Ezt még nem látta!

2023.06.12. 11:30

Így fog kinézni az avasi kilátó körüli terület (fotókkal)

Építési területté nyilvánították a tévétorony melletti területet. Megmutatjuk, mi épül oda.

Szaniszló Bálint

A térkép az avatottak számára mutatja csak a terveket

Fotó: Vajda János

Mint a Boon.hu írta, az avasi kilátó felújítására a fővárosi Épkar Zrt. szerzett jogot. Meg is kezdődtek a TOP-os pályázat révén finanszírozott munkálatok, amelynek egyik leglátványosabb részeként 12 méterrel alacsonyabb lett az építmény, mert leemelték róla a toronymagasítást. Ma már felállványozott állapotában magasodik a város felé a kilátó, hogy - az építők vállalása szerint - idén ősszel megújulva fogadhassa a látogatókat. 

Időközben kiderült, hogy nem ennyi történik a kilátónál. A projekt másik részeként megújul a környék is. Az erre kiírt közbeszerzési pályázatot ugyancsak az Épkar Zrt. nyerte el. Egy 900 millió forintos beruházásról van szó, amelynek idén be kellene fejeződnie.  

Az Avas kilátó alá egy amfiteátrum szerű épületet terveztek, amely 200-300 ember befogadására alkalmas. Vendéglátó egységek - boltok, étterem, kávézó, ajándékbolt - is lesznek az amfiteátrum födémje alatt. Az épületek pedig antigrafiti felületet és tiszafa burkolatot fognak kapni. Élő növények futnak majd fel a falfelületekre. Az épület alkalmas lesz szabadtéri előadóestek, zenei rendezvények, koncertek, fogadások megtartására.

Lejjebb is építkeznek  

Az Avas belváros felőli aljában is lesz burkolatcsere a Toronyalja utca teljes hosszában mintegy 400 négyzetméter területen. A jelenlegi aszfalt burkolatú szakaszokat is elbontják és azok burkolatát is kockakőre cserélik.  

A munkálatok negyedik részében a kivitelezőre vár a Palóczy-emlékmű és Bortanya közötti rész megújítása is. A Palóczy-emlékmű körül és a Dr. Győri Nagy Lajos lépcsősor pihenőin kell elvégezni a munkálatokat. A korlátot tartó oszlopok felületi hibáit szükséges javítani, valamint az emlékmű körüli kockakövet és a Dr. Győri Nagy Lajos lépcsősor pihenőin homokkövet kell helyreállítani. 

 

Így fog kinézni, ami a kilátó mellé épül

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában