Helyi közélet

2015.07.24. 18:30

Telepfelszámolás Miskolcon - Kitart álláspontja mellett a városvezetés

Miskolc - „Határozottan kitartunk eredeti álláspontunk, a miskolci nyomortelepek, a Számozott utcák felszámolása és a miskolci emberek véleménye mellett. Nem fogadjuk el, és jogorvoslattal élünk az Egyenlő Bánásmód Hatóság elmarasztalása, valamint az Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda beadványa miatt: így reagált közleményében a miskolci önkormányzat arra a csütörtöki hírre, hogy a hatóság elmarasztalta a miskolci önkormányzatot és ötszázezer forint bírságot szabott ki rá.

Miskolc - „Határozottan kitartunk eredeti álláspontunk, a miskolci nyomortelepek, a Számozott utcák felszámolása és a miskolci emberek véleménye mellett. Nem fogadjuk el, és jogorvoslattal élünk az Egyenlő Bánásmód Hatóság elmarasztalása, valamint az Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda beadványa miatt: így reagált közleményében a miskolci önkormányzat arra a csütörtöki hírre, hogy a hatóság elmarasztalta a miskolci önkormányzatot és ötszázezer forint bírságot szabott ki rá. Az EBH megállapította: az önkormányzat a számozott utcákat érintő telepfelszámolási gyakorlatával az érintett embereket annak a veszélynek tette ki és teszi ki folyamatosan, hogy hajléktalanná válnak, vagy más, Miskolc bel- vagy külterületén található szegregátumba kényszerülnek. Kötelezték az önkormányzatot, hogy a jogsértő állapotot szüntessék meg, minderre egy intézkedési terv kidolgozását is sürgetik.

Az önkormányzat minderre így reagált: „Több, mint 35 ezer miskolci biztosította támogatásáról önkormányzatunk nyomortelep-felszámolási programját. Városunkban a nyomortelepek, bennük a Számozott utcák felszámolásának kereteit tételes jogszabályok, a lakástörvény, a lakások bérletéről szóló helyi rendelet, és a végrehajtási törvény határozza meg, Miskolc közgyűlésének a döntése pedig a nyomortelepek megszüntetésének a politikai legitimációját adja. (...) Városunk minden erejével azon van, hogy legyen egyénekre szabott, legitim kiút a nyomortelepi létből”, fogalmaztak közleményükben.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság elmarasztalása már a negyedik elmarasztalás volt a sorban, korábban az ombudsman, a Kúria és az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának elnöke is kifogásolta a miskolci telepfelszámolási gyakorlatot.

Az EBH elmarasztalásának hírére közleményben reagált a Roma Polgárjogi Mozgalom és a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat. Üdvözlik a hatóság döntését, ami szerintük bizonyítja, hogy Miskolcon nem érvényesülnek a jogállamiság alapelvei.

Az elmarasztalásra közleményben reagált a Jobbik miskolci frakcióvezetője is. Jakab Péter hangsúlyozta, a Fidesznek be kell látnia: a jelenlegi jogszabályok között nincs más törvényes útja a telepfelszámolásnak, mint a Jobbik által szorgalmazott Érpataki Modell, amely – szavaival élve – megregulázza a rendbontókat, fogalmazott.

ÉM-HM ​


Kapcsolódó cikkek:

Miskolc - "Immár a sokadik hatóság, jelen esetben az Egyenlő Bánásmód Hatóság minősítette törvénytelennek a Fidesz telepfelszámolását, pénzbüntetés mellett arra kötelezve az önkormányzatot, gondoskodjon a telepfelszámolással érintett lakók Miskolcon történő lakhatásáról" - olvasható a Jobbik közleményében. tovább »

Miskolc - "Miskolc város vezetése az úgynevezett Számozott utcákban élőket társadalmi származásuk, kedvezőtlen vagyoni helyzetük valamint a roma nemzetiséghez tartozásuk miatt annak a veszélynek tette, illetve teszi ki folyamatosan, hogy hajléktalanná válnak vagy Miskolc bel- vagy külterületén található szegregátumokba kényszerüljenek" - olvasható a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat közleményében. tovább »

Miskolc - "Alig múlt egy esztendeje, hogy több, mint 35 ezer miskolci biztosította támogatásáról önkormányzatunk nyomortelep-felszámolási programját" - olvasható a a miskolci polgármesteri hivatal pénteki közleményében. tovább »

Budapest, Miskolc - Az Egyenlő Bánásmód Hatóság megbírságolta a miskolci önkormányzatot telepfelszámolási programja miatt. tovább »

Miskolc - A minisztérium is fontosnak tartja, hogy az ombudsman által kifogásolt ügyek mielőbb rendeződjenek. tovább »

Miskolc - Miskolcon járt az EBESZ elnöke, a számozott utcákra is ellátogatott. Támogatta az ombudsmani jelentést. tovább »

Brüsszel, 2015. június 15., hétfő (MTI) - Brüsszel úgy értékeli, hogy a miskolci önkormányzatnak a "Számozott utcák" ügyében hozott intézkedései sem az uniós romastratégiák keretrendszerével, sem a kormány által a magyar romastratégiában vállalt intézkedésekkel nincsenek összhangban - derül ki abból a válaszból, amelyet Vera Jourová igazságügyi biztos adott Niedermüller Péter DK-s EP-képviselő írásbeli kérdéseire. tovább »

Miskolc - Az ombudsmani ajánlás ellenére a miskolci önkormányzat folytatja a hatósági ellenőrzéseket. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában