jegyzet

2021.06.29. 13:05

Kajszivész

Pap Gyula

Forrás: ÉM-Archívum

A tavaszi fagykárok jelentik a legnagyobb kockázatot a gyümölcstermesztésben. Négy aktív védekezési módszer terjedt el, a füstölés, melyet legrégebben alkalmaznak a fagyvédelemben, csak kis területen lehet hatékony, és a környezetszennyezés is jelentős. A fagykárelhárításban a paraffingyertyákat, az úgynevezett Frostbustert és az esőztető fagyvédelmi öntözést használják leginkább. A szélgépekkel való légkeveréses módszer kevésbé alkalmazott eljárás nálunk. A Frostbuster egy traktorra szerelt gázturbinás eszköz, amely meleg levegőt fúj, egyre népszerűbb a kisugárzási fagy elleni védelemben. Kizárólag szélcsendes éjszakán alkalmazható sikeresen, mert a legkisebb légmozgás is elszállítja a fák közül a melegebb levegőt. A paraffingyertyákat naplemente után egy órával gyújtják meg, itt szintén fontos, hogy ne legyen légáramlás. A szakirodalom szerint a fagyvédelmi öntözés tekinthető az egyik leghatékonyabb eljárásnak.

Próbálkozni kell az újabbnál újabb módszerekkel, mert az talán kevés lesz a védekezéshez, ha barackot próbálunk nyomni az időjárás-felelős fejére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!