Megújul az Avas

2023.06.10. 20:00

Avasi kilátó felújítás: mikor lesz látogatható újra Miskolc ikonikus tévétornya?

A környező sétányok, területek felújításával bővül az avasi kilátó felújítása projekt. Története hatvan évre nyúlik vissza. A közelében tavaly felépült játszótér népszerű a miskolciak körében.

BOON

Az avasi kilátó még a felújítás előtt

Fotó: Bujdos Tibor

Miskolc jelképértékű épülete, az Avas hegy tetején magasodó avasi kilátó és az azt körülvevő terület évtizedeken át magára hagyottan, leromlott állapotban fogadta a miskolciakat, a turistákat. Az avasi kilátó története 60 évre nyúlik vissza, és most minden esély megvan arra, hogy jubiláló tévétornyot méltóképpen ünnepelheti meg Miskolc közössége, hiszen elindult az úgynevezett Kilátó ReStart program, azaz az avasi kilátó megújítása.

Az avasi kilátó felújítása március 13-án kezdődött el, amikor a közbeszerzési pályázaton nyertes Épkar Zrt. elkerítette a tévétorony körüli területet. Az út- és területlezárások miatt az avasi kilátó melletti játszótér, a tavaly átadott Horváth-tető a Bormúzeum felőli lépcsősoron keresztül közelíthető meg, illetve a Mendikás dűlő egy részén is lehet korlátozott számban parkolni, és némi kerülővel, a füves területen eljutni a játszó- és szabadidőparkba.

Szeretik az avasi kilátó játszóterét a miskolciak

A Horváth-tetőn kialakított - ahogy a miskolciak emlegetik - avasi kilátó játszótér tavalyi átadása óta a városban élő családok egyik közkedvelt célpontja lett, de szívesen látogatnak el a több generáció számára is kikapcsolódási lehetőséget biztosító parkba a környékbeli településekről is. 

Az avasi kilátó játszótere népszerű a gyerekek, családok körében. Fotó: Vajda János

Az Avas ezáltal egyfajta zarándokhely lett. A közeli avasi lakótelepről akár gyalog is el lehet jutni egy közepes sétával a területre, ahol akár egy egész napot is el lehet tölteni családoknak, közösségeknek. A játszóhelyek mellett pihenésre, piknikezésre alkalmas területet is kialakítottak.

Látta az avasi kilátó látványterveit?

A tévétorony Miskolc egyik legismertebb és legkedveltebb szimbóluma, amely szinte bárhonnan látható a városban. Éppen ezért az avasi kilátó felújítása nem változtatja meg az építmény sziluettjét. Ez látható az avasi kilátó látványtervének közkézen forgó képein. Aki látta már az avasi kilátó látványterveit, az érzékelhette, hogy a leglátványosabb változás az emeleti kilátóterasz, illetve a kávézórész teljes felújítása. Szembetűnő változás lesz, hogy a kávézószint a padlótól a mennyezetig érő panorámaablakokat kap, ami a külső látványt nem befolyásolja, ám a bent tartózkodók számára még élvezhetőddé teszi a kilátást. Speciális saját megvilágítást is kap az avasi kilátó. 

Ilyen az avasi kilátó látványterve

Bár még csak papíron volt látható, hogy milyen látványt fog nyújtani elkészülte után az avasi kilátó, a miskolciak bizakodással néznek a jövőbe, hiszen impozáns látványt ígér a felújítás és biztonsággal, kényelmesen lesz látogatható a Miskolc felé magasodó közkedvelt kilátóhely.

Tizenkét méterrel lett kisebb az avasi kilátó

Az avasi kilátó felújítása projekt egyik leglátványosabb részeként április 12-én 12 méterrel alacsonyabb lett az avasi kilátó. Óriásdaruval emelték le a tévétorony csúcsát, egészen pontosan azt az acél szerkezetű toronymagasítást, amelyen a Rádió1 és a Miskolc TV antennái voltak elhelyezve. Ez része volt a felújítási munkálatoknak. A magasítást azóta már elszállították, hogy megújítsák és később visszahelyezhessék méltó helyére. 

