BOON - Sport - DVTK

2016.11.21. 10:49

DVTK vs. Haladás - Ugrai: most is a 92. percben, de micsoda különbség

Miskolc - A négy hónapos kihagyás után pályára lépett, a Haladástól igazolt csatár egyéni villanása döntött.

Miskolc - A négy hónapos kihagyás után pályára lépett, a Haladástól igazolt csatár egyéni villanása döntött.

A labdarúgó NB I 16. fordulójában szombaton délután a Swietelsky-Haladás együttesét fogadta a Diósgyőri VTK csapata Debrecenben, a Nagyerdei Stadionban. Ugyanis a diósgyőri stadion újjáépítése miatt a piros-fehérek nem játszhatnak a Borsod-Abaúj-Zemplén megye központjában, és mivel a megye másik, NB I-es mérkőzés rendezésére alkalmas létesítményében, a Mezőkövesdi Városi Stadionban élvonalbeli bajnokit játszottak ugyanebben az időpontban, így a Hajdúságba kellett utazniuk hazai meccsre a DVTK-szurkolóknak.

Nem volt limit

Akik közül csak kevesen, mindössze 27-en voltak tanúi annak, hogy 48 perccel a mérkőzés kezdete előtt Rados kapus a 20 ezer fős létesítmény hasító csendjében kijött melegíteni a pályára. Gyér taps fogadta a hálóőrt, de jelenléte azt üzente, hogy nem lesz taktikázás, olyan mérlegelősdi, mint ami a legutóbbi meccs, a Honvéd előtt volt. Ugyanis akkor a hetek óta megbízható formában védő Rados helyett Antal állt a gólvonalra azért, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség hazai játékosra vonatkozó – több millió forintos támogatással járó – ajánlását betarthassa a klub, és az ezt tartalmazó definíció alapján külföldinek számító Rados helyett magyar kapus álljon a gólvonalra, mert így mezőnybeli helyekre lehetett „ellőni” a három légiós helyet. Most nem volt limit, a DVTK szakvezetője szabad kezet kapott az összeállítás terén (bár lehet, hogy a fiatal szerepeltetésére vonatkozó MLSZ-ajánlás betartása alól nem kapott felmentést, hiszen 20 év alatti labdarúgó volt a kezdőcsapatban), a hírek szerint számára sorsdöntőnek számító meccsre, amelyen csak a győzelem volt az elfogadható.

Ahhoz képest, hogy a DVTK keretéből 9 játékos sem léphetett pályára sérülés miatt (Antal B., Tamás M., Karan, Lázár, Mahalek, Ternován, Kitl, Oláh B., Halmai), viszonylag jó kezdőcsapatot tudott pályára küldeni Horváth Ferenc, ugyanis a meghatározó játékosok közül csak Bognár hiányzott, aki kézsérülése ellenére a kispadra azért leült. Az állítsuk össze a lehető legjobb kezdőcsapatot jegyében a DVTK-ban minimum négy, de lehet, hogy öt nem hazai játékos is helyet kapott, attól függően, hogy Rados kapust milyen státuszúnak veszik az MLSZ-ben.

A kapufát találta el

A horvát-magyar állampolgárságú hálóőr pályára küldésével ezen a poszton elméletileg jobban állt ellenfelénél a pályaválasztó együttes, ugyanis a túloldalon Király, aki a magyar válogatott keddi, Svédország elleni felkészülési meccsén – amely a Haladás hálóőrének búcsúmérkőzése volt a nemzeti együttestől – megsérült és nem tudta vállalni a debreceni fellépést. De ez a „jobban állás” érzet nem sokáig tartott, ugyanis miután megkezdődött a meccs, az első vendégakcióból gól született, úgy, hogy éppen Rados kapus paskolása után került ziccerbe Gaál és szerzett csapatának előnyt. Ami után gyors egymásutánban volt még pár lehetősége a szombathelyi gárdának, de a második góljuk nem akart megszületni azon pontatlan célzások közepette, amelynek során Iszlai hat perccel a gól után a kapufát találta el. A félidő derekától átvette a meccs irányítását a DVTK, de ez a mezőnyfölényen túl semmi komolyat nem hozott, a támadójáték esetleges és eredménytelen volt, az első félidőben mindössze egy kaput eltaláló lövése volt a Diósgyőrnek, ami a legutóbbi, Honvéd elleni vereséggel végződött meccset idézte, ahogy az is, hogy nagy védést csak Radosnak kellett bemutatni egy szabadrúgást követően.

Részese volt

A térfélcserét követően is megmaradt a DVTK mezőnyfölénye, és a lapos, unalmas, tili-toli játék közben érdekes színfolt volt, hogy az 52. percben a diósgyőri ultrák Horváth Ferenc nevét kezdték el skandálni… Látszott, hogy a DVTK játékosai az elmúlt hetekben nem nagyon edzettek együtt, szervezett csapatszintű játék nem nagyon mutatkozott a pályán, rengeteg hibával játszottak a piros-fehérek. A reménysugarat Bognár becserélése jelentette azzal a reménnyel, hogy hátha majd a technikás középpályás megtalálja azt, hogy miként üthető rés a Haladás védőfalán. Ha nem is direkt módon, de azért ő is részese volt az egyenlítő gólnak, amire, ha nem is az építkező, de a mezőnymunkájával rászolgált a DVTK. Innen aztán egy új meccs kezdődött, a szombathelyiek is aktívabak lettek támadásban, már nem csak a védekezésre koncentráltak, és a DVTK előtt is nagyobb lehetőségek nyíltak a kevésbé zárt védőjátékkal szemben. Egy ilyennél Bognár egalizált a kapufák tekintetében, majd az erős diósgyőri nyomás közepette órási gólszerzési lehetőséghez jutott a 86. percben a DVTK. De, hogy a pályaválasztó csapatában ezen a napon a legjobb teljesítményt nyújtó Vela miért nem jutott el a lövésig az üres kapuval szemben, attól 7 méterre állva, azt csak Erdős játékvezető tudhatja, ugyanis azon kevesek közé tartozik, aki a ziccerben lévő spanyolt hátulról, a lehetőségtől „megszabadító” Iszlai megmozdulásánál nem látott okot a beavatkozásra, viszont a háborgó diósgyőriek közül Eleknek és Novothny­nak is adott egy-egy sárgát.

Gyömöszölt, nyomott a DVTK ezt követően is, de igazi helyzeteket ekkor sem sikerült kialakítaniuk, és ami nem ment csapatszinten, az ment egyénileg. A négy hónapos kihagyása után becserélt, a Haladástól igazolt Ugrai a 92. percben négy védő között eleresztett lövése talált utat a zöld mezesek kapujába, óriási eufóriát okozva.

A csatárnak nem ez az első olyan gólja, ami a két csapat meccsének hosszabbításában, a 92. percben esett, ugyanis ez év február 27-én, a Sopronban lejátszott Haladás – Diósgyőr meccsen is ő alakította 2-1-re a végeredményt, ekkor a szombathelyieket megörvendeztetve. Most pedig a DVTK-t, köztük a csapat szakvezetőjét és mindenkit, akinek valamennyire fontos a klub, hiszen a győzelemmel a piros-fehérek elmozdultak a tabella utolsó helyéről.



Jegyzőkönyv

Diósgyőri VTK – Swietelsky-Haladás

2-1 (0-1)

Debrecen, 1033 néző. V.: Erdős (Buzás, Medovarszki).

Diósgyőri VTK: Rados (5) – Vela (7), Eperjesi (5), Lipták (6), Jagodinskis (6), Nemes (6) – Daushvili (6) – Nono Villar (5), Elek (5), Bacsa (5) – Novothny (6). Vezetőedző: Horváth Ferenc.

Swietelsky-Haladás: Rózsa (5) – Polgár (6), Wils (6), Hegedűs J. (6), Bosnjak (6) – Iszlai (5), Kovács L. (6) – Gaál (7), Rácz (5), Halmosi (6) – Ars (5). Vezetőedző: Mészöly Géza.

Csere: Ars helyett Tóth M. (5) az 58.. Dausvili helyett Bognár I. (6) a 65., Bacsa helyett Ugrai (7) a 78., Nono helyett Nikházi (-) a 80., Rácz helyett Dombi (-) a 82., Polgár helyett Schimmer (-) a 90. percben.

Sárga lap: Halmosi a 63., Hegedűs a 73., Iszlai a 86., Elek a 87., Novothny a 87. percben.

Gólszerző: Gaál (0-1) a 13., Lipták (1-1) a 67., Ugrai (2-1) a 92. percben.

