BOON - Jegyzet

2016.03.04. 12:56

Hallgatnak

<em>Ha odaadják az egyháznak, már csak négy állami gimnázium marad a választék a városban</em>. <strong>Bujdos Attila írása</strong>.

Ha odaadják az egyháznak, már csak négy állami gimnázium marad a választék a városban. Bujdos Attila írása.Átvenné a katolikus egyház az egyik miskolci gimnáziumot. Egyelőre sem az érintett iskolában, sem az intézményfenntartó állami szervezetnél, sem a miskolci önkormányzatnál, sem az Egri Főegyházmegyénél nem nyilatkoznak.

Úgy képzelem, mindenkinek lenne egyébként mondanivalója. Kellene, hogy legyen. Kérdések mindenesetre vannak, válaszok híján viszont nem lehet tudni még azt sem, hogy kié az ötlet, és miért gondolja amúgy jónak, hogy így legyen. Mi szól mellette, mi ellene? Kinek és miért lenne jó? Már, ha jó lenne. Kinek és miért lenne rossz? Már, ha rossz lenne.

Megjegyezném: bár a csend az csak csend, de a – ma még – hallgatók felelőssége más és más.

Ugyan konkrét ügyben hallgat mindenki, egyetlen iskola átadásáról/átvételéről, de ez az egyetlen iskola része az oktatási rendszernek, így a döntés az egész rendszerre lesz hatással – többekre tartozik, mint azokra a diákokra, szülőkre, pedagógusokra, akik ma az iskolát jelentik.

Ha odaadják az egyháznak, már csak négy állami gimnázium marad a választék a városban. Ha nem adják oda, nem lehet tudni, milyen jövőt szán neki az állam.

Olvasom: miközben a kilencvenes években még 4500–5000 nyolcadikos tanult Miskolcon, és hat gimnázium működött, ma az 1500–1600 nyolcadikos tizenöt gimnáziumból választhat.

Felteszem, nem csak spekuláció dolga kellene legyen, hogy az egyre kevesebb diák továbbtanulásához milyen kereteket kíván rendelni az állam: lemond-e egy világi gimnáziumról, majd még egyről és így tovább, amíg csak indokoltnak tartja, vagy egyenesen maga zárja be ezeket. Vagy például vonzó képzési profillal próbálja versenyképessé tenni az iskoláit az oktatás piacán, a szűkülő kereslet mellett.

Jól működő, a való világ tényeire és a jövőre mutató érdekekre egyaránt figyelő oktatási rendszer bizonyítéka lenne, ha most, midőn, úgyszólván magától itt az alkalom beszélni róla, rögtön lenne is mondanivalójuk. Lenne ember, aki kiállna, és szépen, érthetően, adatokkal, érvekkel vázolná a helyzetet, a terveket.

Ha vannak ilyen tervek, ha van ilyen ember, ha a rendszer nem csak megengedi, de el is várja az ilyenfajta felelős viselkedést.


Miskolc - A miskolci tanárok azt mondják, a gimnáziumnak menekülő útvonalat jelenthet az egyház.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!