Szenzáció!

2023.04.12. 18:26

Így csonkították meg az avasi kilátót. Mutatjuk... (képek és videó)

Emberfeletti munkát végeztek az avasi tévétorony csúcstámadói. Tizenkét csavar állta az útjukat.

Szaniszló Bálint

Ember a torony tetején

Fotó: Bujdos Tibor

Százak várták izgatottan április 12-ét, szerdát, hogy saját szemükkel láthassák, vagy megörökíthessék, hogyan lesz rövidebb 6-8 méterrel az Avas kilátó. Emlékezetes, hogy a Miskolc jelképeként is funkcionáló tévétorony teljes körű felújítási projektje hetekekkel ezelőtt elkezdődött. A kilátó körüli területet körbekerítették, mint a projekt munkaterületét. A volt kávézót is kibelezték már.  

Szerdára időzítették az eddigi leglátványosabb munkát: óriásdaruval emelték le a tévétorony csúcsát, egészen pontosan azt az acél szerkezetű toronymagasítást, amelyen mind ez idáig a Rádió1 és a Miskolc TV antennái voltak.  

Nagy volt a várakozás, de rendesen belenyúlt a délutánba a rendhagyó „csúcstámadás” időpontja, hiszen az idén hatvanéves épület tornyának rögzítő csavarai alaposan berozsdásodtak, így csak különleges eljárással tudták megbontani ezeket. Összesen tizenkét csavar állt a munkások útjába. Mire mindegyiket sikerült eltávolítani, hosszú órák teltek el.  

Marad a sziluett 

A város felé magasodó tévétorony így egy ideig alacsonyabb lesz. 

Egyébként kinézetében nem sokat fog változni majd a kilátó, hiszen az volt a cél, hogy karaktere ne változzon meg gyökeresen, de kialakításában és felszereltségében alkalmazkodjon a kor elvárásaihoz.    

A pályázati pénzből finanszírozott kilátóprojekt keretében a leglátványosabb változás az emeleti kilátóterasz, illetve a kávézórész teljes felújítása. Szembetűnő változás lesz, hogy a kávézószint a padlótól a mennyezetig érő panorámaablakokat kap, ami a külső látványt nem befolyásolja, ám a bent tartózkodók számára még élvezhetőddé teszi a kilátást. Speciális saját megvilágítást is kap az építmény.    

Az is az elképzelések közé tartozik, hogy távolról nem látható led-hálóval borítják be az avasi kilátót, amely arra nyújt majd lehetőséget, hogy igazi ünnepi  díszkivilágítást lehessen kialakítani, alkalmazkodva az adott ünnephez. Az év végi ünnepek idejére például élethű karácsonyfává tudják majd varázsolni a tévétornyot. Erre külön közbeszerzési eljárással keres majd kivitelezőt a város.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában