Sport

2016.07.10. 17:10

Öten külföldön méretnek meg: rövidesen Eb és vb

Miskolc - Három B.-A.-Z. megyei kajakos és két kenus utazik a közelgő világversenyekre.

Miskolc - Három B.-A.-Z. megyei kajakos és két kenus utazik a közelgő világversenyekre.

Szolnokon rendezték meg a hétvégén az ifjúsági korosztály számára a második, míg az U23-as korcsoportnak az egyetlen válogatóversenyét a plovdivi Európa-bajnokságra, valamint a hó végi minszki világbajnokságra. Megyénk lapátosai közül többen is pályáztak jó eredményre, és ezzel együtt a kerettagságra vagy az Eb vagy a vb esetében. Kezdjük Béke Kornéllal: a Tiszaújvárosi KKSE kiválósága a fiúk között megnyerte a K-1 1000 métert, és így biztossá vált, hogy Fehéroroszországban ő „áll” majd a startvonalra ebben a számban.

Gyakorlatilag Kornél már mindenki ellen versenyzett." Betlenfalvi István

– Amióta létezik archívum, azóta nem győzött még ilyen jó idővel senki sem ifjúsági válogatón és az időjárásra sem lehet azt mondani, hogy a körülmények irreálisak lettek volna – tette hozzá a tényhez Betlenfalvi István, edző. – Nagyon örül a kijutásnak, tavaly nyert már egy vébécímet K-2 1000 méteren Mayer Keánnal, és most is az aranyérmet fogja megcélozni. A mezőnyt évek óta látjuk, figyeljük, teszteljük, gyakorlatilag Kornél már mindenki ellen versenyzett, elképzelhető, hogy bejön egy-két ismeretlen srác, és egy világbajnokság sosem könnyű, de az idő azért mindig beszédes, azzal, amit ment, megnyerte volna az U23-as döntőt is.

Egy éve kevésen múlt

A másik megyei kajakos induló Mozgi Milán (Tokaj) lesz Minszkben, aki Szolnokon megnyerte a K-4 1000 métert Petró Erikkel (FTC), Varga Ádámmal (KSI) és Erdőssy Csabával (Graboplast Győr). Vele kapcsolatban nem szabad elmenni azon tény mellett sem, hogy egyesben nagyot csatázott Béke Kornéllal, s csak kevéssel maradt alul.

Fehéroroszországban nem csupán az ifjúságiak, hanem az U23-asok is vízre szállnak, ahol szintén érintett megyénk: a Diósgyőri KKSC kenusa, Viola Viktor Szolnokon C-2 500 méteren a legjobb lett párjával, Varga Patrikkal (Graboplast Győr), ami nekik belépőt jelentett a négyesbe, ahol a duó kiegészül Korisánszky Dáviddal (KSI SE), illetőleg Balla Leventével (Graboplast Győr).

– Edzőtáborban elkezdik a felkészülést a vébére, erős kis négyesnek tűnik ez a csapat, reméljük, hogy Minszkben oda tudnak majd érni a dobogóra – fogalmazta meg ebbéli reményét tanítványával és társaival összefüggésben Slisz Béla klubelnök-edző. – 2015-ben, az U23-as vb-n Montemor-o-Velhoban ezer méter párost ment Viktor Fekete Ádámmal, s kevésen múlt az éremszerzés, negyedikként végeztek. Egyébként van olyan hír, mely szerint egyes rivális versenyző tiltott szerrel élt, ezért lehet, hogy utólag előrébb is lépnek.

Sérülés sem akadály

A plovdivi kontinensviadalt hamarabb bonyolítják le (július 14–17.), ezen két számban (C-1 500 m, C-2 200 m) indul a Tiszaújvárosi KKSE kenusa, Bragato Giada, aki egy második, egy harmadik és egy negyedik helyet ért el Szolnokon. Róla Betlenfalvi István elmondta: miután két héttel ezelőtt eltört a lábközépcsontja, sérülten versenyzett, mankó segítségével közlekedett és lépett fel a dobogóra – de magát a versenyzését ez nem befolyásolta. Bragato Giada nem az egyedüli TKKSE-s lesz Bulgáriában, merthogy klubtársa, Mannheim Krisztián a válogatón első lett K-1 500 méteren, s ezzel ezen a távon ő érte is lehet majd szurkolni.


Stábtagok

A vb-n a férfi kajakosok szakági edzője Betlenfalvi István, az Eb-n a női kenu­szakág trénere pedig Krucsai József (Bragato Giada mestere) lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!