Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.02.17. 13:44

Társszékesegyházi rangra emelkedtek

Nyíregyháza - Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius is részt vett a jeles eseményen.

Nyíregyháza - Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius is részt vett a jeles eseményen.Nagy napra ébredt vasárnap a Nyíregyházi Görögkatolikus Egyházközség, hiszen a megyeszékhely belvárosában magasodó parokiális templomuk társszékesegyházi rangra emelkedett. A délelőtt tíz órakor kezdődő liturgián Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius hirdette ki a dekrétumot és emelte társszékesegyházi rangra a templomot. Ezzel kapcsolatban Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Egyházmegye püspöke elmondta: végre egy olyan rangot kapott ez a templom, amelyet már rég megérdemeltek mind az egyházmegye hívei, mind pedig a város.

– A pápa közbenjárásával, a keleti kongregáció hirdette ki a jó hírt, amit mi ma láttunk jónak bejelenteni a híveknek – közölte a püspök.

Az immár társszékesegyházi rangnak örvendő egyházközség egy új média központottal is gazdagodhat. A 100 millió forintból megépülő média centrum alapkövét az ünnepi liturgia után helyeztek el a püspökség udvarán. Ennek kapcsán dr. Fedor Tibor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi kapcsolattartási és együttműködési főosztályvezetője beszélt az egyház és a sajtó viszonyáról. – A „örömhíradó-központ” létrehozásával szeretnénk az egyház és a világ közti kommunkációt megkönyíteni, meggyorsítani. Ez a mai digitális világban elengedhetetlen, hiszen a világháló beépült a társadalom és így az egyház szövetébe is. A társadalmi kommunikáció az evangelizáció eszköze is – fogalmazott Fedor Tibor, aki hozzátatte: vállalják a jelenlét kockázatát azért, hogy elkerüljék a távollét kockázatát. A főosztályvezető egy érdekességet is megosztott a hallgatósággal, miszerint a pápa is Twitterezik, méghozzá két és félmillió követővel.

Az új média központ várhatóan az év végére készülhet el. A kettős ünnepségen Kocsis Fülöpön és Alberto Bottari de Castello apostoli nunciuson kívül részt vett még Orosz Atanáz, a Miskolci Apostoli Exarchátus püspök-exarchája és Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi egyházmegye püspöke is.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!