BOON - Sport - DVTK

2019.02.25. 08:41

Újpest vs. DVTK - DVTK-visszatérés a földre

Miskolc - Az Újpest FC sorozata folytatódott, a Diósgyőri VTK-é megszakadt.

Miskolc - Az Újpest FC sorozata folytatódott, a Diósgyőri VTK-é megszakadt.

A labdarúgó NB I 22. fordulójában szombaton kora este Újpest FC – Diósgyőri VTK találkozót rendeztek. A két csapat egyaránt győzelemmel, és jó sorozattal várta az összecsapást, hiszen a hazaiak kilenc, a vendégek nyolc meccsük óta voltak veretlenek.

A lila-fehérek kezdőcsapatába visszatért a korábban a DVTK-ban futballozott Novothny, aki eltiltása után volt újra bevethető. Beállításával Beridze maradt ki, a legutóbbi bajnokihoz, a Puskás elleni idegenbeli 1–0-s győzelemhez képest. A DVTK-ban az előző heti kezdők közül Mazalovicnak és Polgárnak csak a kispadon jutott hely, Mihajlovic viszont ide sem került, a játékos családi gyász miatt a haza­utazásra kapott engedélyt. A kikerülők kárára Mákrvárt sérülése után, Karan eltiltását követően, Prosser pedig az egy héttel azelőtti, Honvéd ellen Diósgyőrben 2–1-es meccsen szerzett győztes góljának köszönhetően készülődhetett a mérkőzés első sípszavára.

Az összecsapás jó hangulatban kezdődött és abban is zajlott, hiszen az újpesti szurkolótábor méltó ellenfelet kapott a lelátón, ugyanis a diósgyőri drukkerek több száz fős sereggel sorakoztak fel a vendégszektorban. És utóbbiak annak ellenére végig buzdították a csapatukat, hogy sok öröm nem jutott nekik ezen a napon.

Korai gól

Kezdődött azzal, hogy már a meccs elején vezetéshez jutott a hazai gárda. A lila-fehéreket megnyugtató találat után sem változott semmi, a játék a vendégek térfelén folyt, a DVTK labdarúgói képtelenek voltak megtartani a labdát, és építkezésbe kezdeni, ugyanis a hazai futballisták a labdavesztés után azonnal visszatámadtak, és rendre megzavarták a piros mezeseket. Nagy ritkaságnak számított, amikor a vendégek túljutottak a felezővonalon, és az első játékrészben csupán egyszer sikerült a hazai 16-oson belül labda közelben lenniük, illetve egy kaput eltaláló lövést lehetett feljegyezni a részükről, amikor a 44. percben Prosser nem túl jó kísérletét könnyedén védte a kapus. Ennek előtte a DVTK térfelén futballozó lila-fehérek nem strapálták agyon magukat, beérték azzal, hogy folyamatosan náluk van a labda, és hogy próbálhatják megszerezni a második találatot. Ehhez Burekovic járt a legközelebb egy szabadrúgást követően, illetve Rácznak volt még egy veszélyes beadása, amiről lemaradtak a belső emberek. A kevés helyzetet hozó, lapos első félidőben csak az utolsó percekben játszott úgy a DVTK, ahogy a bekapott gól után kellett volna. Ugyanis a nagy hazai nyomás, az agresszív labdaszerző játék miatt olyan volt a játék képe, mintha a vendégek számára jó lett volna az 1–0-s hazai vezetés. Pedig szó sem volt erről, csak ég és föld volt a két csapat között.

