BOON - Árvíz

2016.09.21. 11:44

Vadász-patak: Demonstráció? Most nem

Szikszó - Az ígéretek szerint még az idén elvégzik a Vadász-patak medrének kotrását, majd jöhet a vegyszeres kezelés.

Szikszó - Az ígéretek szerint még az idén elvégzik a Vadász-patak medrének kotrását, majd jöhet a vegyszeres kezelés.

Szikszón és a környező településeken élők számára létfontosságú, hogy a Vadász-patak medre olyan átfolyású legyen, hogy áthaladhasson rajta a lezúduló csapadék. A 2010-es nagy árvíz még elevenen él az emberekben, ezért is aggódnak a szikszóiak a patak jelenlegi állapota miatt.

Kilátásba helyeztünk egy polgári elégedetlenségi megmozdulást. Takács Lászlóné

Takács Lászlóné, Szikszó alpolgármestere arról beszélt, révbe érni látszik a meder takarításának a sorsa. A Vadász-patak fenntartásának az ügyei az Észak-magyarországi Vízügyi és Környezetvédelmi Igazgatóság feladatai közé tartozik. A 2010-es árvíz többek között azért is okozott olyan nagy pusztítást Szikszón, mert a védművek alacsonyak voltak, és a meder sem volt karbantartott. Négy évvel ezelőtt pályázat segítséggel megépült a megerősített és magasított gát, és akkor kotorták ki a patakmedret is.

Gondok a mederrel

„Szikszó önkormányzata és a lakosság is megfogalmazta aggályaikat a jelenlegi helyzet láttán.” – mondta az alpolgármester. – „A meder iszapos, gyomos, bedőlt fák akadályozzák a víz lefolyását. Hónapok óta levelezünk már a szervezet igazgatójával és szakemberivel, és az elmúlt időszakban elfogyott a türelmünk. Már kilátásba helyeztünk egy polgári elégedetlenségi megmozdulást is, a Vadász-patak vashídjának – amelyen a 3-as út megy át – forgalomlassító demonstrációját. Az elmúlt napokban azonban sikerült megállapodásra jutnunk a vízművek szakemberével.

Az Észak-magyarországi VKI az idén ősszel elvégzi a meder kotrását, takarítását. A gyomosodás elleni vegyszeres kezelésre pedig jövő tavasszal kerül sor.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!