Sport

2014.08.07. 09:17

Ifjúsági olimpia: élete nagy kalandja előtt áll Mozgi Milán

Tokaj - A tokaji Mozgi Milán is ott lesz a Nankingban sorra kerülő ötkarikás viadalon.

Tokaj - A tokaji Mozgi Milán is ott lesz a Nankingban sorra kerülő ötkarikás viadalon.

Vasárnap utaznak Kínába a nyári ifjúsági olimpián szereplő magyar sportolók. Köztük lesz Mozgi Milán, a Tokaji Vízisport Club kiválósága, aki kajakban képviseli színeinket.

Boldog volt

– A napokban esküt tettünk Budapesten és a ceremónia különleges érzésekkel ajándékozott meg – kezdte a 16 éves versenyző. – Nagyon boldog voltam, hogy ott lehettem, és a dobogón kicsit el is érzékenyültem. Azt éreztem, hogy az olimpiai család és csapat tagja vagyok, bíznak bennem és bennünk a szakemberek, akik támogatnak engem és minket. Lehet, hogy nagy szavak ezek tőlem, egy „gyerektől”, de kimondom: életre szóló élménnyel gazdagodtam. Már csak azért is, mert láthattam vagy tizenöt felnőtt olimpiai bajnokot.

Mozgi Milán ezután arról beszélt, hogy már nagyon szorítja az idő: az utolsó itthon töltött napokba mindent belead annak érdekében, hogy kirobbanó formában utazhasson eddigi legnagyobb a versenyére.

– Napi két kemény edzéssel telnek az óráim Tokajban és a Bodrogon, már a finomhangolást végzem és hiszem, hogy sikerül életem legjobbját nyújtanom – folytatta a TVSC tagja, majd hozzátette: – Izgalmat azonban még nem érzek, egyelőre csak az edzéseken jár az eszem, máson nem töprengek. Úgy gondolom, hogy az a bizonyos nagy nyomás a szereplésem előtti pillanatokban nehezedik majd rám. Az izgalomról egyébként még annyit, hogy még soha nem utaztam repülőn, így nem tudom például azt sem, hogy milyen érzéssel ajándékoz meg a tizenöt órás légi út, de nem félek tőle.

Mint az aranyra

A tokaji fiatalember nagyon figyelt a csapatgyűlésen, amelyen még jegyzeteket is készített magának.

– Nagyon sok mindenre oda kell figyelnünk Kínában – idézte fel a tudnivalókat. – Azt ajánlották nekünk, hogy csak az olimpiai faluban étkezzünk, nehogy elkapjunk valamilyen betegséget, továbbá nyomatékosan felhívták a figyelmünket arra, hogy akkreditációs kártyánkra úgy vigyázzunk, mint az aranyra, hiszen ha elveszítjük, komoly gondjaink lehetnek a közlekedésnél, az étkezéskor, a belépéseknél, sőt a hazautazás esetén is, mert a flepnik a személyazonosításunkra szolgálnak. Én azonban nem csupán erre a kártyára fogok nagyon figyelni, hanem az okostelefonomra és a fényképezőgépemre is. Ugyanis ezekkel fogom megörökíteni a kint látottakat, a családommal pedig a „telón”, a Facebook és a Skype segítségével tartom majd a kapcsolatot.

Mozgi Milánnak természetesen szóba hoztuk a vele szemben támasztott elvárást és a jövőt is, mire megjegyezte:

– Manapság, a kvalifikáció idején, az olimpiai eredménytől függetlenül, már a puszta kijutás is óriási dolognak számít. Nankingban nyilván mindenki és mindent elkövet a lehető legjobb teljesítmény érdekében, jómagam is ennek szellemében vágok a nagy kalandnak. Azon viszont nem gondolkodtam, hogy mi történik velem Kína után, ha úgy alakul és ha felfigyelnek rám. Ezek átgondolására bőven lesz időm, hiszen csak a jövő esztendő februárjában leszek 17 éves.

ÉM-KT


Jellegzetes ajándékokkal

Arra a kérdésre, hogy hazaérkezése után milyen ajándékkal lepi meg szeretteit, Mozgi Milán így felelt: „Legfőképpen edzőmet, Simon Lászlót szeretném valamilyen éremmel meglepni, de ettől eltekintve minden családtagomra, többek között a barátnőmre is fogok gondolni, valamit biztosan mindenki kap majd. Aztán eszemben lesznek az ismerőseim, a szponzoraim és azok, akik segítették a felkészülésemet, valamilyen módon hozzájárultak a kiküldetésemhez. Kínai jellegzetességekre gondolok, de majd ott meglátom, hogy milyen apróságok jöhetnek szóba.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!