BOON - Sport - DVTK

2017.12.25. 15:26

Bódog Tamás kívánsága: Minden ellenfél lába remegjen, ha belép az új diósgyőri katlanba

Miskolc - Karácsonyi beszélgetés Bódog Tamással, a DVTK szakmai igazgatójával, aki nem szeretné, ha két kiló bejglivel a pocakjukban érkeznének az új év első edzésére a játékosai.

Miskolc - Karácsonyi beszélgetés Bódog Tamással, a DVTK szakmai igazgatójával, aki nem szeretné, ha két kiló bejglivel a pocakjukban érkeznének az új év első edzésére a játékosai.

A DVTK honlapja készített karácsonyi interjút Bódog Tamással, a diósgyőriek szakmai igazgatójával. Részletek a beszélgetésből:

- Számos jelzővel illet téged a szakma és a szurkolók egyaránt: „egyenes, nyílt, szókimondó, vérprofi”. Te hogyan látod önmagad?

- A játékosokkal korrekt és őszinte vagyok, még akkor is, ha esetenként nagyon érzékenyen érinti őket, amit hallanak.

Azt is tudom, hogy néha gyökérnek tartanak, de használhatnék akár rondább jelzőt is.”

- Milyen érzés bemenni az öltözőbe, ha tudod, hogy néhány játékosod (akiért a tűzbe mennél) gyökérnek tart?

- Egyáltalán nem okoz problémát.

- A „gyökérség” nem rombolja le az ember önmagáról alkotott képét?

- Nagyon fontos nekem, hogy mit gondolnak rólam a játékosok, de úgy gondolom, hogy egy edzőnek mindig őszintének kell lennie, még ha néha fáj is. Hiszem, hogy a korrektség hosszú távon megtérül.

- A közelmúltban azt nyilatkoztad a Miskolc Televízióban, hogy középszerű csapat lesz a Diósgyőr - kiesési gondokkal.

- Valóban ezt mondtam, mert hiába dominálunk kilencven percen át, ha ezt nem tudjuk eredményességbe fordítani, könnyen a tabella végén találhatjuk magunkat. Jó lenne, ha minden poszton lenne konkurencia, mert így emelkedhetne a nívó és növekedne a teljesítmény. A beszélgetésünk pillanatában az a helyzet, hogy középszerű csapat vagyunk.

- Áruld el, hogy mi tart, és főként mi motivál téged egy középszerű csapatnál?

- Nekem a szürkeség a halálom! Jól látod, számomra értékelhetetlen, ha a hatodik és tizedik hely között lavírozhatunk.

Hála Istennek a tulajdonos a szívén viseli a sorsunkat, és a támogatásával lehetőségünk van már most télen a keret megerősítésére, megteremti a feltételeket ahhoz, hogy jó csapatot építsünk."

- Mi kell ahhoz, hogy a Diósgyőr olyan klub lehessen, amire évtizedek óta vágyakoznak a szurkolók? A DVTK legjobb helyezése egy hetvenes években szerzett bajnoki bronz, ennek ellenére olyan hangulat lengi körül a focit, amire nincs példa az országban.

- Nagyon sokat nyomott a latba az ideérkezésemkor a diósgyőri szurkolótábor. A segítségükkel kell felépíteni a DVTK-t. Abban bízom, hogy az új stadion megadja majd azt a lökést, ami segít abban, hogy egyedülállót érjünk el Miskolcon.

Jövőre már igazán hazai környezetben játszhatjuk a meccseinket. Debrecen és Mezőkövesd nem a valódi otthonunk."

[related-post post_id="3709107"]

- A csapatkapitány az edző meghosszabbított keze. Milyen embernek kell lennie?

- A legfontosabb, hogy megbízhatom benne és megvalósítja az elképzeléseimet. Lipták Zoltán emberileg és szakmailag is olyan játékos, akire rábízhatom ezt a nehéz feladatot. A DVTK víziója és a szurkolók szeretete mellett Lipi személye is meghatározó volt abban, hogy Diósgyőrbe jöttem.

- Milyen tulajdonságai emelik ki a többiek közül?

- Erős karakter, meghatározó játékos, tud hatni a csapatra, hiszen elfogadják a teljesítménye és a tapasztalata miatt. Az a játékos, aki nem teljesít magas szinten, sosem lehet igazi vezéregyéniség.

- Mi a helyzet a súlyproblémákkal? Úgy veszem észre, durván üldözöd a kilókat.

- A profi focisták komoly pénzt keresnek, ne legyen rajtuk fölösleg és lehetőleg ne legyen két számmal nagyobb a nadrágméretük egy év alatt. Nem szeretném, ha az én bűnöm lenne, hogy szóvá teszem a játékosok plusz kilóit. A téli szünetben is kaptak egy elvégzendő edzésprogramot, az újévi kezdéskor pedig plusz egy kiló a toleranciaszint.

- Nem túl sok…

- De nem is kevés. Ha valaki két kiló bejglivel a pocakjában jön edzésre, annak büntetést kell fizetnie. Akkor tudunk folyamatosan építkezni, ha fegyelmezettek a játékosok. Szeretném, ha nem menne kárba a munka, amit eddig elvégeztünk.

- Úgy látom neked nincs problémád a testzsírszázalékoddal.

- Bár én már nem játszom, de így érzem jól magam. Szerencsém van abból a szempontból, hogy tíz méterre van tőlem a konditerem.

- Sokat említed a jó erőnlétet, ez kell ahhoz a rakkolós focihoz, amit játszatni szeretnél?

- Nem biztos, hogy rakkolós focinak nevezném, egyszerűen arról van szó, hogyha nincs jó erőnlét, akkor nem lehet megvalósítani, amit szeretnék.

Nyugaton alapvető dolog a jó kondi, csak itt számít extrának.”

- A külföldi játékosokat is anya szülte, mit tudnak jobban, mint mi?

- Nagyobb a konkurenciaharc: egy-egy poszton két ember áll még mögöttük. Ha valaki nem pörög a maximumon, akkor jön a következő. Itthon elkényelmesednek a játékosok, de „kiinduló csomag” mindenkinél ugyanaz, bárhol születik is.

- Te is hajlamos voltál az elkényelmesedésre játékosként?

- Hála Istennek, nem volt alkalmam erre, mert másfél évtizedet játszottam külföldön. Viszont el kell ismerni, hogy középszerű játékos voltam, így a kevés tehetségemből próbáltam kihozni a maximumot, és az erre tett erőfeszítésemet elismerték az edzőim. Azt, hogy Bundesliga játékos lehettem a szorgalmamnak, az akaratomnak és a motiváltságomnak köszönhetem.

- Nem gondoltam volna, hogy középszerűnek titulálod magad.

- Persze, hogy a világ legjobbja akartam lenni, de nem voltak meg hozzá az adottságaim. 18 évesen a térdszalag szakadásom után azt mondták, hogy még 5 évem van hátra, de én ráhúztam még 18 évet. Nekem ez volt a maximum.

- Vagyis mindenkit önmagához kell mérni, nem másokhoz…

- Így van! Ha valakiben megvan a belső hajtóerő, akkor abból kijöhet a legjobb, de ha nincs meg a tűz, régen rossz.

- Benned mi táplálja a tüzet?

- Játékosként minden egyes párharc olyan volt számomra, mint egy háború. Mindenkit „meg akartam ölni”, le akartam győzni és minden egyes elvesztett párharc után szégyelltem magam. Rosszul voltam, ha földre kerültem, de fölálltam, mert én akartam a következő párharcot megnyerni. Edzőként is mindig nyerni akarok, még akkor is, ha követek el hibákat.

- Gyakran a hibák mutatják meg, hogy valaki valójában milyen ember. Neked volt olyan hibád, ami rámutatott valami igazán fontosra?

- Edzőként minden egyes vereség eléri a célját, ha az ember tud belőle tanulni. A következtetéseket le kell vonni, és ugyanabban a szituációban a tapasztalatok miatt más, jobb döntést lehet hozni. Például azt gondoltam, hogy 90 percen át megvalósítható a totális támadófutball, de ez nem működött, ezért több pihenőfázist iktattam a játékunkba.

- Az előző szezon utolsó meccsén nem a Diósgyőrön múlt, hogy bent maradt a csapat. Nagy pofon lehetett ez a hiúságodnak!

- Nem tagadom, így volt. Bíztam abban, hogy a saját kezünkben van a sorsunk és erősek leszünk. Csalódás, hogy nem nyertünk, de emlékeztetnék: addig el is kellett jutni, hogy végül bent maradjunk.

[poll id="1448"]

- A bajnokság kezdetén elismerően szólt rólad a szakma, mondván, hogy nem szürkültél bele a magyar mezőnybe, nem bírózol, csak magadban és a csapatban keresed a hibát. Miért változott ez meg?

- Sorozatban igazságtalanul bántak velünk, én pedig elmondtam a véleményem.

Személy szerint nem a bírók ellen fordultam, csak hangot adtam annak, amit láttam.”

- Mindent ki kell mondani?

- Ha valakinek véleménye van, azt nem kell elhallgatni.

- És az hogy érint, hogy megbüntetnek érte?

- Ez nem az én szégyenem! Ez többszereplős történet, ahol mindenkinek van oka arra, hogy önmagába nézzen. Nem a hiba zavar, hanem az arrogancia. Azt sem értem, hogy miért sújtják büntetéssel az őszinte kritikát.

- Számodra a Diósgyőr ugródeszka, vagy hosszú távú céljaid vannak Miskolcon?

- Azért jöttem ide, mert komolyabb eredményeket szeretnék elérni. Ahhoz, hogy a Bundesligában dolgozhassak majd, edzőként valamit el kell érnem itthon.

- Mi ez a valami?

Az Európa Liga csoportkör. Az égvilágon senkit nem érdekel egy magyarországi negyedik-ötödik helyezés a nemzetközi porondon."

- Kecsegtetne téged, ha csábítana egy olyan magyar klub, ahol minden pénzt megadnának, hogy nemzetközi porondra vidd a csapatot?

- Tudom, hogy vannak tehetős klubok, jobb anyagi lehetőségekkel, de én Diósgyőrben akarom megvalósítani a terveimet. A jövő majd választ ad arra, hogy volt- e realitása ennek az elképzelésemnek.

- Te személyesen tudnál valami újat kitalálni?

- Mi egyelőre inkább alkalmazkodunk a trendekhez. A magyar bajnokságban azt csinálom, amiről tudom, hogy működött Németországban, vagy a Bröndbynél. A letámadás, az agresszív játék, a labdavesztés utáni visszatámadás, a gyors játék kevés érintővel eredményre vezethet. Ezek az elemek a meghatározói annak a játékstílusnak és filozófiának, amit képviselek. Mindehhez van egy olyan szakmai hátterünk, ahol a kapusedzőtől a gyúrón át az orvosig magas színvonalú segítséget kapunk. Hatalmas öröm Diósgyőrben dolgozni, ahol azt érzem, hogy a klub minden egyes dolgozója egy irányba húzza a szekeret.

- Nekem nem éppen az öröm jut eszembe arról, hogy valaki szállodában lakik egy évig, ugyanazt a menüt eszi, és úgy él, mint egy robot.

- A szállodai alkalmazottakat valóban többet látom, mint a családomat, és már családtagként üdvözöljük egymást reggelente, de panaszra nincs okom, jól érzem ott magam.

- Mi kell ahhoz, hogy jól érezd magad?

- Persze néha jó lenne sütni egy tojásrántottát a saját konyhámban, de itt, a szállodában reggelente úszom, szaunázom, és úgy kezdődik a napom, hogy tökéletes állapotban megyek az edzésre. Nem kell engem sajnálni, nem én vagyok az egyetlen, aki a családjától távol dolgozik.

- Mit kívánnál karácsonyra?

- Elsősorban egészséget mindenkinek! A Diósgyőrnek és a városnak azt kívánom, hogy eredményes, boldog új évünk legyen. Egy olyan esztendő, ahol minden ellenfél lába remeg, ha belép a diósgyőri katlanba.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!