Katolikus iskola lehet a Zrínyiből?

Még vizsgálja az egyház az átvétel lehetőségét
Még vizsgálja az egyház az átvétel lehetőségét
Miskolc – A miskolci tanárok azt mondják, a gimnáziumnak menekülő útvonalat jelenthet az egyház.

A katolikus egyház átvenné a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnáziumot. Az intézményben pénteken tartják a tájékoztatást a tantestületnek, a szülőknek és a diákoknak. Szerettünk volna többet megtudni az átvételről, de a gimnázium igazgatója nem nyilatkozott az Észak-Magyarországnak. Kerestük az iskola közalkalmazotti tanácsának elnökét is, aki azt mondta, hogy a pénteki tájékoztató után beszéljünk.

Kénytelenek voltunk miskolci középiskolai tanárokat megkeresni, mit tudnak az átvételről. Nevük elhallgatását kérték, de elárulták, a Zrínyi tantestülete valószínűleg „előre menekül”, azaz azért nem lenne hátrány számukra az egyházivá válás, mert több félelmük is van.

Művészeti szakközép?

Az egyik a megszüntetéstől való félelem, ennek előszele, hogy a Klik csökkentette a Zrínyiben a jövő tanévben indítható osztályok létszámát, igaz, a nyolcadikosok felvételije előtt visszaadta. A másik félelem, ami már a Klik megalakulása előtt is felmerült, hogy a Zrínyit úgynevezett művészeti szakközépiskolává alakítanák, ami azt jelentené, hogy olyan szakképzéseket is behoznának az intézménybe, melyeknek közük van a művészethez. (Emlékeztetőül: 3 éve a miskolci önkormányzat össze akarta vonni a Zrínyit a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolával, de mindkét intézmény tiltakozott ez ellen.) Egy harmadik variáció is szóba került, hogy a Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola folytatása lenne a Zrínyi, azaz sportközépiskolává válna. A tanárok szerint az a legnagyobb baj Miskolcon, hogy nincs a városnak középiskolaiférőhely-gazdálkodása. Így aztán, ha férőhelytöbblet alakul ki, általában az állami iskolákban csökkentik az osztályok számát. Férőhelytöbblet pedig van bőven. A ’90-es években 4500-5000 nyolcadikos tanult a városban, és volt 6 gimnázium, ma az 1500-1600 nyolcadikos 15 gimnázium közül válogathat (ezekből 9 nagy gimnázium, azaz több mint 500 fős, a többi kisebb, alapítványi vagy magánintézmény).

Ha elfogadják

Csabalik Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezete Miskolc Városi Szervezete középiskolai titkára tapasztalata szerint az állami iskolák továbbra is menekülnek az egyházakhoz. Az egyházak ugyanis megkapják a központi költségvetésből a megfelelő összeget az intézmény fenntartására, ezenkívül az egyház is hozzájárul a működtetéshez, felújításhoz. A pedagógusok viszont kellemetlen helyzetbe kerülhetnek az átvétellel, hiszen megszűnik a közalkalmazotti jogviszonyuk, ezzel a folytonosság is.

– Bár az eddig átvett iskolák esetében az a tapasztalat, hogy nem volt panasz a kollégák részéről. Már persze azok részéről, akik el tudták fogadni az ideológiai elkötelezettséget – fogalmazott.

Az átvétellel kapcsolatban szerettünk volna többet megtudni az Egri Főegyházmegyétől, de onnan csak egy mondatot kaptunk válaszként: „vizsgáljuk a Zrínyi Ilona Gimnázium fenntartói jogának átvételi lehetőségét, ezért a kérdésekre az egyeztetési folyamat későbbi szakaszában tudunk válaszolni.”

A Klik Miskolci Tankerülete és a miskolci önkormányzat egyelőre nem válaszolt az Észak-Magyarországnak.

Jobb lett volna, ha…

Megkerestünk néhány általános iskolát is, ahol az igazgatók azt mondták, néhány napja ők is hallották a hírt, hogy a Zrínyit átvenné az egyház, de szerintük sokkal tisztességesebb lett volna, ha ezt már a középiskolai jelentkezés előtt tudják a szülők és a diákok, hiszen ők nem egyházi intézményt választottak.

– Hegyi Erika –
hirdetés


hirdet�s