Döbbenet

2023.07.12. 11:30

Mintha meteorit csapódott volna az avasi kilátó mellé Miskolcon - Fotókkal

Hatalmas kráter fogadja a felújítás alatt álló avasi tévétorony környékére látogatót Miskolcon.

Szaniszló Bálint

MIntha meteor csapódott volna be

Fotó: SZB

Tavasz eleje óta megszokhattuk már, hogy az avasi kilátó környékére látogatókat kerítések, terelések fogadják. Elkezdődött a város ikonikus épülete, az idén 60 esztendős tévétorony felújítása. Tanúi lehettek az érdeklődő miskolciak annak, ahogy - látványos akció keretében - leemelték a kilátó 12 méteres toronyhosszabítását, majd annak is, amikor visszaemelték a helyére és ezáltal újra teljessé vált a megcsonkított torony.

Kráter éktelenkedik 

A felújítással járó - ősz közepéig mindenképpen kellemetlenségeket okozó - helyzetet már-már kezdték megszokni az arra járók, de ami most vár rájuk, az minden képzeletet felülmúl.

Mintha egy hatalmas meteor csapódott volna be az avasi kilátó mellé, óriási gödör tátong azon a helyen, ahol korábban az autóparkoló volt és a mögötte lévő zöldterület is megszűnt zöldterület lenni. Fák is áldozatai lettek a helyzetnek.

Kiderült, hogy a "meteorbecsapódás" voltaképpen egy munkagödör, hiszen a kilátó projekt második ütemének részeként megújul a környék is. Az erre kiírt közbeszerzési pályázatot az a cég - az Épkar Zrt. nyerte el - amelyik a kilátót felújítja.

Ilyen lesz az épület, ha elkészül 

Az Avas kilátó alá egy amfiteátrumszerű épületet terveztek, amely 200-300 ember befogadására alkalmas. Ennek az alapja lesz az óriási gödörben. Vendéglátó egységek - boltok, étterem, kávézó, ajándékbolt - is lesznek az amfiteátrum födémje alatt. Az épületek pedig antigrafiti felületet és tiszafa burkolatot fognak kapni. Élő növények futnak majd fel a falfelületekre. Az épület alkalmas lesz szabadtéri előadóestek, zenei rendezvények, koncertek, fogadások megtartására.

Így néz ki, ha elkészül az új avasi épület

Lesz mit helyreállítani 

Aki jelenlegi állapotában látja a környéket, nehezen hiszi el, hogy ott néhány hónapon belül egy a környezetbe illeszkedő épület fog magasodni. A mostani helyzet, az ott folyó munkák alaposan igénybe veszik a környezetet, lesz mit helyreállítani a munkálatok befejezése után.

 

 

1.
Hogy hívták az Avasi kilátó elődjét?
2.
Mikor épült a mai Avasi kilátó?
3.
Hány méter magas a kilátó?
4.
Kinek a tervei alapján építették a mai Avasi kilátót?
5.
Mi található a kilátó felső szintjén?
6.
Mit adtak át 2022-ben az Avasi kilátó melletti területen?
7.
Milyen más funkciója van a kilátónak?

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában