BOON - Sport - DVTK

2016.03.14. 13:20

Újpest vs. DVTK - A túlóra a lilák gólját és győzelmét hozta meg

Miskolc - Újpesten játszott szombaton bajnokit a Diósgyőri VTK NB I-es labdarúgócsapata.

Miskolc - Újpesten játszott szombaton bajnokit a Diósgyőri VTK NB I-es labdarúgócsapata.

Újpest – Diósgyőr találkozón mindig lehet számítani valami nem várt momentumra… Hogy mást ne mondjunk, az öregebb meccs­re járók még emlékeznek arra, amikor 18 éve, 1998 márciusában a DFC akkori védője, Nagy Sándor brutálisan odalépett a Megyeri útiak középpályásának, Véber Györgynek, akinek eltört a lába, aztán volt olyan is, amikor a teljesen esélytelennek vélt DVTK 2006 decemberében, idegenben 3-0-ra verte a budapestieket. Az pedig már csak egy plusz adalék, hogy négy és fél éve, mikor a piros-fehérek pontot szereztek a Szusza Ferenc Stadionban, a házigazda rendezők úgy feltekerték a zenét a meccs végén, hogy még véleltelnül se lehessen hallani a diósgyőri szurkolók ünneplését… A vendég­tábor ezen a délutánon is adott volt, hiszen 2500 lila érzelmű szurkoló mellett 500 diósgyőri jelent meg a részükre fenntartott szektorban. Az ember úgy érezhette magát, hogy futballmeccsre érkezett, már a kezdés előtt hangoltak a drukkerek, talán jobb lenne, ha mindenki azon dolgozna a magyar labdarúgásban, hogy minél több hasonló hangulatú mérkőzés legyen, és ne azon, hogy miként lehet elriasztani a még meccsre járni akaró nézőket (igaz, kötődést valamelyik klubhoz nem lehet csak úgy egyik napról másikra kialakítani, az vagy van, vagy nincs…). Az Újpest – DVTK összecsapásokhoz: az utóbbi időszakban a felek nem egyszer az adott találkozó végső pillanataiban döntöttek, elég csupán Griffiths felhőfejesére gondolni (94. perc, 2014. december 7.), vagy Bognár és Tamás M. késői találatára (92., 94. perc, 2015. augusztus 29.), továbbá Diagne góljára (88. perc, 2015. december 5.), tehát bőven benne volt az is a hétvégi csatában, hogy most ez most is megtörténhet, hogy a hajrában dől el a meccs.

Érdekes párharcok

És akkor a mérkőzésről: az előző két meccsen csereként gólt szerző – az olasz Napolitól kölcsönben lévő – Novothnyt a kezdő tizenegybe jelölte Egervári Sándor, a diósgyőriek szakvezetője. Újpesten szokás, hogy az indulást jelző sípszó előtt eljátsszák a Himnuszt, mely alatt egyetlen vendég játékos tette a szívére a kezét, a biztos válogatott kerettagnak számító Elek. Az első tíz percet éppen az ő mozdulata jellemezte a legjobban, amikor egy szélen kezdeményezett, ám korán elhalt diósgyőri akció után széttárta a kezeit. Láthatóan jól megszervezte a védekezését a DVTK, összeálltak a párok is, már ekkor érdekes volt a Balogh vagy Diarra-Nemes, illetőleg a Barczi-Hazard párharc, és az is, hogy Novoth­nynak nem jutott könnyű feladat, birkóznia kellett az újpesti bekkekkel. A játék jobbára a két tizenhatos között, a pálya középső harmadában zajlott, némileg kezdeményezőbbek voltak Bardhiék, de túl sok helyzettel ők sem kápráztatták el a jelenlévőket. A Diósgyőr energiájának nagyobbik részét elvitte az, hogy hátul minden rendben legyen, ehhez párosult még az, hogy a labdákat legkésőbb három-négy passz után elveszítette a piros-fehér gárda.

Az elsőt elhibázta

A pihenő alatt a vezetőedzők nem szánták el magukat cserére, mindezt a későbbiekre tartogatták. Az 53. percben Lencse fejesét fogta szépen Rados, akit amúgy sokszor füttyel ju­tal­maztak a hazai szurkolók, hiszen amikor kirúgásra ke­rült sor, mindig komótosan vé­gezte el azt. A túloldalon Ba­­laj­czának szinte semmi védenivalója nem volt, mígnem a 62. percben Bacsa, illetőleg Andric jött be a pályára. A DVTK szakvezetője a szélre vezényelte játékosát, bízva len­­dületében, gyorsaságában és az újpesti tréner is hasonlót remélt futballis­tájától. A 70. percben éppen Andric lehetett volna a „megváltó”, de három lépésről képtelen volt az üresen tátongó diósgyőri kapuba küldeni a játékszert. Tehát a szerencse is a többnyire védekező Diósgyőrrel volt, és a piros-fehérek azért is játszottak defenzívebben, mert a középpályás sor ezen a mérkőzésen halványabban dolgozott. Igaz, Egerszegi jegyzett egy lövést, Novothny pedig egy oldalhá­lót, illetve voltak még „kísérle­tecskék”, de nagyon úgy látszott, hogy a 0-0-t hozza le a két csapat. Novothnyt a 85. percben Nikházi váltotta, furcsa volt az apró termetű középpályást a kezdőkörben, középcsatári pozícióban látni. Balajczát azért megmozgatta egy diósgyőri lövés, aztán már bőven a hosszabbításban járt az óra, amikor egy jobb oldali beadásnál Bacsa nem védekezte le Andricot, aki második nagy lehetőségét nem ronotta el, vagyis a mostani túlóra az újpestiek sikerét eredményezte.


Jegyzőkönyv

Újpest FC – Diósgyőri VTK

1-0 (0-0)

Budapest, 3017 néző. V.: Vad II. (Ring, Tóth II.).


Újpest FC: Balajcza (0) - Diarra (5), Kálnoki Kis (5), Litauszki (6), Mohl (6) - Balogh B. (5), Sankovic (6), Bardhi (5), Hazard (5) - Angelov (5), Lencse (5). Vezetőedző: Nebojsa Vignjevic.

Diósgyőri VTK: Rados (6) - Okuka (5), Lipták (5), Tamás (6), Nemes (6) - Egerszegi (5), Elek (5) - Barczi (5), Koman (5), Bognár I. (5) - Novothny (5). Vezetőedző: Egervári Sándor.

Csere: Bognár I. helyett Bacsa (5) a 63., Angelov helyett Andric (6) a 63., Koman helyett James (5) a 73., Hazard helyett Windecker (-) a 76., Bardhi helyett Kabát (-) a 82., Novothny helyett Nikházi (-) a 85. percben.

Sárga lap: Bardhi a 25., Diarra a 40., Nemes a 44., Novothny a 62., Egerszegi a 88., Mohl a 93. percben.

Gólszerző: Andric (1-0) a 93. percben.


Nebojsa Vignjevic: – Egyetértek kollégámmal, egy héten belül játszani az FTC, a Videoton és az Újpest ellen kemény dolog. Ezért egyik csapat koncentrációja sem volt a megfelelő szinten. Nemcsak ezért vártam kemény meccset, hanem azért is, mert a tabellán elfoglalt helye és a megszerzett pontjainak száma ellenére a DVTK jó csapat. Kicsit tartottam is a találkozótól, mert ellenfelünket gyors, technikás és erős játékosok alkotják. Kilencven percen keresztül nyomtunk és végül megérdemelten szereztük meg a győztes gólt és a három pontot.

Egervári Sándor: – Küzdelmes mérkőzést játszottunk, kioltotta egymást a két csapat játéka. Mi inkább a védekezésben jeleskedtünk, nem volt elég dinamika a hét harmadik találkozóján, annyi, mint korábban. Igazi döntetlen szagú mérkőzésen a végén belehibáztunk. Ma nem érdemeltünk győzelmet, de vereséget sem, gratulálok az ellenfélnek.



A gól története

93. perc: Jobb oldali újpesti bedobás után Diarra elé került a labda, aki azonnal középre játszott, a belül érkező Andric pedig Bacsa mellől, 8 méterről a kapu jobb oldalába lőtt, 1-0.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!