Fordulatos 2022

2022.12.27. 20:00

„Hmmm… a lap nem érhető el”

Figyelmet érdemlő fejleményeket is tartogatott 2022 Borsod-Abaúj-Zemplén kulturális életében. Mielőtt azonban ezeket részleteznénk, jöjjön a feketeleves: különösen fájó maradt a Bartók Plusz Operafesztivál hiánya – ezt 2020 és 2021 után ebben az évben sem rendezték meg.

BA

Volt egyszer

Az előző két esztendőben a koronavírus-járvány kontójára írta Veres Pál polgármester, hogy miért nem lesz operafesztivál (jóllehet a covid azokban az években nem jelentett akadályt a Zempléni Fesztivál megtartása számára), idén pedig életbe lépett az, amit az Index.hu-nak nyilatkozva az előző évben mondott: a Bartók Tavasz részeként képzeli el a miskolci operafesztivál jövőjét.

Az országos rendezvénysorozat valóban az egyik helyszíneként kezelte Miskolcot, hozott ide programokat. Nem kívánva vitatkozni a megállapításával, idézzük a helyi kulturális stratégia létrehozásán fáradozó Fedor Vilmos polgármesteri megbízott 2022. januári mondatát, amellyel egy nyilvános rendezvényen megelőlegezte a várható hatást: „meglátása szerint a fővárosból szervezett Bartók Tavasz Miskolcra tervezett előadásai nem pótolják az operafesztivált”.

Bár a Veres Pál polgármesterré választását támogató erők 2019-ben az úgynevezett Nagy-Miskolc programjukban azt a vállalást tették, hogy „vissza kell állítani az operafesztivál régi rangját”, a polgármestertől hiába is várt választ idén decemberben Csákó Attila, aki arra emlékeztetett a vele készült interjújában: „A városi ellenzék kritikával illette, hogy a nehéz időkben is jut forrás holdingos vacsorára és a Rocktoberfestre, miközben a Miskolcnak rangot adó operafesztivál megszűnt”. Veres Pál egyetlen gondolat erejéig sem reagált a Bartók Plusszal kapcsolatos felvetésre, helyette annak a reményének adott hangot, hogy „ismét lesznek a városnak nagy könnyűzenei fesztiváljai”.

Kis kitérő, hogy az interjú megjelenésének másnapján a helyi kulturális koncepció vitájában a köznevelési, kulturális, turisztikai, ifjúsági és sport bizottság elnöke, a polgármestert támogató közgyűlési többség egyik tagja, Bazin Levente azt állította: „Képesek lennénk megrendezni az Operafesztivált, ha a kormány nem vette volna el tőle a támogatást.” A kijelentéseket muszáj azzal árnyalni: ha legyőzhetetlen akadályt nem is, de mindenképpen nehézséget jelentene a Bartók Plusz újjáélesztésében, hogy a fesztivált szervező Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft-t időközben felszámolták. A kormánynak pedig nem volt mit elvennie a Bartók Plusztól: „az operafesztiválnak, működése idején nem sikerült elérnie, hogy kiszámítható költségvetése legyen. A kalkulálható önkormányzati juttatás mellett mindig is szükség volt központi támogatásra, amelynek az összege mindig az adott évben, az utolsó pillanatban vált véglegessé” - világítja meg a helyzetet Kesselyák Gergely, az utolsó fesztiváligazgató ezzel kapcsolatos korábbi nyilatkozata. Tegyük hozzá: kormányzatokon átnyúló tizenkilenc évről van szó, és remélhető, hogy egyszer megszületik az a cikk is, amely minden részletében teljes alapossággal megvilágítja majd, hogy mi minden együttes hatása okozta az operafesztivál vesztét. 

Nem került elő a fesztiváli honlap

Sokan egyébként már azzal is kibékülnének, ha nem tüntették volna el a fesztivál honlapját – egy éve.

"Miskolc önkormányzata az operafesztivál szervezetének felszámolásával párhuzamosan a fesztivál szellemi örökségét feldolgozó, dokumentáló honlapot is lekapcsolta a világhálóról tavaly decemberben. Feledésre ítélték ezzel a város, és talán nem túlzás azt állítani, hogy az ország kultúrtörténetében néhány évvel ezelőtt még meghatározónak számító, Pro Urbe-díjjal elismert rendezvény archívumát is" – hívtuk fel a figyelmet idén július 18-i írásunkban.

Akkor a városháza ezt reagálta: az operafesztivál domain-nevei Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonát képezik. Az adatbázis úgyszintén Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonában áll, a jövőbeni rendeltetéséről szóló végleges döntés meghozatala folyamatban van. Az önkormányzat terve szerint a legmegfelelőbb alternatíva meghatározását követően az adatbázis rendszerezett formában egy előadó-művészeti intézmény honlapján lesz mindenki számára hozzáférhető – írta a miskolci jegyző, dr. Ignácz Dávid. Miután ez a nem túl bonyolultnak és nem is megfizethetetlenül költségesnek tűnő intézkedés váratott magára, novemberben újra érdeklődtünk, és nem lettünk okosabbak – ez most nem prioritás, írta a városháza az önkormányzat anyagi helyzetére, a globális hazai gazdasági helyzetre és a kormányzat intézkedéseire, utasításaira hivatkozva.

„Sajnálatos, hogy a városházi válaszból nem derül ki, milyen anyagi erőforrásokat igényelne az operafesztiváli honlap tartalmának elérhetővé tétele, hiszen az előadó-művészeti intézmények rendelkeznek saját honlappal, így az internetes felületért feltehetően nem kellene külön fizetni” - jegyeztük meg.

Érdekes körülmény, hogy a város honlapján – és erre 2022. december 27-én, délután fél 5-kor kerestünk rá – a Bartók Pluszt létező rendezvényként írják le, nem említve, hogy 2019 volt az utolsó fesztiváli év. Az ismertető az operafesztivál honlapját ajánlja, linkkel. Kattintás után ez olvasható: Hmmm… a lap nem érhető el.

 

A miskolc.hu így tudja:

Bartók Plusz Operafesztivál

A Miskolci Nemzetközi Operafesztivált 2001 óta rendezik meg nyaranta, világhírű operaénekesek és operaegyüttesek részvételével.

A fesztivál, mint kezdeményezés története Hegyi Árpád Jutocsa, a Miskolci Nemzeti Színház akkori igazgatója és Müller Péter Sziámi, a Játékszín művészeti vezetője nevéhez fűződik. A lehetőséget a színházi épületegyüttes 1997-re befejeződött rekonstrukciója után létrejött öt játszóhely (Nagyszínház, Csarnok, Játékszín, Kamaraszínház, Nyári Színház) adta. A rendezvénysorozat művészeti igazgatója 2003-tól 2007-ig Marton Éva, a világhírű szoprán volt.

A fesztivál igazgatói tisztjét 2004-től 2011-ig Bátor Tamás operaénekes töltötte be, aki 2010-ben elnyerte a Magyar Zeneművészet kategória megyei Prima díját. 2011 októberétől Kesselyák Gergely karmester a fesztivál igazgatója. A rendezvénysorozatot a Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. szervezi, és a fesztivált beválasztották az Európai Fesztiválok Szövetségébe, 2015-ben pedig a minősített európai fesztiválok sorába beválasztották.

A fesztivált „Bartók+ Operafesztivál”-nak is hívják, mert 2012-ig a Bartók név mögé minden évben más zeneszerző, stílus vagy zenei kör került, aminek révén érdekes összetett zenei élményben lehetett részük a zenekedvelőknek. 2013-tól az új fesztiválvezetés új koncepció szerint szervezi a fesztivált, és a neve „Bartók Plusz Operafesztivál”-ra változik.

A Miskolci nemzetközi operafesztivál nem csak operákat kínál: az operákon kívül szimfonikus és kamarazenei hangversenyek, dal- és kórusestek, gyermekprogramok is műsorra kerülnek, sőt még az úgynevezett könnyű műfaj is tiszteletét teszi a fesztiválon. A társművészetek is jelen vannak: képzőművészei kiállításokat, utcafesztiválokat, bor- és fröccsfesztivált, irodalmi esteket rendeznek, a város különböző pontjain pedig utcai zenészek és táncosok tűnnek fel.

A fesztivál újabb és újabb helyszíneket talál: a Nemzeti Színház és a Művészetek Háza mellett a miskolci templomok, a Jégcsarnok, a lillafüredi Palotaszálló, az aggteleki cseppkőbarlang, a Miskolci Egyetem aulája és fűtőműve, a tapolcai Barlangfürdő, az avasi kilátó, a tarcali kastély és az edelényi református templom is helyszíne a rendezvényeknek.

2011 januárjában, Magyarország soros EU-elnöksége alkalmából, a brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben, egy hónapig nyitva tartó kiállításon mutatkozott be az Operafesztivál. A megnyitót kísérő ünnepség koncertjén a miskolci Anima Vonósnégyes működött közre.

A fesztivál alatt az MVK Zrt. fesztiválvillamost üzemeltet, ami más járatokkal ellentétben megáll a színház előtt is, és aznapra érvényes színházjeggyel ingyen lehet utazni rajta. Ez egyébként a cég legrégebbi villamosa, és máskor nem közlekedik.

További információ: http://operafesztival.hu/index.php/hu/

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában