BOON - PR cikk

2015.09.19. 08:43

Ismert emberek környezettudatos mozdulatai a mindennapokban - avagy hogyan tűnik el a szemét?

Az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társulás uniós források segítségével fejleszti hulladékgazdálkodási rendszerét. Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer kerül bevezetésre, sok hulladékgyűjtő sziget megújul, és 65 új sziget létesül.

Az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társulás uniós források segítségével fejleszti hulladékgazdálkodási rendszerét. Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer kerül bevezetésre, sok hulladékgyűjtő sziget megújul, és 65 új sziget létesül.

Interjúsorozatunk következő részében Májer Józsefet, az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társulás. elnökét, Bodrogkeresztúr polgármesterét kérdeztük.

Hogyan látja Bodrogkeresztúrban mennyire jellemző, hogy az emberek odafigyelnek a szelektív hulladékgyűjtésre?

A szelektív hulladékgyűjtés az egyik lehetősége annak, hogy csökkentsük a hulladék felhalmozódását. Egyre több fórumon, rendezvényen hívják fel az emberek figyelmét, hogy a szelektív hulladékgyűjtés fontos szerepet játszik a hulladékgazdálkodásban. Olyan településen, mint a miénk sokkal könnyebb dolga van egy polgármesternek. Kisebb közösségekben az emberek sokkal jobban hatnak egymásra, sokkal több szokást vesznek át egymástól, így sokkal könnyebben elterjednek a fontos nézetek is. Szerencsésnek érzem magam, hogy egy olyan települést képviselhetek, ahol az emberek figyelnek arra, hogy tegyenek valamit a település szépségéért, fennmaradásáért a környezetük megóvásáért.

Mint a Társulás elnöke, mit gondol a fiatalok körében mennyire jellemző, hogy odafigyelnek a környezetükre?

Alapvetően látszódnak a generációs különbségek. Az idősebbek véleményem szerint jobban odafigyelnek, hogy a település megtartsa régi önmagát, jobban ragaszkodnak a megszokott „tiszta udvar rendes ház” alapelvekhez. A fiatalokkal már nehezebb, azonban rajtuk a felelősség. Őket kell meggyőznünk arról, hogy fontos, hogy a mindennapokban odafigyeljenek a környezetükre. Minden nap tegyenek valamit a jövőjükért. Ezért elkötelezetten próbálok tenni azért, hogy a településünkön mindenki megismerje és megtudja, hogy a szelektív hulladékgyűjtés a 21. század nagy lépése.

Magánemberként mi a véleménye a környezet tudatos életről? A házi komposztálást kipróbálta már?

Magánemberként, a társulás elnökeként és polgármesterként is egy dolgot tartok szem előtt. A jövőt. Ahhoz, hogy jobb jövőt biztosítsunk a következő generációnak a jelenben kell megfelelően cselekednünk. Ma már számos módja van annak, hogy otthon, saját mikrokörnyezetünkben is hasznos dolgokat tegyünk. Ilyen számomra a komposztálás is. Hatalmas dolognak tartom, hogy otthon is rengeteg dolgot tehetünk azért, hogy egészségesebben, tudatosabban éljük mindennapjainkat. Ahhoz, hogy a kertünkből származó zöld hulladékot újrahasznosítsuk semmi másra nincs szükség csak egy kis elszántságra és egy komposztáló edényzetre, utóbbit a „Veled zöldebb lesz Zemplén” elnevezésű projekt keretében a zempléni lakosság ingyen igényelhetett, így megnyílt a lehetőség több ezer háztartás előtt, hogy saját kertjében indítsa újra a természet körforgását.

Emellett odafigyelek, hogy tudatosan válasszam, ki mit vásárolok meg. Kevesen tudják, de statisztikák szerint átlagosan az élelmiszerek 17%-a landol a kukában. Ez óriási szám, azonban némi odafigyeléssel csökkenthetnénk ezt az arányt a hulladékgazdálkodó anyagában hasznosíthassa amit lehet. A cél, az lenne, hogy a lehető legnagyobb visszahasznosítási arányt érjük el, és a jövő generációinak ne kelljen a szemét kérdésével foglalkoznia.

Az abaúj-zempléni térségben aktív kampány zajlik a környezetvédelem és ezen belül a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról! Szeptember 19-én Bodrogkeresztúrban, szeptember 26-án pedig Sátoraljaúhelyen vegyél részt a Zöldzemplén Roadshow-n, keresd saját standunkat! Az aktuális programokról további információt, facebook (www.facebook.com/zoldzemplen) oldalunkon és honlapunkon (www.zoldzemplen.hu) talál!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!