Fordulás után

Az volt a kérdés a második félidő előtt, hogy melyik csapat milyen felfogásban jön majd ki az öltözőből, a DVTK képes lesz-e arra, mint a legutóbbi meccsén, hogy a második játékrészben másik arcát mutassa, illetve, hogy az Újpest ad-e az ellenfélnek egy picivel nagyobb teret, hogy legyen üres területe a támadásai során, vagy fokozza az első félidő presszióját. De mivel nagyon gyorsan megszületett a meccs második találata, ezekre a felvetésekre nem lehetett egyértelmű választ adni. A kétgólos hazai előny után gyorsan ellőtte a második és a harmadik cseréjét is vendégek szakvezetője, ami nem adott okot a csodálkozásra, kérdést leginkább az első változtatás szült. Mint kiderült, a szünetben azért kellett cserélni, mert Shestakov sérülés miatt nem tudta folytatni a játékot, de helyette meglepő módon nem az egy hete jobboldali védőt játszott Polgár került pályára, hanem a 16 éves Orosz Donát. Kicsit meredeknek tűnt ez a döntés, de ebből – az ezen a napon szerényen teljesítő – csapatból nem lógott ki a debütáló fiatal. A becserélt játékosok közül – két veszélyes hazai akció után – Tajti hozta össze a meccs legígéretesebb diósgyőri gólszerzési lehetőségét, de a 68. percben a felső lécet találta el, ahonnan nem befelé pattant a labda. Válaszként, egy közeli szabadrúgásból a lila-fehérek bebiztosították a győzelmüket a 70. percben és ezzel végleg eldőlt minden. A vendégeknek volt néhány halvány kísérletük a szépítésre, de helyzetig csak Prosser jutott el, miközben az alárendeltségi viszony nem változott. A meccs hajrájában a pályán lévők már inkább csak ,,levezettek” volna, de a becserélt Zsótér teljesen más motivációval érkezett. Az újpesti labdarúgó aktivitása hét perc alatt egy gólpasszt, és egy gólt is eredményezett, ezzel pedig a DVTK sima veresége nagy zakóvá változott.

A piros-fehérek 2018. november 3-a után kaptak ki újra, és ezzel lezárult a nyolcmeccses veretlenségi sorozatuk, és ahogy a ­meccs után edzőjük fogalmazott, visszatértek a földre. A nagy különbségű vereség ellenére – amelyre legutóbb 2015. augusztus 8-án volt példa, amikor az MTK vendégeként maradtak alul 5–0-ra – a DVTK nem került kieső helyre, hajszállal a vonal felett vannak, és a bajnokság utolsó harmadát azonos pontszámmal kezdhetik a tabellán előttük álló Puskás AFC-vel, és a mögöttük, már kieső helyen található Kisvárda MG-vel.

ÉM-BCS


Jegyzőkönyv

Újpest FC – Diósgyőri VTK 5–0 (1–0)

Budapest, 2767 néző. V.: Vad II. (Horváth R., Becséri).

Újpest FC: Pajovic (0) – Pauljevic (6), Litauszki (6), Ristevski (6), Burekovic (6) – Sankovic (6), Onovo (6) – Nwobodo (7), Rácz (6), Nagy D. (6) – Novothny (6). Vezetőedző: Nebojsa Vignjevic.

Diósgyőri VTK: Bukrán (5) – Brkovic (4), Karan (4), Tamás M. (4) – Shestakov (4), Szabó B. (4), Márkvárt (4), Hasani (4), Juhar (4) – Vernes (4), Prosser (4). Vezetőedző: Fernando Miguel Fernández Escribano.

Csere: Ristevski helyett Bojovic (6) a 38., Shestakov helyett Orosz D. (4) a 46., Juhar helyett Tajti M. (4) az 53., Vernes helyett Bacsa (4) a 62., Nagy D. helyett Beridze (–) a 70., Rácz B. helyett Zsótér (7) a 83. percben.

Sárga lap: Onovo a 18., Tajti M. a 68. Márkvárt a 91. percben.

Gólszerző: Nwobodo (1–0) az 5., Nagy D. (2–0) a 48., Burekovic (3–0) a 70., Novothny (4–0) a 86., Zsótér (5–0) a 90. percben.

Nebojsa Vignjevic: – Mit is mondhatnék egy ilyen mérkőzés után? A játékosok a gyepen mindenre választ adtak. Láttuk a DVTK korábbi mérkőzéseit, és ezekből tanulva nem engedtük, hogy a piros-fehérek azt játsszák, mint amivel a Vidi, vagy a Honvéd fölé nőttek. Jó időben szereztük vezető gólunkat, viszont az nem tetszett, hogy utána nem voltunk elég agresszívak ahhoz, hogy megszerezzük a másodikat is. Szerencsére fordulás után ez gyorsan sikerült. A második góllal megjött az önbizalom, a magabiztosság, innentől még jobban ment a játék, és ez egy tökéletes mérkőzés lett a számunkra. És hogy miért igazoltunk két remek csatárt? Az előző találkozón Novotny nem állhatott rendelkezésre, így ék nélkül kellett pályára lépnünk. Ráadásul Soma több ajánlatot is kapott neves csapatoktól – a szerződésében szerepel, hogy ha menni akar, el kell engednünk –, így esetleges pótlására is gondolnunk kellett. Solomon és Traoré megszerzésével kellemes gondjaim lesznek, hogy kit jelöljek majd a kezdőbe. Persze tisztában vagyunk azzal, hogy Traoré tavaly április óta nem játszott a Monacoban. Ha Novotny marad, akkor is szükség van a versenyhelyzetre, mert dobogón akarunk végezni, hogy az európai kupasorozatban indulhassunk.

