Szabolcs-Szatmár-Bereg

2010.08.30. 19:17

Sikerrel pályáztak bölcsődére Nyírteleken

<p>Az elmúlt években Nyírteleken is rendszeresen jelentkezett az a probléma, hogy az édesanyák mentek volna vissza dolgozni a család anyagi helyzetének megsegítése érdekében, de bölcsőde híján nem tudták kire hagyni a gyermeküket.</p>

Ez a gond már a múlté, hiszen nyár óta bölcsőde is működik a településen.

– Hosszabb ideje terveztük már egy bölcsőde kialakítását, hiszen közmeghallgatáson, lakossági fórumon gyakran felvetették a hiányát az édesanyák. A legközelebb Nyíregyházán volt bölcsőde, azonban oda meg nemigen jutott be egy nyírteleki kisbaba – elevenítette fel az előzményeket Magyar László, Nyírtelek polgármestere. – Szerencsére kedvezően változott a törvényi előaírás, amely immár lehetővé teszi, hogy óvodában is lehet kialakítani bölcsődei férőhelyet. Először természetesen felmérést végeztünk, 27-28 család jelezte, hogy igényük lenne bölcsődére. Hazai forrású pályázaton nyertünk, s az óvodában átalakítottunk két csoportszobát a bölcsődések számára. Augusztus elején nyílt meg a bölcsőde, s szeptember elejére már száz százalékosan működni fog 12 – 12 aprósággal.

A gégényi óvoda egyik részében bölcsődét alakítanak ki

– Korábban öt csoport volt az óvodában, de a gyermeklétszám csökkenése miatt csak négyet tudtunk indítani. Így helyiség szabadult fel, három dolgozó munkája pedig feleslegessé vált. Ez, valamint a térség településein – Demecserben, Kéken, Székelyben –, valamint a mi községünkben felvetődött igény miatt döntöttünk úgy, hogy két csoportban 18 férőhelyes bölcsődét alakítunk ki – mondta el érdeklődésünkre Tenkely Józsefné, Gégény polgármestere.

– Ráadásul új munkahelyeket is teremtünk, hiszen összesen 7 dolgozóval indul majd a bölcsőde. Az átalakítás megkezdődött, a belső munkálatok szeptember 31-ig befejeződnek. Utána következik a játszóudvar kialakítása. Szeretnénk, ha a működési engedélyek beszerzése után november 1-jétől már működhetne a bölcsőde az anyukák örömére.

Nyírpazonyban kicsi az igény

A közoktatási törvény szerint az önkormányzatoknak azokon a településeken kötelező bölcsődét működtetniük, ahol tízezernél többen élnek. Nyírpazonyban a lélekszám ennél jóval alacsonyabb, így ott nem működik ilyen jellegű intézmény, s mint dr. Ilosvai István jegyző lapunknak elmondta: egy–két család részéről merült csak fel igény a bölcsődei ellátásra. – A törvény szerint már 2,5 éves kortól fel lehet venni gyerekeket óvodába, ez pedig könnyebbséget jelent a munkahelyükre visszatérni vágyó kismamáknak – tette hozzá.

Ha az apuka marad gyesen

- Több ismerősöm is van, akinek nem sikerült elhelyeznie a gyermekét, de nekem időnként az volt a benyomásom, hogy ők nem is nagyon akarták. Én mindent meg fogok tenni azért, hogy jövő szeptembertől bölcsit találjak a kicsinek, mert azt gondolom, hogy a jelen gazdasági helyzetben nem igazán engedheti meg magának az ember, hogy három évet kimaradjon a munkahelyéről. És ez még akkor is igaz, ha olyan helyen dolgozik mint én, ahol nagyon megértőek és mindenben támogatnak. Tovább...

(Ön-)költséges lehetőség is van

Ahol az állam illetve a települési önkormányzat nem tud lépést tartani az igényekkel, ott természetes módon megjelennek a piaci alapon, térítési díj ellenében igénybe vehető lehetőségek a gyermekelhelyezésben is.

Hiánypótlóak és keresettek ezek a családi napközik, ám támogatás nélkül kevesebben tudják ide vinni a gyerekeiket.

A gyermekvédelmi törvény szabályozza a kisgyerekek napközi elhelyezését, s az önkormányzatok hatáskörébe tartozik, hogy a vállalkozói alapokra helyezett kezdeményezéseket támogatják vagy sem. A megyeszékhelyen a hely- illetve szakhatóság ugyan minden segítséget megadott egy ilyen „maszek bölcsi” engedélyezési eljárásához, ám a támogatás már nem fért bele a város költségvetésébe. Tovább...

- M. Magyar László, Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!