Avas hírei

2017.06.08. 10:19

Paradicsomot álmodtak az avasi lakótelepre

Miskolc - Örülnek, mert végre jó hírrel kerültek be az országos hírekbe az ott élők.

Miskolc - Örülnek, mert végre jó hírrel kerültek be az országos hírekbe az ott élők.

Paprika, paradicsom, retek, hagyma, borsó, sóska, spenót, cukkini, saláta és patisszon is sorakoznak egymás mellett az avasi ágyásokban. A kerttulajdonosok – vagy inkább ágyástulajdonosok – büszkén kérdezgetik, felismerjük-e levél alapján a termést. Van, amit sikerül, van, amit nem.

Majd rájövünk, rögtönzött kvízjátékukban az a nagyobb öröm, ha nem találjuk el a helyes választ, mert akkor ők büszkélkedhetnek el az idei termésükkel. A büszkeség mellett azonban az sem elhanyagolható, hogy ma már nem a boltba kell leszaladniuk egy kis zöldségért, hanem a saját kertjükből kerül az asztalra a vegyszermentes primőr. És mindez az avasi lakótelep közepén, bérházaktól körülölelt területen, az Avasi Paradicsom Közösségi Kertből.

Egész más a látvány

Néhány évvel ezelőtt már jártunk az Avas ezen részén, mert a lakók arra panaszkodtak, a terület elhanyagolt, sok a patkány, a hajléktalanok beköltöznek a bokrokba, sokan pedig illegális szemétlerakónak használják a környéket. Mára azonban egész más látvány fogadott minket: kerítéssel körbekerített, megművelt terület, friss ágyások, komposztálódobozok, filagória, ami egy kis árnyékot is ad a kertészkedőknek. Mert itt bizony mindennapos a munka, hiszen 20 nagyobb és hat kisebb ágyás van, amit 18 család művel. A zöldségek mellett gyógy- és fűszernövényeket is termesztenek, a kerítés mellé pedig málnát, szamócát ültettek.

Az avasi közösségi kertek ötlete már évekkel ezelőtt felvetődött, tavaly lapunk is beszámolt róla, hogy Panelkertész Klub már működik a városrészben, és annak vezetői, Jakab Zsolt és Káli-Nagy Ákos akkor elmondták, a hosszú távú céljuk egy közösségi kert kialakítása.

Káli-Nagy Ákos sajnos már nem élhette meg az Avasi Paradicsom megnyitását, de kollégája és a Dialóg Egyesület, valamint a terület képviselője, Szilágyi Szabolcs összefogásának köszönhetően alig egy hónappal ezelőtt átadhatták a közösségi kertet az avasiaknak.

A kert fenntartója a Dialóg Egyesület, ezen belül pedig Sütő Dávid Pelé a koordinátor. Lapunknak ő mondta el, márciusban kezdték az ültetést, és előtte felmérték, kiket érdekelne a kertészkedés. Amikor elkezdték kialakítani a kertet, a lakók felfigyeltek a munkálatokra, és érdeklődtek, mi készül, hogyan lehet majd ágyást bérelni.

Mára olyan népszerű lett a városrész közösségi kertje, hogy várólista van. „Mindenkivel egy évre kötöttünk szerződést, ha valaki nem megfelelően műveli a kertjét, az jövőre már nem kap ágyást. A házirendet közösen alakítottuk ki, ebben benne van az is, mindennap locsolni, ápolni kell a növényeket” – mondta a koordinátor.

Előbb volt az ötlet

Szilágyi Szabolcs azt emelte ki, ez egyedülálló kezdeményezés az országban. „Máshol meglévő közösség alakított ki ilyen kertet, míg nálunk az ötlet volt meg előbb, és ehhez alakult egy közösség” – indokolta meg.

Míg az Avasi Paradicsom Közösségi Kertben voltunk, egy, a közeli négyemeletesben lakó kerttulajdonos éppen leugrott egy kis salátáért.

„A lányomékhoz megyek vendégségbe, gondoltam, viszek nekik friss salátát” – mondta.

– Gyerekkoromban a szüleimtől láttam, hogyan kertészkednek, de ma már újra kell tanulnom – ezt már Székely Klára mondta, aki szintén a közösség tagja. – Ez az év a tapasztalatszerzésről szól, de szerencsére kapunk segítséget az Ökológiai Intézet munkatársaitól is. De ami külön öröm, egymást is segítjük jó tanáccsal, ötletekkel.

Esténként telt ház van az Avasi Paradicsomban, a közös munka után jólesik beszélgetni. Lévai Imre is a közösséghez tartozik, szerinte lenne igény más városrészben is ilyen kiskertre, sokan érdeklődnek már most is, hogy lehet bekerülni. „Segítünk egymásnak, ha valaki egy nap nem ér rá lejönni, akkor locsolunk helyette, adunk egymásnak palántát” – sorolta.

De amire a legbüszkébbek a közösség tagjai, hogy az Avas végre egy ilyen jó hírrel került be az országos hírekbe.


Videó: Veteményes az avasi panelházak közt

Hiányoztak nekik a régi falusi ízek, ezért saját veteményes kertet alakítottak ki Miskolcon az avasi panelházak lakói. Mostantól nem kell a piacra járniuk, maguk termesztik a friss zöldségeket és gyümölcsöket.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!