Emberfeletti munkát végeztek az avasi tévétorony csúcstámadói. Tizenkét csavar állta az útjukat. Százak várták izgatottan április 12-ét, hogy saját szemükkel láthassák, vagy megörökíthessék, hogyan lesz rövidebb 12 méterrel az Avas kilátó. Fotó: Bujdos Tibor

Nem sokkal később felállványozták az avasi kilátót és elkezdődött a kilátórész és a kávézószint megújítása.

Az avasi kilátó felújítása egyébként 444 millió forintos TOP-os forrásnak köszönhetően történhet meg, az avasi kilátó környezetének és a környező sétányoknak a megújítására pedig több mint 160 millió forintot fordíthat a város. A kivitelező vállalása szerint idén ősszel átadják a közönségnek a felújított avasi kilátót.

Mivel folytatódik az Avas-projekt?

Nem ennyi történik azonban a kilátónál. A projekt másik részeként megújul a teljes környék is. Az erre kiírt közbeszerzési pályázatot ugyancsak az Épkar Zrt. nyerte el. A projekt keretében kilátó földszinti, szabadtéri teraszát alkalmassá teszik szabadtéri előadóestek, zenei rendezvények, koncertek, fogadások megtartására.

Az avasi kilátó alatti, jelenleg még rendezetlen, elhanyagolt zöldfelületekkel rendelkező, közel 400 négyzetméteres területről kitűnő panoráma nyílik a városra. Az ide tervezett, pergolás árnyékolással ellátott sétány lehetőséget biztosít arra, hogy a látogatók kellemes környezetben, lugassal árnyékolt padokon ülve vagy sétálva élvezhessék a kilátást. A kilátó körül lesznek boltok, étterem, kávézó, ajándékbolt.

A tervezett fa szerkezetű pergola a kilátóhoz illeszkedő, ugyanakkor modernebb formavilágú. A körút és Mendikás út csatlakozásánál régi, terméskőből épült lépcső található, rendkívül rossz állapotban. Elbontása után új szerkezetet építenek, mely a körút nyomvonalán öt, közel azonos geometriájú fellépővel és jó 2 méter szélességgel készül.

A körsétány mellett 9 alacsony fénypontmagasságú, úgynevezett pollerlámpát helyeznek el. A terület bútorozását, berendezését 7 paddal, 3 hulladékgyűjtővel és egy információs oszloppal oldják meg. A sétány mentén 430 alacsony és talajtakaró cserjét ültetnek ki.

Megújul az a bekötőút is, amely az atóbuszvégállomást köti össze a kilátóval.

Burkolatot cserélnek az avasi kilátó környékén

Ugyancsak az avasi kilátó felújítása projekt második ütemének része, hogy az Avas belváros felőli aljában, a Toronyalja utca teljes hosszában felszedik és újrarakják a nagykockakő burkolatot a meglévő kövek felhasználásával mintegy 400 négyzetméter területen. A jelenlegi aszfalt burkolatú szakaszokat is elbontják és azok burkolatát is kockakőre cserélik.

A munkálatok negyedik részében a kivitelezőre vár a Palóczy-emlékmű és Bortanya közötti rész megújítása is. A Palóczy-emlékmű körül és a Dr. Győri Nagy Lajos lépcsősor pihenőin kell elvégezni a munkálatokat. A korlátot tartó oszlopok felületi hibáit szükséges javítani, valamint az emlékmű körüli kockakövet és a Dr. Győri Nagy Lajos lépcsősor pihenőin homokkövet kell helyreállítani. A Palóczy-emlékmű közvetlen környezetében a beton burkolatok és a nagyméretű lapok helyreállítását is el kell végezni.

Avasi kilátó fotók:

Avasi kilátó videó:

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

Kvíz: Mennyit tud a miskolci Avasi kilátóról?

1.
Hogy hívták az Avasi kilátó elődjét?
2.
Mikor épült a mai Avasi kilátó?
3.
Hány méter magas a kilátó?
4.
Kinek a tervei alapján építették a mai Avasi kilátót?
5.
Mi található a kilátó felső szintjén?
6.
Mit adtak át 2022-ben az Avasi kilátó melletti területen?
7.
Milyen más funkciója van a kilátónak?

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában