Sport

2013.12.12. 23:08

Aluinvent-DVTK: Továbbjutás, vereséggel az Európa Kupában

Wasserburg - A Diósgyőr rosszul dobott és kikapott Németországban.

Wasserburg - A Diósgyőr rosszul dobott és kikapott Németországban.A női kosárlabda Európa Kupa E-csoportjának utolsó fordulójában, csütörtökön este Németországban, a TSV 1880 Wasserburg vendégeként lépett pályára az Aluinvent-DVTK csapata. Bár a piros-fehérek játékosai, edzője nem számolgatott a meccs előtt, mert egyértelműen a győzelem megszerzésében gondolkodtak, Szabó István, a diósgyőriek technikai vezetője folyamatosan matekozott, figyelte a többi csoport eredményeit, hogy továbbjutás esetén kivel kell játszania a Diósgyőrnek. A meccs előtt azt már tudni lehetett, ha nyer a DVTK, akkor a 16 közé jutva, a csoportselejtezőkben elért eredmény alapján rangsorba állítva az 5. lesz, vagyis 12. helyezett csapatot kapja, így a nyolcaddöntő első meccsét idegenben kellene játszania a jövő év januárjában. Vereségben a csapat technikai vezetője sem gondolkodott, de annyit azért mondott, ha netán kikapna a Diósgyőr, akkor csoportharmadikként is továbbjuthat.

De a számolgatás egy időre leállt, mert ott volt még Wasserburg elleni meccs. Az a találkozó, amelyen nem léphetett pályára a hazaiak irányítója, a sérüléssel bajlódó Barnert. Irányító poszton éppenséggel a DVTK-nak is akadtak gondjai, ugyanis Czank megfázással küszködött. A piros-fehéreknél a meccs előtt nem tűnt idegesnek az edzőként élete első felnőtt tétmérkőzésére készülő Dubeiné Balogh Gabriella, aki hétfőn váltotta az eddigi szakvezetőt, Peresztegi Nagy Ákost a kispadon, mert mint mondta: átélt már izgalmakat a pályán és a pálya szélén, úgyhogy nem szokatlan ez a helyzet számára. A kezdés előtt a csapatok közül a Diósgyőr kapta a nagyobb fényt, a rivaldát pedig a Wasserburg, mert előbbi tagjait rendes körülmények között mutatták be, míg utóbbit lámpaoltás után, reflektorfényben. Nem telt meg a csarnok, de a lelkes hazaiak az első perctől folyamatosan buzdították kedvenceiket.

Kimaradt dobásokkal

A meccs kimaradt diósgyőri dobásokkal kezdődött (4-0), majd Bukovszki hintett egy triplát, a 4. percben pedig a másik kisember, Czank pontjai már az egyenlítést jelentették (5-5). És annak ellenére, hogy a hazai csapat statikus játéka látszott érvényesülni, a folytatásban a piros-fehérek jutottak előnyhöz (5-8), amelyet 1 percen belül ledolgoztak a németek (9-8). Aztán a sok pontatlan dobással zajló találkozón előbb Sverrisdóttirt, majd Vinczét is pályára küldte a diósgyőri edző, de ez sem sokat segített, a lassú, pozíciókereső negyed végén a hazaiak álltak jobban (14-12).

A második negyedben aztán jöttek a fiatalok is, Dubei és Horváth B. 16-12 után Sverrisdóttir vágott be egy hármast, a 15. percben pedig a 10. vendégjátékos is pályára lépett, Szabó P. személyében (20-15). De jól dobó játékos csak nem akart mutatkozni a DVTK-soknál, így 24-17-nél vendég időkérés következett. Haszna nem sok volt, mert a gyűrűbe azt követően is csak ritkán találtak be a diósgyőriek (31-21). Aztán a 20. percben az utolsó még be nem vetett magyar kosaras, Bálint is beállt, Jansone duplája után pedig 8 pontos wasserburgi előnnyel térhettek a csapatok a hosszú pihenőre.

Fordulás után

A térfélcserét követően abban lehetett bízni, hogy az addig pocsékul dobó diósgyőri légiósok, Raven (hatból egy), Sverrisdóttir (hatból egy), Tobin (négyből egy), Jansone (hatból kettő) közül valaki csak rátalál egy közepes dobóformára. A harmadik negyed első két percében előbb Tobin talált be, majd Sverrisdóttir szerzett triplát, amire hazai időkérés volt a válasz (31-28). Csakhogy a bemelegedett vendéget ez nem fékezte le, és mivel ekkor már jóval többet futottak a piros mezesek, visszavették a vezetést, és amikor a 37. percben Raven leindításos kosarat szerzett ismét wasserburgi időkérés miatt állt a játék (33-36). A folytatásban Tobint hagyták lemészárolni a palánk alatt a játékvezetők, majd Breitreiner belemenését nézték el, aki kosarat szerzett ennek végén. Részben ezek miatt vette vissza az előnyt a hazai gárda, részben azért, mert a DVTK addigi jó védőfala behorpadt (40-36).

A záró játékész izgalmasan alakult, a DVTK a 36. percben érte utol ellenfelét (47-47), majd amikor már csak két perc volt hátra és újra döntetlen lett (51-51), előbb Cannon, majd Sverrisdóttir hagyott ki egy-egy büntetőt (52-52). Az utolsó perc elején Roglic talált be a palánk alól, majd Sverrisdóttir hibázott a túloldalon, és mivel a végén a hazaiak jól büntetőztek, megnyerték a meccset. Igaz, a csoport második helye ezzel együtt is a DVTK-é lett, vagyis a 16 közé jutottak a piros-fehérek, de elszalasztották azt a lehetőséget, hogy relatíve könnyű ellenfelet kapjanak, és hogy a nyolcaddöntő második meccsét játsszák hazai környezetben.

ÉM-BCS


Jegyzőkönyv

TSV 1880 Wasserburg – Aluinvent-DVTK 57-54 (14-12, 17-11, 9-13, 17-18)

Wasserburg, 300 néző. V.: Perlic (horvát), Paulik (cseh), Malmierca (andorrai).

TSV 1880 Wasserburg: BREITREINER (15/3), Jeltema (2), Sten (2), Brunckhorst (5), CANNON (14). Csere: Dover (2), Wagner (6/3), Thoresen (9), Roglic (2). Vezetőedző: Bastian Wernthaler.

Aluinvent-DVTK: Bukovszki (3/3), CZANK (12), Raven (7), Jansone (7), Tobin (11). Csere: Sverrisdóttir (9/6), Vincze (-), Dubei (3/3), Horváth B. (2), Szabó P. (-), Bálint (-). Edző: Dubeiné Balogh Gabriella.

Bastian Wernthaler: – Örölük a győzelemnek, úgy érzem a mi akaratunk érvényesült a mérkőzés nagy részében.

Dubeiné Balogh Gabriella: – Helyenként jó játékkal rukkoltunk elő, de azért látszik, hogy agresszivitásban, csapatjátékban vannak még hibák, ám a szívét, a lelkét kitette a csapat. Jobb lenne győzelem után mondani ezeket, nem sok hiányzott a sikerhez, és azért én gratulálok a lányoknak.


Kosárlabda: női Európa Kupa E-csoport végeredmény

1. BASKET LANDES 6 6 - 474-384 122. ALUINVENT-DVTK 5 3 3 447-393 9

3. TSV 1880 Wasserburg 6 3 3 376-391 9

4. Lotto Young Cats 6 - 6 382-501 6

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény dönt.


6. forduló másik mérkőzésén: Lotto Young Cats – Basket Landes 72-82 (27-19, 14-24, 15-19, 16-20).


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!