Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.02.15. 16:05

Megyei közgyűlés: zászlótól a költségvetésig

Nyíregyháza - Két új képviselő eskütételével és a megbízólevelek átadásával kezdődött a pénteki, megyei közgyűlés. Sztolyka Zoltánt, Rozsály polgármesterét és Szalai Lászlót, Fehérgyarmat alpolgármesterét delegálta a Fidesz-KDNP frakció az összeférhetetlenség miatt korábban lemondott Nagy Miklós (Tyukod korábbi polgármestere január elsejével a Csengeri Járási Hivatal vezetője lett), illetve Sarkady Pál, Szatmárcseke polgármesterének helyére.

Nyíregyháza - Két új képviselő eskütételével és a megbízólevelek átadásával kezdődött a pénteki, megyei közgyűlés. Sztolyka Zoltánt, Rozsály polgármesterét és Szalai Lászlót, Fehérgyarmat alpolgármesterét delegálta a Fidesz-KDNP frakció az összeférhetetlenség miatt korábban lemondott Nagy Miklós (Tyukod korábbi polgármestere január elsejével a Csengeri Járási Hivatal vezetője lett), illetve Sarkady Pál, Szatmárcseke polgármesterének helyére.

Az eredeti meghívó szerint 18 napirendi pont megtárgyalása várt a testületre. Az ülésen rendkívüli napirendi pontként tárgyalták a képviselők a székely zászló kitűzésének ügyét. Seszták Oszkár a megyei közgyűlés elnöke (Fidesz-KDNP) azt mondta: a székhelyföldi magyarsággal vállalt szolidaritás jelképe a zászló, s alapvető jognak nevezte a nemzeti közösségek szimbólumainak használatát. Dr. Veres János (MSZP) azt mondta ebben a kérdésben nagyon fontos a kellő körültekintés, hogy „ne okozzunk több kárt, mint hasznot.” Ezért az javasolta, hogy a megyei közgyűlés elnöke kérje ki testvérmegyénk, Hargita tanácselnökének véleményét. S, ha úgy látja, ezzel segíthetjük az törekvéseiket, akkor tűzzék ki a megyeházára a székely zászlót.

– Ha bírjuk testvérmegyénk egyetértését jó szívvel fogok igent mondani – fogalmazott a képviselő. Bodrog László (Jobbik) szerint méltatlan erről vitát folytatni, egyértelműen ki kell fejezni a szolidaritást, Seszták Oszkár pedig azt kérdezte: a mi érzéseinkre, érzékenységünkre ki van tekintettel? A zászlót az ülés után kitűzték a épület homlokzatára.

Naprend előtti felszólalásában Halmi József (MSZP) arra kérte a megyei közgyűlést (hangsúlyosan a települések polgármestereit) és annak elnökét, éljenek felterjesztéssel a belügyminiszterhez, hogy a közfoglalkoztatás feltételeit ne úgy változtassák meg, hogy abban kevesebben, mindössze 6 órában dolgozhassanak, és az önkormányzatoknak 20 százalékos önerőt kelljen biztosítani ehhez.

– A forráshiányos önkormányzatok nem lesznek képesek ezt finanszírozni – mondta györtelek polgármester. Seszták Oszkár reagálásában azt mondta: nem tudja pontosan, mi változik majd a közfoglalkoztatásban, de pontos információk birtokában lehet a felterjesztés szükségességéről dönteni. Az elnök elismerte azt is, hogy a megyében fontos a közmunka, az idén erre 150 milliárd forint állami forrás jut, remélhetőleg sem a programban résztvevők száma, sem a 8 órás foglalkoztatás aránya nem csökken. Kerekes Miklós frakcióvezető (Fidesz-KDNP) arra emlékeztetett, soha korábban nem volt ilyen hosszú időn át tartó, ilyen nagy összegű és ilyen jelentős önkormányzati eszközbeszerzéssel megerősített közmunkaprogram Magyarországon.

Hiány nélkül, 542,8 millió forint bevételi és kiadási főösszeggel elfogadta 2013-as költségvetését megyei önkormányzat. A helyhatóság a tavalyi támogatással azonos mértékű, több mint 286 millió forintos működési támogatást kap az államtól, az általános működési tartalék összegét 34,3 millió forintban határozták meg. Az előterjesztésből kiderült jelentős külön bevétellel az önkormányzat nem számolhat, a kéményseprő ipari szolgáltatás díjával. Bevételként számoltak a büdzsé készítésekor a pénzmaradvánnyal, valamint a nyíregyházi önkormányzat tavaly december utolsó napján átutalt 82,7 millió forint tartozás összegével. Mintegy 60 millió forintot terveztek az önkormányzati köztisztviselők (az engedélyezett létszám 33,5 fő) a képviselő-testület külső személyi juttatásaira. A pénzmaradvány terhére – szerényen – önként vállalt feladatokat is támogat a megyei: így a Cantemus kórus működését, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szemle megjelentését, civil szervezeteket, rendezvényeket.

Emlékhely lehet

A megyei közgyűlés támogatta a Szatmárcsekei Önkormányzat kezdeményezését, hogy a település csónak alakú faragott fejfás református temetőjét és Kölcsey Ferenc síremlékét az Országgyűlés nemzeti emlékhellyé nyilvánítsa.

Km

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!