Müller Eszter Abigél

2019.11.13. 08:04

Kell egy kis áramszünet, különben jön az unalom

De egy dolog biztos, ilyenkor a barátainkkal vagyunk. Az azonban, hogy hol és mit csinálunk, korosztályonként változik.

Herman Ottó Gimnázium

Sós, édes

A kisgyerekeknek leginkább születésnapi bulikat szerveznek a szüleik, ezeknek legnépszerűbb helyei városunk játszóházai.

Itt az ünnepelt és a meghívottak levezethetik a rengeteg energiájukat: szaladgálhatnak, hangoskodhatnak, játszhatnak kedvükre. Népszerű elemek a labirintusok, trambulinok és az ugrálóvárak.

Mindezek mellett viszont teret kapnak az otthon rendezett bulik is, ahol a rohangálást felváltja a társasjátékozás, valamint az egyre népszerűbbé váló online számítógépes játékok használata.

Mind a két bulizási forma esetén fontos elem a sós és édes nassolnivaló, a cukros üdítő jelenléte.

A tinédzserkor egyik legismertebb velejárója a lázadás minden ellen, amit kisebb korban nem engedtek meg a szülők. Ez a korszak az önállósodásé, amikor már az ember nem gyerek, de még nem is felnőtt. Ilyenkor mindenki a szárnyait próbálgatja, határait tágítja, így a cukros üdítők mellett megjelenik az alkohol fogyasztása is.

Ilyenkor már nincs szükség a bulik szervezésben a felnőttekre, sőt gyakran inkább elmennek csoportosan egy klubba. Előtérbe kerül a tánc, az éneklés és az ismerkedés.

Felnőttként az embernek nagy valószínűséggel már van családja, stabil állása, ezek miatt pedig a szabadideje csökken.

Egy baráti összejövetel megszervezése vagy beiktatása nehéz dolog, ha mégis összejön, akkor a legnépszerűbb helyszín a társaság egyik tagjának otthona.

A hölgyek elkészítik süteményeiket, beszélgetnek kevés alkohol társaságában. Előfordul, hogy kerti sütögetést tartanak, miközben megbeszélik, mi minden történt, amióta nem látták egymást.

Manapság a harminc év felettieknek ritkán, külön eseményként tartanak diszkókat, mivel ez a korosztály az évek múlásával egyre kevesebb késztetést érez a bulizásra, pedig mindenkinek szüksége van rá, különben elkapja az UNALOM nevű betegséget, és mindennek vége.

„Teljesen közönyös és szürke lesz, az egész világ idegennek tetszik neki, semmihez semmi köze. Már nem haragszik, nem lelkesedik, nem örül, nem szomorkodik, többé nem tud se nevetni, se sírni. A belsejében hideg lesz, már nem tud szeretni senkit. Ha idáig jut, a betegség gyógyíthatatlan. Nincs visszatérés” – írja a Momo című könyvben Michael Ende.

Összességében a bulizás minden korosztály számára fontos, bár eltérőek az okok. Egy biztos:

„Kell egy kis áramszünet,

Időnként mindenkinek.

És aztán megint mehet. Minden tovább”.

Müller Eszter Abigél Herman Ottó Gimnázium, 11/4

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!