Önkormányzati választás 2024

2023.10.20. 13:20

Hegedűs Andreát indítja Miskolcon polgármester-jelöltként a DK és az LMP - Pártreakciókkal frissítve!

Megvan Veres Pál, a jelenlegi miskolci polgármester egyik kihívója.

Boon.hu

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, Hegedűs Andrea országgyűlési képviselő és Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke (b-j)

Fotó: Vajda János

Hegedűs Andreát indítja a Demokratikus Koalíció és a Lehet Más a Politika a jövő évi önkormányzati választáson Miskolcon - ezt Gyurcsány Ferenc a DK elnöke és Schmuck Erzsébet az LMP társelnöke jelentette be péntek délután. Hegedűs Andrea a vármegyeszékhely önkormányzati képviselője volt, 2022-ben listáról a DK országgyűlési képviselőjeként jutott a parlamentbe. 

Frissítés:

Nem tartják ellenzékinek

Még 2019-ben a DK és az LMP is támogatta Veres Pál jelenlegi polgármestert a jövő évi választáson most viszont ellenjelöltet indítanak Hegedűs Andrea jelenlegi DK-s országgyűlési képviselő személyében. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a polgármester az ország nagy kérdéseivel kapcsolatban milyen nézetet vall. 

Nagyvárosokban, így Miskolcon is az alapján is döntenek a választók, hogy kormányhoz avagy az ellenzékhez közeli a jelölt

– mondta. Hozzátette: azt az ígéretet, amit a mostani polgármester a 2019-es választásban ígért, nem teljesítette maradéktalanul. „Mi azoknak a hangját is halljuk, akiknek csalódást okoz Veres Pál részvétele az átalakított felsőoktatási intézménynek, a Miskolci Egyetem kuratóriumában betöltött tisztségére gondolunk” – hangsúlyozta. Arról is beszélt, hogy számukra nem egyértelmű, hogy Veres Pál melyik oldalon áll. „Veres Pál az egyetlen olyan, aki nem osztja a felsőoktatásért szóló aggodalmainkat, hanem együttműködik a kormányzó pártokkal” – húzta alá.

Szerintük Veres nem elég zöld

Schmuck Erzsébet arról beszélt, hogy az LMP célja az, hogy minél több településen ellenzéki győzelem legyen. 

„Az is fontos, hogy minél zöldebbé váljon egy város” – mondta. Hozzátette: az éghajlatváltozást minden településen tapasztalják, ezért nem elhanyagolható, hogy milyen nézeteket vall a következő polgármester ezekről a dolgokról. „Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a kormány akkumulátor nagyhatalmat szeretne Magyarországból, és a jelenlegi polgármester nézeteit nem ismerjük ezekről a kérdésekről” – mondta. Arról is beszélt, hogy pártja számára fontos volt, hogy női jelölt legyen, mert kevés a női politikus hazánkban. „Ebben a városban a Hegedűs Andrea vezette önkormányzat fog megküzdeni az LMP álláspontja szerint” – hangsúlyozta.

Nem megfelelő az irány

Hegedűs Andrea, a DK és LMP közös polgármester-jelöltje arról beszélt, hogy kormányzóképes alternatívára várnak a miskolciak. 

„A 2019-es álom nem vált valóra, így nekünk kell jövőre beváltani” – mondta. Arról is beszélt, hogy a szerintük a miskolciak többsége nem érzi jól magát a városban. 

A jövő reménytelibb kell, hogy legyen, és ez a városvezetés nem áll készen, a korábbi álmok megkopottá váltak

– mondta. Azt is leszögezte, hogy a jelenlegi városvezetés nem megfelelő döntéseket hozott, és nem megfelelő irányokat mutatott. „Miskolc nem engedhet meg magának még egy ilyen öt évet” – hangsúlyozta. Arról is beszélt, hogy szerintük az utóbbi időkben „rabszolgatartó beruházások” érkeztek a városba. „Nem tehetjük meg, hogy a város pénzét luxusberuházásokra költsük” – mondta. 

Szerettünk volna kérdést feltenni a sajtótájékoztatón, azonban erre nem volt lehetőség. Többek között arra lettünk volna kíváncsiak, hogy kormányközelinek tartják-e Veres Pált, illetve az LMP milyen szempontok alapján tartja zöld politikusnak Hegedűs Andreát.

