Anno

2024.05.01. 16:00

Római katonák ballagtak a Miskolci Egyetemen

Különleges módon köszöntek el a hajdani egyetemisták hatvan évvel ezelőtt az egyetemi évektől.

A Miskolci egyetem főépülete- napjainkban

Fotó: ÉM

Úgy tűnik, korábban ballagtak a Miskolci Egyetem (akkor még Miskolci Nehézipari Egyetem) hallgatói az intézménytől 60 évvel ezelőtt, legalább is ez derül ki az 1964. május 4-én megjelent cikkből. Egyfajta játéknak tűnik maga a búcsú a leírás alapján: „A keretjáték most az volt, hogy a hallgatók római katonáknak öltöztek, akik ötéves harcból (egyetemi öt évük) térnek haza, s jelentést tesznek a császárnak. Máris jönnek a légiók. Elől a lányok, tunikában. Mögöttük a „szűzek”, azok, akiknek indexükbe egyetlen elégtelen sem került, majd azok, akiknek már volt piros utóvizsgájuk. Leghátul az évkihagyók, évismétlők, a lehető legrongyosabb öltözetben, sántítva. Egységes egyenruha valamennyi csapaton, római sisakkal, régi rajzlapjaikból készült vérttel. Zászlók, humoros felírások minden ember hátán. Egy „római fényképész” a menetben. Az alvezér kitüntetése régi cipőkrémes doboz. A lábvérteket a hegesztő műhelytől kölcsönözték. Markotányosok, cigarettával, üvegekkel.

A légiókat kísérő motorkerékpárosok lónak igyekeztek maszkírozni járművüket. De hogy tévedés ne legyen, rá is írták kiáltó betűkkel: .„Ez ló!” 

A fővezér lekászálódik ló vontatta kordéjáról, és jelentést tesz Nérónak, összefoglalja a harcban eltöltött öt évük főbb eseményeit. Megemlékezik az elesettekről, (akik lemorzsolódtak).

Gladiátorok lépnek ezután a színre.

Egy pöttöm és egy hatalmas, erős harcos. A pöttöm — a diploma előtt álló hallgató. A hatalmas — a diplomát elbíráló bizottságot jelképezi. 

Óriási küzdelemben a kicsi fekteti két vállra nagy ellenfelét. 

A császár int: Nincs kegyelem! Vasat neki! 

A pöttöm nem mozdul. A császár újra szól: Vasat neki! 

Megint semmi. 

— Vasat neki! — kiáltja a sereg. 

A pöttöm most sem mozdul. Végre odamegy Néró elé: 

— Hatalmas császár! Egyetemista vagyok. Nincs egyetlen vasam sem! 

Az „utóvizsgadombra” vonult ezután mindenki. Meggyújtották a lángot az „ötödévesek emlékművénél”, majd a sereg visszatért táborába. 

Vidáman fejeződött be az öt kemény év" – számolt be a 60 éve történtekről a megyei napilap.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában