előtt ez egy nagyon komoly megerősítés volt, a mai versenyen is remek formában voltam. Az várható volt, hogy a két orosz egy másik, magasabb szintet képvisel, de szerencsére sikerült velük tartani a lépést és szoros csatára késztetni őket. Abszolút elégedett vagyok, innentől csakis Rió a fontos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!