Horváth Ferenc: – Egy jó mérkőzést játszottunk, nem kezdtük ugyan jól, az első 20 perc nem volt annyira jó, megkaptuk a gólt. Utána orosz rulettet játszottunk, mert nagy erőket kellett mozgósítani annak érdekében, hogy meg tudjuk fordítani az eredményt és ez kedvezett a kontrát jól játszó Haladásnak. A cserék is orosz rulettesek voltak, Bognár három hét alatt egyszer edzett, Ugrai pedig négy hónapja nem lépett pályára. A csapat nagyon sok erőt mozgósított, kitett magáért, ezúttal is köszönet nekik azért, hogy ilyen futballt játszottak. Nagy nyomás alatt van a csapat, amiatt, hogy ilyen helyen állunk a tabellán, és van sok olyan játékos, akiknek ez sok. Így kellett egy kis idő, amíg megnyugodott a csapat, addig rohanás volt az egész, onnan viszont más volt a játék.

Mészöly Géza: – Lélektani előnybe kerültünk az első félidőben szerzett gólunkkal, utána megvoltak a lehetőségeink, Iszlai kapufájára gondolok, és ezzel a nehéz helyzetben lévő DVTK-t még szorultabb helyzetbe hozhattuk volna és tulajdonképpen már az első félidőben el lehetett volna dönteni a meccset. A második játékrészben feljavult a Diósgyőr, egyenlíteni tudott, mi pedig magunknak köszönhetjük a 3 pont elvesztését, azt, hogy az utolsó pillanatban, az értékesnek tűnő 1 pontot sem tudtuk megtartani. A DVTK sokat tett a hajrában azért, hogy megszerezze a győzelmet, de nekünk 0-1-nél is megvolt a lehetőségünk és 1-1-nél is. Kellett a Diósgyőrnek a három pont, így nagy területek voltak előttünk, viszont a végén az i-re nem tudtuk feltenni a pontot, nem sikerült elérni, hogy támadások befejezése góllá érjen. És ez szokott lenni ilyenkor, a végén a futball büntet, nem kicsinyítve ezzel a DVTK érdemeit, hiszen sokat tettek a győzelemért.


A gólok története

13. perc: Rácz jobb oldali szabadrúgásnál a bal oldalra előre lőtt labdát Bosnjak fejelte a kapu előterébe, ott Rados paskolt bele a játékszerbe, ami éppen a jobb oldali ötösre érkező Gaál elé került, aki a ketrec bal oldalába bombázott, 0-1.

67. perc: Bognár jobb oldali szögletét Elek fejelte a kapu felé, a labda kipattant egy védőről, éppen Lipták elé, aki 11 méterről laposan a kapu jobb oldalába lőtt, 1-1.

92. perc: A Haladás 16-osának bal oldalán Jagodinskis passzolta oda a labdát Ugrainak. A csatár előbb elindult az alapvonal felé, aztán visszafordult, keresve a lövési lehetőséget, majd amikor megtalálta, 7 méterről, négy védő között laposan a jobb alsó sarokba küldte a játékszert, 2-1.


A bajnokság állása

1. Vasas 16 9 4 3 26-15 31

2. Videoton FC 16 8 3 5 35-18 27

3. Ferencváros 16 7 5 4 31-24 26

4. Budapest Honvéd 16 7 4 5 25-16 25

5. Mezőkövesd Zsóry FC 16 6 5 5 18-20 23

6. Swietelsky-Haladás 16 6 4 6 19-20 22

7. Újpest FC 16 5 7 4 26-24 22

8. Debreceni VSC 16 5 5 6 20-22 20

9. MTK Budapest 16 4 6 6 10-17 18

10. Paksi FC 16 3 8 5 15-21 17

11. Diósgyőri VTK 16 4 3 9 21-33 15

12. Gyirmót FC 16 3 4 9 8-24 13


A 17. forduló programja

November 26., szombat

  • 15.30: Swietelsky Haladás – Debreceni VSC (Sopron)
  • 15.30: Újpest FC – Mezőkövesd Zsóry FC (Kecskemét)
  • 15.30: Ferencváros – Gyirmót FC
  • 15.30: Budapest Honvéd – Vasas FC
  • 15.30: Diósgyőri VTK – Paksi FC (Mezőkövesd)
  • 18.00: Videoton FC – MTK Budapest (Felcsút)


  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!