Választás 2024

2023.10.23. 20:00

A DK célja leuralni az ellenzéket

Az általunk megkérdezett elemző szerint a miskolci példa is jól mutatja, hogy a Demokratikus Koalíció láthatóan azon dolgozik, hogy olyan erőfölénybe kerüljön, amelyből meg tudja nyerni a háttéralkukat és mindenből ő profitáljon.

Ujlaki Attila

Veres Pál és Gyurcsány Ferenc

A napokban jelentette be Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, és Schmuck Erzsébet, LMP – Magyarország Zöld Pártjának a társelnöke, hogy Hegedűs Andreát, a DK országgyűlési képviselőjét jelölik a jövő nyári önkormányzati választáson polgármesterjelöltnek Miskolcon. 

A jelölés azért érdekes, mert míg 2019-ben a DK Veres Pált támogatta, most kihátráltak a regnáló polgármester mögül mondván, hogy nem „eléggé ellenzéki” és a két párt valódi ellenzéki jelöltet szeretne a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye székhelyén.  

Az ellenzék helyzetéről és mostani bejelentés hátteréről Nagy Ervin, a XXI. század elemzője beszélt a Boon.hu-nak. „A 2022-es választások után történelmi töredezettség alakult ki az ellenzéki oldalon, azaz soha ennyi baloldali szervezet nem versengett még a választópolgárok bizalmáért, ahogy ilyen sok ellenzéki frakció sem volt még az országgyűlésben. Számos kutatás támasztja alá azt a kitapintható igényt, hogy kevesebb baloldali szervezetre van szükség, és ezt a véleményt az ellenzéki érzelmű szavazók döntő többsége is osztja” – hangsúlyozta.  

Nagy Ervin
Fotó: Mirkó István

Hozzátette: mindezek ellenére a fragmentáltság az elmúlt hónapokban tovább nőt, hisz számos új párt bontott zászlót. Arról is beszélt, hogy a megújulás viszont elmaradt, így a baloldal összességében nem tudott több választópolgárt maga mellé állítani.  

„Mindebből az következett, hogy a baloldali pártok egymás ellen fordultak, hisz jelenleg csak egymás kárára képesek erősödni, összefogni pedig nem akarnak. Ebben a politikai küzdelemben a DK volt képes stabilizálni a helyzetét, a többiek szervezeti és vezetési válsággal küszködnek, így nem is tudják felvenni a versenyt Gyurcsány Ferencékkel” – mutatott rá.

A DK érdekei mindent felülírnak 

Azt is leszögezte: a Demokratikus Koalíció azért hátrált ki Veres Pál mögül Miskolcon, mert helyben is érvényesíteni akarja az országos erőfölényét, akár annak az árán is, hogy a megosztottság miatt az ellenzék elveszti a helyhatósági választásokat.  

Gyurcsány Ferencék célja a baloldal leuralása, ami most minden más érdeket fölül ír. Miközben a DK a többiek kárára erősödik és nyílt konfliktusokat vállal fel egy-egy településen is, abból a célból, hogy demonstrálja az erőfölényét, addig az ellenzéki választópolgár könnyen elfordulhat a baloldaltól” – mondta Nagy Ervin. Az elemző szerint 

világosan látszik az, mind az országos, mind pedig a helyi politikában, hogy a baloldal saját magával és a belső hatalmi viszonyokkal, a jobboldal pedig az ország vagy egy-egy település problémáival foglalkozik.  

Szembetűnő továbbá a jobboldal politikai stabilitása és a baloldal instabilitása közötti különbség, ami döntő lehet 2024-ben, hisz a legtöbb szavazó nyugalmat, nem pedig egymással torzsalkodó politikusokat akar látni egy-egy település élén” – húzta alá.

Már most helyezkednek 

Nyolc hónap múlva önkormányzati és Európai Parlamenti (EP) választások is lesznek, így már most elindult a helyezkedési verseny a baloldalon az elemző meglátása szerint.  

„A pártok igyekeznek megkülönböztetni magukat a többi szervezettől és miközben kormányellenes retorikát folytatnak, egymást is támadják. Az EP-választások tisztán pártlistás szavazás lesz, míg a helyhatósági voksoláson az állampolgároknak személyek – polgármesterek és képviselőjelöltek – között is választani kell, a politikai túlkínálat miatt így ebben az esetben valamilyen formájú együttműködésre lesz szükség” – mondta. Az elemző arra is kitér, hogy a DK láthatóan azon dolgozik, hogy olyan erőfölénybe kerüljön, amelyből meg tudja nyerni a háttéralkukat, ha erre nincs esély, akkor pedig kész arra, hogy nyílt konfliktus vállaljon fel, hisz országosan legerősebb baloldali pártként nincs kockáztatni valója. „A Gyurcsány vezette párt – habár népszerűségének növekedése megtorpant – továbbra is dominálja a baloldalt, míg a Momentum hátránya behozhatatlannak tűnik, a kispártok viszont csak a túlélésért küzdenek. A Jobbik, az LMP és az MSZP helyzete kilátástalannak tűnik, hisz amennyiben nem tudják magukat markánsan megkülönböztetni, illetve tovább mélyül szervezeti válságuk, úgy nem lesz esélyük a 2024-es EP-voksolásokon mandátumot szerezniük” – mutatott rá. Az elemző szerint a 2024-es választás egyfajta profiltisztítás is lesz egyben, aki nem ér el érdemi eredményt, annak léte megkérdőjeleződik.

Egymással versengenek 

Nagy Ervin azt is kifejtette, hogy a baloldali pártoknak úgy kell együttműködniük helyben az önkormányzati választásokon, hogy közben országosan versengenek egymással. „Erre a dilemmára egyelőre nincs releváns válasza az ellenzéknek, ahogy arra sem, hogy ha nem tudnak kiegyezni egy közös polgármester személyében, akkor hogy fognak a képviselőjelöltekről közösen dönteni. Könnyen megjósolható tehát, hogy komoly küzdelmek és mély konfliktusok lesznek az elkövetkező nyolc hónapban, ami tovább rontja a baloldal megítélését” – hangsúlyozta. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában