Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.03.02. 11:55

Magyar állampolgárság: mennyi az annyi?

Nyíregyháza - Márciustól módosul az egyszerűsített honosítási eljárás – nyilatkozta a Kárpáti Igaz Szó-nak Wetzel Tamás miniszteri biztos.

Nyíregyháza - Márciustól módosul az egyszerűsített honosítási eljárás – nyilatkozta a Kárpáti Igaz Szó-nak Wetzel Tamás miniszteri biztos.Amellett, hogy egyszerűsödnek a kérelmezési adatlapok, Magyarországon az ügyintézés átkerül a nemrég létrehozott járási hivatalokba, ami azt jelenti, hogy a helyi anyakönyvi hivataloknál megszűnik az állampolgársági ügyek intézése. A külképviseleteken minden marad a régiben.

Az egyszerűsített honosítás az elmúlt napokban több fórumon is kiemelt téma volt. A nemzetpolitikai államtitkárság tájékoztatása szerint Semjén Zsolt az idei első nemzetpolitikai tárcaközi bizottsági ülésen tartott rövid beszámolót. A miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy a magyar állampolgárságot kérelmezők száma közelít a 400 ezerhez.

Ennek ellentmondani látszik Volner János jobbikos képviselő kérdésére Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter írásbeli válasza – írja a kárpátaljai lap. Abból az derül ki ugyanis, hogy összesen 362 ezren kérelmeztek egyszerűsített honosítási eljárás keretében magyar állampolgárságot az utóbbi két évben. A kérelmekből több mint 320 ezret jóvá is hagytak. A Népszava azt írja: a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium január 3-i közleménye – érdekes módon – még azt tudatta: eddig csaknem 370 ezer ember kérte kedvezményes honosítását, a kérelmezők többsége erdélyi és vajdasági magyar, de összesen 65 ország állampolgára nyújtott be igényt.

Ezt követően a hvg.hu igyekezett kikérni pontosabb adatokat is, ám a tárca azt közölte, hogy a kért adatok nem nyilvánosak. Ehhez képest az említett job¬bi¬kos képviselő kérésére kiadták az adatsort, melyből így kiderülhetett: több mint 65 országból, így például Vietnamból, Szíriából, Tajvanról vagy Tunéziából, de még Indonéziából is érkeztek kérelmek. A legtöbben – 125 ezren – Romániából választották az egyszerűsített honosítási eljárást, Szerbiából is 39 ezren, míg Ukrajnából eddig csak¬nem 9 ezren jelentkeztek.

Töretlen lendülettel zajlik a honosítás, a kérelmek száma nem csökken, hetente mintegy négyezer igénylés érkezik – ezt már Semjén Zsolt az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága előtti éves meghallgatásán mondta Budapesten. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes megerősítette: a kérelmek száma közelít a 400 ezerhez, a tapasztalatok alapján egyszerűsítették az ügyintézést, az anyakönyvezést, és az állampolgárság megállapítását a Magyary-program keretében.

Reakciójában Szávay István (Jobbik) azt mondta, a kormány önkényesen, pártpolitikai szempontok szerint válogat a külhoni magyarság szervezetei között. Hiányolta a beszámolóból az önkritikát, azt egyoldalú sikerpropagandának nevezte. A Jobbik vezérszónoka szerint sok érintett egészen másként vélekedik az ügyintézés hatékonyságáról. Szomorú problémának nevezte, hogy magyarul nem tudók jutnak pénzért állampolgársághoz, és szerbiai, valamint ukrán példákat említett – áll a Kárpáti Igaz Szó szombati cikkében.

Palkó István

Kárpátalja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!