Kriza Ákos: “Mi a joggal élünk, és nem visszaélünk…”

Bontás a Hatodik utcában
Bontás a Hatodik utcában - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Az ombudsmani ajánlás ellenére a miskolci önkormányzat folytatja a hatósági ellenőrzéseket.

Minden híreszteléssel ellentétben a miskolci önkormányzat elkötelezett a nyomortelepek felszámolásában és a közbiztonság javításában – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján dr. Kriza Ákos polgármester. Mindezt megerősítve, a sajtótájékoztatóval szinte egy időben a Hatodik utca 1–3. szám alatti négylakásos épületet el is bontották. A polgármester elmondta: „Két jogcímes lakóval meg tudtunk egyezni, ők a város más részébe költöztek, a másik kettő jogcím nélküli volt, az ő esetükben a hatóság tette a dolgát, intézkedett a kiköltöztetésükről”.

A másik téma

A nyomortelepek felszámolása mellett az ombudsmani jelentés is témája volt a csütörtöki tájékoztatónak. Mint ismert: az elmúlt héten Székely László, az alapvető jogok biztosa nyilvánosságra hozta azt a jelentést, amely a miskolci hatósági ellenőrzésekről szól. Kimondva: azok jogsértőek és javasolja azonnali beszüntetésüket.

Dr. Kriza Ákos erre reagálva hangsúlyozta: „Ezzel nemhogy nem értünk egyet, de nem is fogjuk az ajánlás ezen részét betartani, mert látjuk, hogy eredményeket érünk el”. A polgármester szerint a nyomortelepeken élők vágya is, hogy biztonságos környezetben éljenek. „Eredményeink egyre inkább igazolják ezen hatósági ellenőrzések indokoltságát. Mi a joggal élünk, és nem visszaélünk, de használni is fogjuk a jogot, hogy Miskolcon a rendet betartsuk, és biztonság legyen”.

A városvezető kiemelte: „A nyomortelep felszámolásának elkezdése, a hatósági ellenőrzések fokozása oda vezetett, hogy a miskolciak hite a jogállamban megerősödött. Azt látjuk, minden egyes közbiztonsági fórumon, amelyeket az elmúlt napokban tartottunk, hogy a miskolciak üdvözlik mind a nyomortelep-felszámolást, mind a hatósági ellen­őrzéseket. Látják, hogy bűnmegelőző hatásuk van, illetve a bűncselekmények felderítésében is kiemelkedő a szerepük”.

Kérdésünk az volt, hogy az elmúlt években hány hatósági ellenőrzést végzett az önkormányzat és hány esetben derítettek fel bűncselekményt, szabálysértést és ezek milyen jellegűek voltak. A polgármester válasza az volt, erről van statisztika, kérte kollégáit, írásban juttassák el lapunknak. Csütörtök este megkaptuk, visszatérünk rá.

– N. Szántó Rita –

A máltaiak már jelen vannak

Dr. Kriza Ákos az ombudsmani jelentésből kiemelte azt a részt is, amely az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a Máltai Szeretetszolgálattal való együttműködést javasolja. „Ezzel egyet tudok érteni. De látni kell, a Máltai Szeretetszolgálat már jelen van a területen, én személyesen hívtam őket, hogy segítsenek a nyomortelep felszámolásában. Ők elemzik az adott családok helyzetét, és tájékoztatnak arról, hogy ki az, aki segítségre szorul, kinek kell támogatást nyújtani. Éppen azért, hogy a jogcím nélküliek esetében se forduljon elő olyan, hogy gyerekek utcára kerülnek” – sorolta a polgármester.

Miskolci polgármester: folytatódnak a hatósági ellenőrzések

Miskolc, 2015. június 11., csütörtök (MTI) – Miskolcon folytatódnak az önkormányzati hatósági ellenőrzések mindazon térségekben, amelyekben a lakók egy része jogcím nélkül él, nem fizet a közüzemi szolgáltatásokért, bűncselekményeket követ el, nem gondoskodik megfelelően a gyermekeiről, jogtalanul vesz fel segélyeket – mondta a város polgármestere sajtótájékoztatón, csütörtökön. tovább »

Kriza Ákos nem ért egyet az ellenőrzések megszüntetésével

Miskolc – Az ombudsman szerint be kellene szüntetni a miskolci razziákat, a polgármester szerint nem. tovább »

Miskolci roma önkormányzat: helytállóak az ombudsman megállapításai

Miskolc, 2015. június 10., szerda (MTI) – A miskolci roma nemzetiségi önkormányzat üdvözli és helyesnek tartja az alapvető jogok biztosa és a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó helyettese jelentését, amely szerint jogsértőek a Miskolc bizonyos városrészeiben zajló, túlnyomórészt roma embereket érintő közös hatósági ellenőrzések – közölte Váradi Gábor, az önkormányzat elnöke az MTI-vel szerdán. tovább »

Nézőpont: Mi van messze, és mi közel

De mégis ez történik, s ez nem is pártfüggő, nincs jobb vagy baloldali irtózás a „gázos cigányügyektől”. Kiss László jegyzete. tovább »

Beszüntetnék a razziát Miskolcon

Budapest, Miskolc – Több mint egy évig vizsgálta az ombudsman a miskolci hatósági ellenőrzéseket; jogsértőnek találta. tovább »

Közlemény – Jobbik: Az ombudsman mióta cigányozhat?

Miskolc – Miskolcon évek óta vannak összevont hatósági ellenőrzések, amelyek teljesen erélytelenek és ebből fakadóan hatástalanok is. tovább »

Ombudsmani jelentés: jogsértőek a miskolci közös hatósági ellenőrzések

Budapest, 2015. június 5., péntek (MTI) – Jogsértőek a Miskolc bizonyos városrészeiben zajló közös hatósági ellenőrzések, amelyek túlnyomórészt roma embereket érintenek – állapította meg az ügyben készült ombudsmani jelentés, amelyet pénteken budapesti sajtótájékoztatón ismertettek. tovább »