BOON - Jegyzet

2017.09.06. 15:10

Mérlegelnek

<em>Néhány héttel ezelőtt még senki nem gondolta, hogy az elektronikus médiában és az írott sajtóban Észak-Korea lesz a „sláger”.</em> Kolodzey Tamás írása.

Néhány héttel ezelőtt még senki nem gondolta, hogy az elektronikus médiában és az írott sajtóban Észak-Korea lesz a „sláger”. Kolodzey Tamás írása.

Mára eljutottunk odáig, hogy az ázsiai, személyi kultuszon nevelkedett, kommunizmust építő diktatúrával kelnek és fekszenek az Egyesült Államokban, Dél-Koreában és Japánban, de a rezsim óriási fejtörést okoz Kínának és Oroszországnak, az ENSZ-ből pedig haza sem mennek Kim Dzsong Un miatt. Az Észak-Koreában kötelező szóhasználattal élve „kedves vezető” ugyanis az egész világgal „szórakozik”, atom- és hidrogénbombával fenyegetőzik, a vele szemben álló hatalmak azt mérlegelik, őrült, vagy csak az erejét fitogtató emberrel állnak-e szemben.

Közben új, korábban nem hallott retorikát tanulunk: nem működik a megbékélés, elfogyott a végtelen türelem, fel kell készülni a legrosszabbra, a világ legveszélyesebb tömeg­gyilkosjelöltje. Ezek persze szavak, a kérdés, a gyakorlatban mit lehet tenni a válság megoldásáért. Washingtonban azt is mérlegelik, amennyiben a diplomáciai erőfeszítések nem vezetnek eredményre, támadást intéznek Észak-Korea rakétarendszere ellen, mert a Kim-dinasztia ifjú tagját csak erőszakkal lehet észhez téríteni. Az amerikai védelmi miniszter szerint több katonai megoldás létezik, azt azonban nem árulta el, hogy melyik lenne a legcélravezetőbb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!