EBESZ: most csak a remény van a számozott utcákon

Akt.:
Michael Georg Link a számozott utcákban is járt (illusztráció)
Michael Georg Link a számozott utcákban is járt (illusztráció) - © Fotó: ÉM
Miskolc – Miskolcon járt az EBESZ elnöke, a számozott utcákra is ellátogatott. Támogatta az ombudsmani jelentést.

„Fenntartható, diszkriminációmentes lakhatási megoldást kell találni a romák számára” – ezekkel a szavakkal zárta le magyarországi látogatását Michael Georg Link, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának elnöke. Aki Miskolcra is ellátogatott, ahol a számozott utcák lakóival is találkozott. A megyeszékhelyen – többek között – dr. Kiss János alpolgármester fogadta, valamint Váradi Gáborral, a miskolci cigány kisebbségi önkormányzat elnökével is folytatott tárgyalásokat.

„A számozott utcák lakói számára most csak a remény van” – így fogalmazott Michael Georg Link, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának elnöke azon a budapesti sajtótájékoztatón, amelyet szerdán, miskolci látogatása után tartott. Az elnök két napra érkezett hazánkba, hogy az itt élő romák helyzetéről tájékozódjon. Kiemelten foglalkozott a miskolci helyzettel, beszélt a polgármesteri hivatal munkatársaival, a rendőrség képviselőivel és Váradi Gáborral, a miskolci cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjével is. A számozott utcákban is járt, hogy közvetlenül beszélhessen az ottani roma lakosokkal és civilekkel.

A látogatását lezáró szerdai, budapesti sajtótájékoztatón az EBESZ elnöke arra kérte az összes érintett szervet, hogy fogadják meg az ombudsman ajánlásait. Az ugyanis a következő volt: azonnal le kellene állítani a razziákat Miskolc legszegényebb, szegregált részein.

Inkább kérdeztek

„Elsősorban a lakhatási helyzetet vizsgálták Miskolcon, illetve azokat a problémákat, amelyeket az ombudsmani jelentés is kifogásolt” – mesélte a találkozóról Váradi Gábor. Hozzátette: az EBESZ képviselői helyben ugyan nem fogalmazták meg állásfoglalásukat, inkább kérdeztek, de a beszélgetésekből kiderült, elkeseríti őket a miskolci helyzet, az itt tapasztalt hátrányos megkülönböztetés.

Kérdésünkre, hogy mit szól az elnök azon kijelentéséhez, miszerint a számozott utcákon csak a remény van, Váradi Gábor azt válaszolta:

„Előbb-utóbb a magyar kormánynak bele kell szólni a miskolci történésekbe. Reméljük, ez megtörténik…” Hangsúlyozta azonban azt: mára a számozott utcák lakóinak 50 százaléka eltűnt. „Azért mondom így, mert nem tudni, hova mentek, 40 család Kanadában van, a másik 50–60 a város különböző pontjain keresett helyet” – mondta.

– N. Szántó Rita –

Továbbra is elkötelezett

Michael Georg Link látogatása kapcsán az önkormányzatnál is érdeklődtünk, többek között arról, hogy a polgármester miért nem találkozott a delegációval. Koczák Szilvia városházi szóvivő annyit mondott: az elnök dr. Kiss Jánossal, a szakmailag illetékes alpolgármesterrel, dr. Bogyay Ferenc városi rend­őrkapitánnyal, valamint dr. Schweickhardt Gyula polgármesteri biztossal tárgyalt a város telepfelszámolási folyamatairól. A szóvivő azonban cáfolta, hogy a tárgyalások során az ombudsmani jelentésben kritizált összevont hatósági ellenőrzések szóba kerültek volna.Koczák Szilvia azt is megerősítette: Miskolc vezetése továbbra is elkötelezett az ígéreteinek betartása, azaz a nyomortelepek felszámolása és a közbiztonság megerősítése ügyében.

Kapcsolódó cikkek:

EBESZ: többet kell tenni a romák fenntartható lakhatásáért

Budapest, 2015. július 1., szerda (MTI) – Jelentősebb erőfeszítésekre van szükség a magyarországi roma közösségek fenntartható és nem diszkriminatív lakhatásának előmozdítására – mondta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) igazgatója szerdán Budapesten. tovább »

Brüsszel kifogásolja a “Számozott utcák” ügyében született miskolci intézkedéseket

Brüsszel, 2015. június 15., hétfő (MTI) – Brüsszel úgy értékeli, hogy a miskolci önkormányzatnak a “Számozott utcák” ügyében hozott intézkedései sem az uniós romastratégiák keretrendszerével, sem a kormány által a magyar romastratégiában vállalt intézkedésekkel nincsenek összhangban – derül ki abból a válaszból, amelyet Vera Jourová igazságügyi biztos adott Niedermüller Péter DK-s EP-képviselő írásbeli kérdéseire. tovább »

Kriza Ákos: “Mi a joggal élünk, és nem visszaélünk…”

Miskolc – Az ombudsmani ajánlás ellenére a miskolci önkormányzat folytatja a hatósági ellenőrzéseket. tovább »

Miskolci polgármester: folytatódnak a hatósági ellenőrzések

Miskolc, 2015. június 11., csütörtök (MTI) – Miskolcon folytatódnak az önkormányzati hatósági ellenőrzések mindazon térségekben, amelyekben a lakók egy része jogcím nélkül él, nem fizet a közüzemi szolgáltatásokért, bűncselekményeket követ el, nem gondoskodik megfelelően a gyermekeiről, jogtalanul vesz fel segélyeket – mondta a város polgármestere sajtótájékoztatón, csütörtökön. tovább »

Kriza Ákos nem ért egyet az ellenőrzések megszüntetésével

Miskolc – Az ombudsman szerint be kellene szüntetni a miskolci razziákat, a polgármester szerint nem. tovább »

Miskolci roma önkormányzat: helytállóak az ombudsman megállapításai

Miskolc, 2015. június 10., szerda (MTI) – A miskolci roma nemzetiségi önkormányzat üdvözli és helyesnek tartja az alapvető jogok biztosa és a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó helyettese jelentését, amely szerint jogsértőek a Miskolc bizonyos városrészeiben zajló, túlnyomórészt roma embereket érintő közös hatósági ellenőrzések – közölte Váradi Gábor, az önkormányzat elnöke az MTI-vel szerdán. tovább »

Nézőpont: Mi van messze, és mi közel

De mégis ez történik, s ez nem is pártfüggő, nincs jobb vagy baloldali irtózás a „gázos cigányügyektől”. Kiss László jegyzete. tovább »

Beszüntetnék a razziát Miskolcon

Budapest, Miskolc – Több mint egy évig vizsgálta az ombudsman a miskolci hatósági ellenőrzéseket; jogsértőnek találta. tovább »

Közlemény – Jobbik: Az ombudsman mióta cigányozhat?

Miskolc – Miskolcon évek óta vannak összevont hatósági ellenőrzések, amelyek teljesen erélytelenek és ebből fakadóan hatástalanok is. tovább »

Ombudsmani jelentés: jogsértőek a miskolci közös hatósági ellenőrzések

Budapest, 2015. június 5., péntek (MTI) – Jogsértőek a Miskolc bizonyos városrészeiben zajló közös hatósági ellenőrzések, amelyek túlnyomórészt roma embereket érintenek – állapította meg az ügyben készült ombudsmani jelentés, amelyet pénteken budapesti sajtótájékoztatón ismertettek. tovább »