Európa-bajnoki-selejtező: Magyarország vs. Litvánia - Raksányi kosara döntött a meccs végén Miskolcon

Miskolc - Nagy izgalmak közepette nyert és nagyon közel került az Eb-szerepléshez a magyar gárda.

Miskolc - Nagy izgalmak közepette nyert és nagyon közel került az Eb-szerepléshez a magyar gárda.

A 2019-ben Szerbiában és Lettországban megrendezésre kerülő Európa-bajnokságra kijutás szempontjából játszottak szerdán fontos meccset a miskolci városi sportcsarnokban, ahol a kontinensbajnoki selejtezők C-csoportjában, a 4. forduló keretében Magyarország – Litvánia összecsapást kísérhettek figyelemmel a nézők.

Széles rotáció

A meccs elején a válogatott egyetlen DVTK-s kosarasa, a nemzeti együttes csapatkapitánya, Raksányi szerezte az első találatot, rögtön egy triplát. A vendég próbálkozások közül a harmadik ért célba, és mivel centerhelyen jobban dolgoztak a litvánok, előbb fordítottak (5-6), az 5. percben pedig Okockyte középtávolijával 7-10-re alakították az eredményt. Goree és Raskányi mellé, pont a negyed felénél iratkozott fel a gólszerzők közé harmadik magyarként Krivacevic, akinek a büntetőjével fordult az állás (11-10). Nem sokkal később Határ vágott be egy középtávolit, ami után litván időkérés következett (17-12), a visszatérés után pedig négy vendég egység. Nem sokkal később a széles rotációt alkalmazó magyar együttes ellen Nacickaite beverte csapata első tripláját, ami után hazai időkérés szakította meg a játékot (19-21).

Az első játékrész a mezőny legmagasabb játékosának a góljával zárult, a remekül játszó Raksányi asszisztját Határ préselte be a gyűrűbe (24-25). A második játékrész is Raksányi góllal indult (26-25), és amikor két perccel később a diósgyőri kosaras megszerezte második tripláját, és ezzel 12 pontra ugrott a saját termése, a litvánok időt kértek (33-29).

Nagy rohanás közepette

A folytatásban a nagy kedvvel játszó Studer sokadik jó dobása ért célba (39-31), kár, hogy Petronytét nem tudták tartani a fehér mezesek, akinek negyedik akciógólját szerezte a hazai palánk alatt, a 15. percben. Aztán a játékvezetők kerültek a középpontba, egymás után kétszer is magyar faultot láttak, amikor a mieink voltak támadásban, és mivel a hazai együttes már túl volt a negyedik csapat faulton, büntetőkből csökkenthették hátrányukat a vendégek (39-36). A negyedből hátralévő időben a nagy rohanás közepette a pályaválasztó védekezése néhányszor szétcsúszott ugyan, de a litvánok nem dobtak túl jól, és a végén Határ duplája zárta a meccs első felét (45-40).

A térfélcserét követően Petronyte 14 pontos lett (45-42), de a folytatás a magyar ízvilág szerint alakult, Határ és Krivacevic palánk alatti csípősségének eredményeként 10 pont lett a két együttes között, a 13. perc végére (54-44). Hogy miért nem kért időt a litván tréner, az rejtély, de a magyar együttes köszönte szépen, és Studer, valamint a remeklő Határ góljaival tovább lépett. Ez utóbbi találat után, a negyed közepén folyamodtak pauzáért a vendég kispadról (58-44). Ez a különbség azok után sem változott jelentősen, hogy két percen belül három technikait is ítéltek a játékvezetők a magyar együttes ellen. Aztán amikor Petronyte 79 másodperccel a játékrész vége előtt betalált, Székely kapitány kért időt (60-53), és próbálta megnyugtatni kapkodó csapatát. De a visszatérés után Nacickaite hármast szólt, és hiába tett 5 perces (!) magyar gólszünet végére pontot Raksányi egy technikaiból elért büntetővel, Grigalauskyte is behúzott egy triplát, és ezzel nyitott lett a meccs (61-59).

A negyedik negyed elején pedig fordult az állás, Petronyte és Grigalauskyte kosaraival (61-63). Ezután viszont Raksányi következett (64-63), majd hol egyik, hol a másik gárda vezetett, 5 perccel a meccs befejezése előtt éppen a litvánok (67-68).

Dráma a végén

A következő 1 minutum négy vendég pontja után hazai időkérés volt műsoron. Határ előbb faragott, majd Studer faultos kombinációja még közelebb hozta a hazaiakat, hogy ezt követően Határ egyenlíthessen (74-74). 70 másodperc volt ekkor és litván időkérés jött. A végén pedig a dráma, egy eladott magyar labda után Petronyte talán a meccs első leindításos gólját érte el, de Határnak erre is volt válasza a hazai pauza után, az egyenlítést követően pedig vendég szünetelés következett (76-76). 19 másodperc volt hátra, amibe a találatok számát illetően már csak egy fért, Raksányi elfutásos gólja és még egyéb izgalmak, hiszen kis híján egyenlítettek a litvánok. A mieink órási lépést tettek az Eb-szereplés felé, a közönség segítségével.


Jegyzőkönyv

Magyarország – Litvánia 78-76 (24-25, 21-15, 16-19, 17-17)

Miskolc, 1100 néző. V.: Denkovski (macedón), Smiljanic (szerb), Zenis (szlovák).

Magyarország: Medgyessy (-), RAKSÁNYI (18/6), Simon Zs. (-), Krivacevic (10/3), Goree (4). Csere: STUDER (14/3), HATÁR (20), Theodoreán (-), DUBEI (11/6), Varga Zs. (-), Katona (1). Szövetségi kapitány: Székely Norbert.

Litvánia: Okockyte (7), NACICKAITE (20/6), Kvederaviciute (4), Sulciute (4), PETRONYTE (20). Csere: Grigalauskyte (7/3), LABUCKIENE (12), Knyzaite (-), Juskaite (2), Svaryte (-). Szövetségi kapitány: Mantas Sernius.

Székely Norbert: – Elképesztő volt. Értelmeset mondani nagyon nehéz, egy életre szóló élményben volt része annak, aki itt volt ebben a sportcsarnokban, és ez fontos a kosárlabdának. A harmadik negyedben megnyerhettük volna a találkozót, jó ritmusban játszottunk, a védekezésünk, és a támadások is összeálltak, aztán összezavarodtak a szálak, a játékvezetők, majd mi is. Utána a küzdelem dominált, de ebben is jók voltunk, mert nyertünk. Sok minden történt, és történik még, de ez emlékezetes nap marad, ami Miskolchoz kötődik. Az utolsó másodpercekben kicsúszott a talaj a lábam alól, előbb megnyertük a meccset, a végén az ellenfél dobása kimaradt, de előtte győztünk, Határ Bettivel.

Mantas Sernius: – A hazai gárda a harmadik negyedben jól játszott, bár helyenként túlzottan agresszíven. Az utolsó két percben nekünk jobb dobóhelyzeteink voltak, ellenfelünk nehezebb szituációkból értékesített dobásokat, ez döntött.

A csoport másik mérkőzésén:

  • Oroszország – Albánia 148-35 (39-11, 33-12, 40-10, 36-2).
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!