Fernando Miguel Fernández Escribano: – Gratulálok az Újpestnek, véleményen szerint nagyon jól játszottak. A mai mérkőzésen semmit nem tudtunk megvalósítani abból, amit előre elterveztük. Ismertük az Újpest erősségeit, mégsem tudtunk semmit tenni ellene. A foci olyan, mint az élet, amikor nem vagy eléggé alázatos, akkor nem biztos, hogy sikerrel jársz. Folytatni kell a harcot, küzdeni a pontokért, benne voltunk egy nagyszerű, pozitív sorozatban, most mondhatjuk azt, hogy visszatértünk a földre. Mérges voltam a meccsen, mert az, amit mi játszani tudunk, nem működött, három-négy alkalommal nem voltunk képesek egymáshoz passzolni, természetesen ehhez az ellenfél is kellett, akik ma jó teljesítményt nyújtottak. Tudtuk, hogy az Újpest hogy támad le, milyen módon próbálja megzavarni a labdakihozatalunkat, de a játékosokból hiányzott az önbizalom, a koncentráció, nem sikerült az eltervezett dolgainkat megvalósítani. Rengeteg labdát veszítettünk a védő zónában, a labdakihozatalok nem működtek. Vissza kell néznünk a találkozót, hogy lássuk, miben hibáztunk, hogy okulni tudjunk belőle. Más kérdés, ha 2–0-nál bemegy a gólvonalra pattanó kapufánk, nem ez lett volna az eredmény. De menni kell tovább, van még 11 mérkőzés. Pontokat, győzelmeket kell szereznünk, hogy biztos legyen a bennmaradásunk. Egyetlen örömünk volt a mai mérkőzésen: bemutatkozott a 16 éves, U17-es válogatott, Orosz Donát, akit az akadémia egyik legnagyobb tehetségének tartanak. Ma pályára lépett az NB I-ben, de sokat kell még fejlődnie, amihez előtte van minden lehetőség.


A gólok története

5. perc: Pauljevic jobb oldali felfutása után középre adott, de ott nem tudta senki érdemben megjátszani a labdát, így a játékszer átkerült a túloldalra. Balról, az alapvonal közeléből Obinna emelte vissza középre a lasztit, amelyet a 11-es pont mellett álló Nwobodo üresen, kapásból a kapu bal oldalába küldött, 1–0.

48. perc: Pauljevic indítása után a jobb oldalon Nwobodo indult meg, két védőt is becsapott, majd az alapvonal közeléből remekül adott be, az érkező Nagy D. pedig az ötösről a kapu jobb oldalába fejelt, 2–0.

70. perc: Tajti szabálytalansága után szabadrúgáshoz jutott a hazai csapat. A kaputól 18 méterre, középről járó pontrúgást Burekovic végezte el, aki elcsavarta a sorfal mellett a lasztit, és hiába várta jó helyen a lövést Bukrán, az előtte lepattanó labdába nem tudott beleérni, az a kapu jobb oldalában kötött ki, 3–0.

86. perc: Sankovic középről jó ütemben adta a labdát a bal oldalon beinduló Zsótérnak, aki rövid sprint után középre lőtte azt, az érkező Novothny pedig Karant megelőzve 3 méterről a kapu jobb oldalába lőtt, 4–0.

90. perc: Nwobodo futott el a jobb oldalon, középre gurított, ahol Zsótérre nem figyeltek a védők, így a csereként beállt játékos 7 méterről a bal alsó sarokba küldhette a labdát, 5–0.



[related-post post_id="4152440"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!