Fordulatos 2022

2022.12.30. 20:00

A nemzet kincse a bezárt borozóban

Hosszú folyamat eredménye volt, hogy 2022-ben védetté nyilvánították Erdély Miklós egyik miskolci fotómozaikját. Csak remélni lehet, hogy egyszer majd beépül a Miskolc-képbe, és általánosan ismert lesz a tény, hogy a művet mindenkinek érdemes lenne látnia.

BA

Mindenkinek érdemes megnéznie - a Bor-Is fotómozaikja Miskolcon, a Búza térnél lévő egykori borozó falán A Bor-is Borozó mozaikdíszítése egy művészettörténetileg jelentős és ismert 20. századi magyar művész, Erdély Miklós tervezése és műhelyének kivitelezése

Forrás: Műemlékfelügyelet

„A Bor-is Borozó mozaikdíszítése a magyar és egyetemes kulturális örökség kiemelkedő jelentőségű, pótolhatatlan eleme” - idéztük a Műtárgyfelügyelet határozatát 2022. szeptemberében, annak kapcsán, hogy védetté nyilvánították Erdély Miklós miskolci fotómozaikját. A kettőből az egyiket. 

Erdély Miklóst (1928-1986) a huszadik századi magyar művészet kiemelkedő és sokoldalú alkotójaként tartja számon a művészettörténet. A fotómozaik technikát saját maga fejlesztette. Boros Géza Artmagazinban megjelent írása szerint nem tudni pontosan, hány mozaikmunkája valósult meg Magyarországon. Erdély Miklós egy 1973-as levelében 1967-től addig háromezer négyzetméternyiről tesz említést. A legjobb állapotú fotómozaikok Miskolcon találhatók - jelzi az Artmagazin. „A Búza térnél lévő Bor-Is borozóban eredeti pompájukban csodálhatjuk meg a belső dekorációt, a diósgyőri Eszem-iszom bisztróban a többszöri belső átépítés ellenére is épen megmaradtak a mozaikborítású falak” - 2014-ben ez még így lehetett, azóta az utóbbi takarásba került.

A Bor-Is-mozaik védelmének elérésében vitathatatlan az önkormányzat érdeme: először 2008-ban indították meg a mozaikok védetté nyilvánításához kapcsolódó eljárást, majd 2019-ben újabb védési javaslatot terjesztettek elő – rekonstruálhattuk Ignácz Dávid miskolci jegyző szerkesztőségünk megkeresésére adott válaszából. 

A Műtárgyfelügyelet döntést indokló leiratából pedig az olvasható ki, hogy ebben az esetben vitán felül álló érdekről volt szó: "a védési eljárás során szakértői véleményt és adatközléseket küldött be a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Levéltár, valamint a művész életműkutatói. A mű állagmegóvása és eszmei értékének megőrzése érdekében a Bor-is Borozó mozaikjait minden megkeresett fél védésre javasolta"
A döntés megszületésekor üresen állt a Bor-Is, a miskolci önkormányzat bérleményként kívánja értékesíteni – olvasható cikkünkben. Ki tudja, hátha 2023 lesz az az év, amikor Miskolc tőkét kovácsolhat ebből az értékéből. 

Mit jelent a védelem?

A védetté nyilvánítás révén az érintett tárgyak a ’nemzeti kincseink’ részévé válnak. Rájuk, tulajdonosaikra ezt követően különleges előírások vonatkoznak. A védett kulturális javak csak ideiglenesen, meghatározott (kulturális) céllal vihetők külföldre, tulajdonosi adataikat be kell jelenteni, adás-vételük esetén az állam élhet az elővásárlási jogával, valamint azokat tudományos kutatás, kiállítás számára – a tulajdonossal egyeztetett módon – hozzáférhetővé kell tenni. Forrás: Műtárgyfelügyelet/oroksegvedelem.kormany.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában