Négy évtized a miskolci jégen - A negyven esztendőt ünneplik

Miskolc - Szűk három hét múlva nosztalgiamérkőzést játszanak a jégcsarnokban.

Miskolc - Szűk három hét múlva nosztalgiamérkőzést játszanak a jégcsarnokban.

Az már eldőlt, hogy az öregfiúk április 13-án, szombaton lépnek jégre, fellépésük kezdési időpontja ugyan még nem végleges, de várhatóan 17 óra 30 perctől mérkőznek az egykori miskolci játékosok azokkal a szlovákiai légiósokkal, akik a borsodi megyeszékhelyen szolgáltak.

Háromharmados

Köztudott, hogy a nyitott műjégpályát 1978 őszén avatták fel, így – ami az áthúzódó, téli szezont illeti – a negyven esztendős miskolci hokisport valójában negyvenegy éves, ha pedig még azt is beszámítjuk, hogy a hajdani első „fecskék” 1977-ben a Mályi tóra jártak korcsolyázni és tanulni, akkor a negyven év ténylegesen már negyvenkettő. Hivatalosan viszont most ünneplik meg az eltelt négy évtizedet, amelyre nagyon készülnek az egykori sportolók. A rendezvény egyik szervezője Bíró Ignác, aki játékosként kezdte, vezetőedzőként folytatta, jelenleg pedig szakmai igazgatóként és korosztályos trénerként szolgálja a XXI. század sportjának is nevezett műfajt.

– A meccset az érvényben lévő szabályok szerint játsszuk – mondta a jéghoki miskolci ikonja. – Vagyis három harmadot vívunk, szakaszonként húsz perc tiszta idővel. Akár edzésben vagyunk, akár nem, egyikünk sem fog összeesni a küzdőtéren, ugyanis leszünk vagy negyvenen, ötvenen, aki elfárad, lekorcsolyázik és bemegy helyette a friss erő.

Gőzerővel szervezik

Arra a kérdésre, hogy hány nézőt vár és fizetni kell-e a belépésért, a Székelyföldről három és fél évtizede áttelepült szakember így felelt:

– Ingyenes lesz a találkozó, becsületkasszát azonban elhelyezünk, és aki tud vagy akar, jótékony célra bármennyit adakozhat.

A szervezés gőzerővel folyik, a jégre lépők névsora azonban nem végleges, hiszen egyelőre még nem ismeretes, hogy az itthon és a külföldön élők közül ki fogadja el a meghívást.

– Minél idősebbek vagyunk, annál értékesebb az eltelt negyven esztendő – vette át a szót Egri István klubvezető, aki évtizedek óta a sportág helyi első embere. – Sok állomást hagytunk magunk mögött: kezdve a Mályi tótól, a nyitott pályán át a jégcsarnokig, és a mellette lévő, fedett „kettes testvéréig”. A folyamatos fejlődésben mindenkinek a munkája benne van, az elődök nélkül nem jutottunk volna el oda, ahol tartunk. A teljes vertikum mintegy háromszáz sportolót jelent, a profikat és az amatőröket, az utánpótlást és a nőket. A jubileumi mérkőzéssel a múltunkra akarjuk felhívni a figyelmet: ha mindenki nem is tud a jégre menni, de igenis mindenki legyen jelen, fémjelezzék a négy évtizedet. A szurkolókat arra kérem, hogy tapsoljuk meg valamennyiüket: azokat, akik az elmúlt, felejthetetlen időszakban bármilyen szerepet vállaltak a miskolci hokisportban.


A várható szereplők

Szlovákiaiak: Wilmon, Petricsko, Wintersteiner, R. Katerzsabek, L. Katerzsabek, Tomcik, Jan Faith, Juraj Faith, Kocsis, Stas, Vorobel, Hornák, Orosz R., Rusznák, Pócs, Mihalo, Béres. Edző: Jan Faith.

Magyarok (miskolciak): Lukács Gy., Bíró, Pál, Lénárt, Vad, Rácz, Szentkuti, Juhász, Verba, Világi, Cselényi, Mészáros, Rozgonyi, Gyöngyösi, Mayer P., Egri G., Lukács Zs., Polányi, Sike, Láda P., Budai, Agárdy, Tardi, Nagy A., Nagy Z., Szabó I., Majoros, Hutter G., Korpos, Bodnár, Túróczy, Orosz Sz., Popovics, Cziáky, Ládai, Egyed, Csiki, Rokaly, Gőz E., Üveges. Edző: Bíró Ignác, dr. Lukács György.

(A lista még mindkét csapat esetében változhat, bővülhet.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!