Sport

2013.10.25. 11:12

DVTK: "Valószínűleg" csúcsteljesítmény

Nem lehet tudni, hogy zsinórban, kapott gól nélkül megnyert élvonalbeli bajnokikban hol áll a DVTK.

Nem lehet tudni, hogy zsinórban, kapott gól nélkül megnyert élvonalbeli bajnokikban hol áll a DVTK.Zsinórban hét győzelmet aratott a labdarúgó NB I-ben a Diósgyőri VTK csapata, ezzel klubtörténelmet írtak a piros-fehérek, az ugyanis még soha nem fordult elő, hogy egymás után ennyi bajnokit nyerjenek az élvonalban. Ezt a remek sorozatot az teszi még szebbé, különlegesebbé, hogy ezt a sikerszériát kapott gól nélkül hozta le a csapat. Az biztos, hogy ez a DVTK történelmében ez egyedülálló, és valószínűleg az a magyar fociban is – bár ez utóbbival kapcsolatban nem áll rendelkezésre olyan adat, ami alapján biztosan kijelenthető lenne, hogy ez a maga nemében országos csúcsnak számít.

A témával kapcsolatban a Magyar Labdarúgó Szövetség honlapján megjelent cikkben is csak óvatosan fogalmaztak: ,,A modern időkben nem fordult elő olyasmi a magyar NB I-ben, hogy egy csapat hét meccsen keresztül úgy maradjon hibátlan, hogy közben gólt sem kap." Hogy a modern idők alatt mit kell érteni, az nem derült ki az anyagból, de a szövetséget megkerestük ezzel kapcsolatban.

Nyerjenek még így

Ám előtte még futottunk néhány kört ebben a témában. Elsőként T. Szabó Gáborral, a DVTK Aranycsapata mellett vezetőedzőkét dolgozó Szabó Gézának a fiával beszéltünk, aki újságíróként, labdarúgó statisztikusként több kiadvány előkészítésében közreműködött, többek között az Aréna kiadó gondozásban 2008-ig megjelentetett Futball évkönyvek munkatársa is volt, éveken keresztül.

– Sajnos, nekem, és tartok tőle, hogy másnak sem állnak a rendelkezésére olyan adatok, amelyek a 1901-től íródó honi élvonalbeli, illetve annak tekintett évadokat teljes egészében digitálisan tartalmazná, és egy kereső programmal könnyen kideríthető lenne, hogy volt-e a DVTK-éhoz hasonló, esetleg ezt túlszárnyaló sorozat – mondta T. Szabó Gábor. – Emiatt komoly, lehet, hogy hónapokon át tartó kutatómunkát igényelne annak a kiderítése, hogy van-e Diósgyőr mostani teljesítményétől jobb sorozat, olyan, amelynek során a győzelmek kapott gól nélkül születtek. Valószínűleg nincs, mert a futball hőskorában, sok gól esett, a védekezéssel akkoriban még igazán törődtek a csapatok. Szóval ilyen speciális csúcsokat nem tartanak nyilván sehol, ez nem az NBA, ahol olyan statisztika van, hogy azt is képesek megmondani, hogy egy játékos hányszor szerzett az utolsó 5 másodpercben olyan kosarat, amivel a csapata javára döntötte el a meccset. De az lenne a legtutibb, ha még 2-3 bajnokit ugyanígy megnyerne a DVTK, mert akkor valószínűleg nem csak idehaza, hanem lehet, hogy egész Európában beszélnének erről a remek teljesítményről.

A szövetségtől

A Magyar Labdarúgó Szövetségtől megtudtuk: nincs olyan nyilvántartásuk, amely alapján kijelenthető lenne, hogy a DVTK sorozata a maga nemében csúcsnak számít, illetve arra a kérdésünkre is választ kaptunk, hogy mit tekintenek a szövetségben ,,modern idő"-nek.

– A Magyar Labdarúgó Szövetségnek 2004-re visszanyúlóan vannak digitális formában adatai a bajnoki évadokra vonatkozóan – tudtuk meg Dinnyés Mártontól, a Magyar Labdarúgó Szövetség kommunikációs munkatársa. – A magyar labdarúgás jelenlegi vezetésének vannak olyan törekvései, és ez a honlapfejlesztésnek egy fontos része, hogy majdan a magyar futball, több mint 100 éves történelmét eredményszerűen is megmutathassuk, de ez nem egyszerű feladat, hiszen, hogy mást ne mondjak, volt egy olyan időszaka is a magyar labdarúgásnak, amikor nem a szövetség, hanem a liga szervezte, működtette az élvonalbeli bajnokságokat. Mivel a szövetségnek pontos, hivatalos statisztikája jelenleg nincs, ezért fogalmaztunk óvatosan, ezért nem mertük leírni, hogy ez egy rekord, ugyanis nincs olyan gyűjtésünk, ami egy ilyen kijelentést alátámaszthatna. Ezért csak valószínűsíteni tudjuk, hogy ilyen széria, mint amit a DVTK produkált, hogy hét győztes meccsen egy gólt sem kapott, még nem fordult még elő a magyar labdarúgás élvonalában.

ÉM-BCS


Hetek, hónapok munkája:

Az országos sportnapilapnál, a Nemzeti Sportnál éveken át labdarúgó statisztikákkal foglalkozó újságíró, Budai Miklós, aki jelenleg a Sportfogadás című napilap munkatára sem tudta megmondani, hogy csúcs-e a DVTK kapott gól nélküli győzelmi sorozata.

– Sajnos, ahogy T. Szabó Gábornak így nekem sincs erre vonatkozó pontos adatom, lehet, hogy utána lehetne nézni ennek, de napok, hetek, hónapok munkája lenne visszalapozni a magyar futball történelemkönyvében, és ennek egy részére szó szerint értendő, ugyanis nincs minden adat számítógépre rögzítve, csak füzetekben leírva – mondta Budai Miklós.


A ,,valószínű" csúcsfigurák

A DVTK 7 győzelmet számláló, kapott gól nélküli sorozatának részesei (20 labdarúgó)

  • 7 mérkőzésen lépett pályára: Kádár Tamás, Zoran Kostic, Vadász Viktor, Barczi Dávid, Bacsa Patrik, Mohamadou Abdouraman.
  • 6 mérkőzésen lépett pályára: Ivan Rados, Tisza Tibor, Nikházi Márk.
  • 5 mérkőzésen lépett pályára: Vági András, Gohér Gergő, Gosztonyi András, Futács Márkó.
  • 4 mérkőzésen lépett pályára: Elek Ákos, Qointero Batioja.
  • 3 mérkőzésen lépett pályára: Senad Husic, Takács Péter.
  • 2 mérkőzésen lépett pályára: Eperjesi Gábor.
  • 1 mérkőzésen lépett pályára: William Alves, Nenad Rajic.

  • 22.10.2013 | A ,,nullázás" páratlan, a győzelmi sorozat nem, szombaton este Szombathelyen folytathatja remek szériáját a Diósgyőr.


    23.10.2013 | A legfrissebb európai klubcsapatok ranglistáját a Bayern München vezeti a Barcelona és a Real Madrid előtt, a Diósgyőri VTK a 440. helyet foglalja el.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!