Veres Pál, Miskolc polgármestere

Veres Pál polgármester közösségi oldalán reagált a történtekre, miszerint a DK megnevezte polgármester-jelöltjét

„Szeretem azokat a pillanatokat az életben, mikor a dolgok világosan elválnak egymástól. Ez most egy ilyen pillanat. Szerintem nincs az a személyes ambíció, ami fontosabb lehet a közösség érdekénél, és nincs az a pártérdek, ami fontosabb lehet Miskolcnál” – írta. Hozzátette: a DK helyi vezetői az ellenzéki politikát szeretik és valóban így van a legjobb esélyük arra, hogy 2024-től Miskolcon is újra ellenzékben legyenek. „Ő döntésük, nincs vele dolgom. A választók meg majd eldöntik, hogy győztes, vagy vesztes szavazatot szeretnének leadni jövőre” – zárta.

Megkérdeztük a városvezető pártokat, hogy mi a véleményük a történtekről:

Szarka Dénes, a Jobbik-Konzervatívok frakciócsoportjának vezetője. Fotó: Ádám János

A Jobbik-Konzervatívok továbbra is Veres Pált támogatja az önkormányzati választáson

A koalíciós városvezetés a nehéz gazdasági helyzet ellenére is előre tudott lépni az előző ciklusokhoz képest, nem csak a fejlesztések, de a város üzemeltetése terén is. Mindig lehet és kell is javítani és fejleszteni, így a város vezetésében és a pártok közötti együttműködésben is, de mindig minden döntésnek Miskolc érdekében és nem egyéni, vagy pártérdekek mentén kell megszületnie. Mi ehhez ragaszkodunk, ezt fogjuk képviselni a jövőben is - írta Szarka Dénes, a Jobbik-Konzervatívok frakciócsoportjának vezetője.

Göröncsér Zsolt, a Párbeszéd-Zöldek miskolci szervezetének megbízottja

Egyértelműen Veres Pált támogatják

Göröncsér Zsolt, a Párbeszéd-Zöldek miskolci szervezetének megbízottja azt nyilatkozta porálunknak, hogy szerintük sejthető volt hogy a Demokratikus Koalíció önálló jelöltet fog indítani.

„Ők gyakran sejtették velünk, de mi korábban is jeleztük a párt felé, hogy ezzel nem értünk egyet és nem tudjuk támogatni sem a külön indulást” – mondta. Hozzátette: a pártja egyértelműen Veres Pál támogatását tartja fontosnak. „Mi mellette törünk lándzsát” – hangsúlyozta. Azt is elmondta, hogy a párt országos elnökségével egyetértve döntöttek a jelenlegi polgármester támogatása mellett, amit a mostani bejelentés sem változtatott meg.  
 

Szopkó Tibor, a Momentum Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei vezetője

Még nem véglegesítették a megállapodást

Szopkó Tibor, a Momentum Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei vezetője:

„A Momentum nem kommentálta az elmúlt hónapokban történt, 2024-es választásokat érintő miskolci bejelentéseket, így jár el ma is. A városvezetésben végzett közös munka és a meglévő bizalmi viszony miatt Veres Pálra természetes szövetségesünkként tekintünk, ám a pártunk még sem szervezetekkel, sem jelöltekkel nem véglegesített várospolitikai megállapodásokat. Ehhez közel járunk, amint megtörténik, tájékoztatjuk a nyilvánosságot. Minden lehetséges szövetségesünkkel aktív párbeszédet folytatunk, értékek, program és konkrét ügyek mentén történő együttműködésben és a Miskolc érdekében tovább vitt munkában hiszünk.”

Simon Gábor, az MSZP miskolci elnöke.

Az ellenzéki szavazók Miskolcon is együttműködés pártiak

Simon Gábor, az MSZP miskolci elnöke:

„Az ellenzéki szavazók Miskolcon is együttműködés pártiak, ezt várják el az általuk támogatandó politikai erőktől. Aki ez ellen van, az egyértelműen a Fidesz-KDNP malmára hajtja a vizet. Meggyőződésünk, hogy a miskolci polgármester kilétéről Miskolcon, a miskolciaknak kell dönteniük, nem pedig valamely fővárosban élő pártvezetőnek.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában