BOON - Sport - DVTK

2018.07.23. 07:43

DVTK: Picivel jobb, mint májusban

Budapest, Miskolc - A Ferencváros győzelemmel, a Diósgyőr vereséggel kezdte az új évadot.

Budapest, Miskolc - A Ferencváros győzelemmel, a Diósgyőr vereséggel kezdte az új évadot.

A labdarúgó NB I 2018/19-es idényének 1. fordulójában, vasárnap kora este a Ferencvárosi TC vendége volt a Diósgyőri VTK. A hazaiak számára – miután csütörtökön este elbúcsúztak a nemzetközi porondtól –, már csak a hazai vizek maradtak, az élvonalbeli bajnokság és a honi kupasorozat, hogy összeszokóban lévő, az előző évadhoz képest erősödött keretükkel sikereket érjenek el (a zöld-fehérektől a nyáron nyolcan távoztak, és heten érkeztek). A vendégek szerényebb célokat tűztek ki az évad előtt, a trófeákra törő FTC-vel szemben beérnék a biztos a bennmaradással, és a piros-fehér drukkerek az idény elején abban bízhatnak, hogy az alig változott DVTK-keret (hárman jöttek a nyáron, és öten mentek, nem számítva a kölcsönben volt, és ismét „kikölcsönzött” játékosokat) ereje az összeszokottság lesz.

A két együttes legutóbbi mérkőzését egyaránt izraeli, és Maccabi nevű csapat ellen veszítette el, egy góllal: a fővárosiak tétmeccsen, Európa Liga-találkozón, idegenben a Maccabi Tel-Avivtól kaptak ki 1–0-ra, és estek ki ezzel a kupasorozatból, csütörtökön este, míg a Diósgyőr, nyolc nappal ezelőtt semleges helyszínen, felkészülési összecsapáson maradt alul 2–1-re, a Maccabi Netanya ellen. Az ezeken a meccseken szerepelt kezdőcsapatok közül az FTC-é három helyen változott – Petriak, Bőle, és Finnbogason maradt ki, Böde, Varga R. és Leandro pedig kezdő lett, vagyis a „tavalyi évjárathoz” nyúlt ­vissza Thomas Doll szakvezető, hiszen a nyolc új játékosból csak három mutatkozott be az NB I-ben (Lanzafame, Frimpong és Heister), ami azt jelentette, hogy a védelmük változatlan maradt csütörtökhöz képest.

A DVTK a főpróbához viszonyítva egy helyen volt eltérő, a védelemben középen nem Brkovic, hanem Tamás M. kapott bizalmat.

Üres szektor

A meccs előtti fő érdekesség a szurkolótáborok elhelyezése, elhelyezkedése volt. A vendég drukkerek a szokott lelátórészre kerültek, a ferencvárosiak viszont nem, hanem sokkal közelebb a diósgyőriekhez, a hazai ultraszektor bezárása miatt. Ez utóbbi előzményei a két csapat legutóbbi, egymás elleni bajnokijáig nyúlnak vissza, ugyanis a 2018. május 27-én lejátszott NB I-es mérkőzésen történtek miatt a Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága négymillió forintra és szektorbezárásra büntette a Ferencvárosi TC-t. Történt mindez azért, mert a budapestiek megsértették a mérkőzés rendezéssel kapcsolatos szabályzati előírásokat, szurkolói szidalmazták az ellenfelet, illetve nagyobb mennyiségű pirotechnikai eszközt használtak. Ráadásul utóbbi során egy gyerek súlyos sérüléseket szenvedett a lelátón, amikor egy pirotechnikai eszköz a kezében robbant fel (nem utolsó sorban az FTC-szurkolók által használt eszközök füsthatásai miatt percekre félbe kellett szakítani azt a mérkőzést).

Szerény

A mostani meccs hazai részről meglehetősen szerény nézőszámot hozott, valószínűleg a hétközi EL-búcsú miatt több zöld-fehér szimpatizáns inkább más programot választott vasárnap estére. A DVTK pedig 1–4–1–3–2-es felállást, amelyben a négy védő előtt Mazalovicnak kellett besegítenie a szűrésbe. A meccs kezdése utáni első percekben még nem intenzíven, hiszen az FTC nem startolt nagy rössel. De a 10. minutában Eperjesi jobboldali beadását követően, Bacsa fejese felébresztette őket. Válaszként előbb egy-egy hazai szöglet után Blazic lábáról pattant a labda a jobb alsó sarok mellé, a 13. percben pedig Lanzafame hibázott ziccert, illetve Antal B. vetődött remekül a labda útjába. Aztán jött az első hazai gól, amit vendég játékos szerzett. Tamás M. nem hibáztatható ezért, a Bödéről lemaradók annál inkább. Az FTC találat után a DVTK nem tudott újítani, a 24. percben Varga R. kapott jó kiugratást, és csak kevés hiányzott ahhoz, hogy Antal B.-n túljusson a labda.

Ami nem jött össze ekkor, az pár másodperccel később sikerült a zöldeknek, Heister remek produkciójával jutott megnyugtató előnyhöz a fővárosi gárda. És ezek után sem álltak le a hazaiak, a 31. minutában Gorriaran ígéretes szituból eleresztett lövése következett, pár másodperccel később pedig Lanzafame a második ziccerét hibázta el. A 37. percben másodszor ért fel a hazai ketrec elé a Diósgyőr, Makrai jobb oldali lövésénél először kellett kapura tartó labdát hárítania Dibusznak. Válaszként Gorriaran ravasz lövésénél tornázta ki a léc alól a labdát Antal B., majd picit váratlanul szépített a Diósgyőr, a félidő hajrájában. Makrai jó passza és Bacsa harcossága eredményezte a gólkülönbség szűkülését, ami rövid életű lett. Ugyanis az első félidő hosszabbításában az FTC újabb találatot ért el. Kár, hogy a vendégjátékosok nem számítottak arra, hogy Antal B.-ről kijöhet a labda a 11-esnél, mert így megint kettő lett a két csapat között.

Fordulás után

A szünetben cserélt a DVTK szakvezetője, Ugrai helyett Ioannidis jutott szóhoz. A játékrész első eseménye Varga R. kaput tévesztő lövése volt, majd egy szintén nem túl izmos Ioannidis szabadrúgás után Dibusznak volt kellemes találkozása a labdával. Amikor egy órája folyt a játék a pályán, jött egy kis izgalom, előbb Antal B.-nek volt egy mentése, majd Lanzafame színészmutatványa a 16-oson belül nem ért 11-est, de sárgát sem, a túloldalon viszont Bacsa begyűjtött egy ilyen lapot, mert büntetőt reklamált, miután két hazai játékos szorításában elesett. A 62. minutában Busai hibázott nagy gólszerzési lehetőség közben, és pár perc múlva az egygólos különbség helyett három lett, mert Varga R. senkitől sem zavartatva fejelhetett, és a kapufa is vele volt. Ekkor hátra volt még egy fél félidő a meccsből, és volt még néhány ígéretes és veszélyes hazai akció, amin kívül a cserék beállása színesítette a már eldőlt mérkőzést.

 

A vége 4-1 lett, ami picivel jobb annál, mint ami két fordulóval ezelőtt, a tavalyi évad utolsó előtti körében született (május 27-én 4-0 lett a vége). A mostani találkozó azt hozta, amit előzetesen várni lehetett, hazai sikert. Annyi történt, hogy a játékoskeret minőségében sokkal erősebb hazai együttes pontokra váltotta a két NB I-es gárda büdzséje közötti sok-sok százmillió forintos különbséget, és hiába volt csak 1-2 napja az FTC-nek arra, hogy rákészüljön arra a bajnokira, amelyre a DVTK heteken át hangolódhatott, megmutatták, hogy jobbak. Sokkal jobbak, mint a Diósgyőr.


A gólok története

14. perc: A bal oldalon futó hazai akció során Böde kapott labdát a leshatáron, és megindult előre. Egy beadással középen Spirovskit kereste volna, de a visszafutó Tamás M. beleért a passzába, és az ő lábáról a kapu jobb alsó sarkába vánszorgott a labda, öngól, 1-0.

25. perc: Heister indult meg előre a védelemből, a középpályán Gorriarantól kapta vissza a labdát, majd lendületből befutott a bal oldalon a DVTK 16-osán belülre, és laposan a bal alsó sarokba bombázott, 2-0.

45. perc: A kezdőkörből Makraihoz került a labda, aki jó átadással hozta játékba Bacsát. A csatártárs betört a 16-oson belülre a bal oldalon, majd Frimpong szorítása közepette 8 méterről a kapu közepébe lőtt, 2-1.

45+1. perc: Az FTC a bal oldalon próbálta feltörni a diósgyőri védelmet, Eperjesi szorításában Lanzafame esett be a 16-oson belülre, Andó-Szabó játékvezető pedig 11-est ítélt. A büntetőt Varga R. végezte el, akinek a jobb alsó sarokra tartó lövését Antal B. hárította, ám a játékszer újra Varga R. elé került, aki másodszorra már a bal alsó sarokba lőtt, 3-1.

68. perc: Leandro a vendég térfél bal oldaláról tekerte a kapu elé a labdát, amelyre Varga R. érkezett. Az ő fejéről a játékszer a jobb kapufára pattant, onnan pedig a bal alsó sarokba, 4-1.


Labdarúgás: jegyzőkönyv

Ferencvárosi TC – Diósgyőri VTK 4-1 (3-1)

Budapest, 6920 néző. V.: Andó Szabó (ifj. Tóth V., Albert I.).

Ferencvárosi TC: Dibusz (6) – Lovrencsics G. (6), Frimpong (6), Blazic (6), Heister (7) – Leandro (7) – Varga R. (7), Spirovski (6), Gorriaran (7) – Böde (6), Lanzafame (6). Vezetőedző: Thomas Doll.

Diósgyőri VTK: Antal B. (6) – Eperjesi (5), Lipták (5), Tamás M. (5), Forgács (5) – Mazalovic (5) – Hasani (4), Busai (4), Ugrai (4) – Makrai (5), Bacsa (6). Vezetőedző: Fernando Miguel Fernández Escribano.

Csere: Ugrai helyett Ioannidis (4) a 46., Lanzafame helyett Petriak (6) a 69., Forgács helyett Bárdos (-) a 71., Gorriaran helyett Rodriguez (-) a 76., Varga R. helyett Finnbogason (-) a 81., Busai helyett Vernes (-) a 85. percben.

Sárga lap: Gorriaran a 19., Blazic a 60., Bacsa a 61., Frimpong a 70. percben.

Gólszerző: Tamás M., öngól (1-0) a 14., Heister (2-0) a 25., Bacsa (2-1) a 45., Varga R. (3-1) a 45+1., Varga R. (4-1) a 68. percben.

Thomas Doll: – A csalódott csütörtöki nap után minden erőt erre a meccsre összpontosítottak a fiúk. Nem volt olyan egyszerű egy vesztes EL-meccs után három nappal pályára lépni. Az első 7-8 percben lehetett látni, hogy nehezek a fiúk lábai, de utána domináltunk a mai mérkőzésen. Az első félidőben még nagyobb különbséggel is vezethettünk volna, és eldönthettük volna a mérkőzést. Volt a meccs során egy szakasz, amikor gólt kaptunk, amikor nem jól védekeztünk, de ezt leszámítva végig fölényben voltunk. Azt is lehet látni, hogy sok olyan játékos van, aki később csatlakozott hozzánk, szükség van még velük szemben egy kis türelemre. Jó csapatot sikerül összehozunk, és ha jobban ismerik majd a csapat tagjai egymás játékát, jó eredményeket tudunk elérni. A 4–1-es sikerrel a DVTK ellen elégedettek lehetünk.

Fernando Miguel Fernández Escribano: – Úgy érzem, hogy olyan lehetőség volt a kezünkben, amivel jobb eredményt érhettünk volna el, legyőzhettük volna ellenfelünket. Nehéz helyzetben van az FTC, de az első 20 percben sok területet, lehetőséget adtunk nekik. A meccs fordulópontja az volt, hogy miután 2–1-re sikerült feljönnünk, egy buta hibából rögtön 3-1 lett, és nem ugyanaz bemenni az öltözőbe, amikor két gól a különbség vagy csak egy. Csalódott vagyok, mert gyakoroltuk azokat a szituációkat, amelyekből az ellenfél gólokat szerzett. Minden meccsen vannak negatívumok és pozitívumok, most több volt az előbbi. Pozitív, hogy 2–0-nál gólt szereztünk, az önbizalomnak ez jó tett, de több negatív volt ma, és vannak dolgok, amit fejleszteni kell.



[related-post post_id="3928987"]

[related-post post_id="3928856"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!