szponzorált tartalom

2021.02.26. 15:47

Befejezett és új fejlesztések Tardon

Az első írásos emlék 800 éve említi Tard települést.

20210205 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Portré: Kleszó Tibor Tard polgármestere.

Fotó: Bujdos Tibor

– A járvány kirobbanásakor a maszk – hiányos helyzetben mi is önkéntesek – kel és hivatali dolgozók segítségével készítettünk védőfelszerelést – idézi fel Kleszó Tibor, Tard polgármestere. Ezeket ingyenesen eljuttatták a település lakosságának. Akinek igénye volt rá, hogy bevásároljanak, segítettek neki, sok idős rokonát vagy a segítő – szolgálatot vette igénybe. Tard 1150 lakosának mintegy 30 százaléka 60 év feletti. A lélekszám jórészt stagnált az elmúlt években, újabban a hazaköltöző fiatalok és a csokot igénybe vevők enyhe növekedést generáltak.

Egy rendezvény

Összesen egy rendezvényt sikerült megtartaniuk a tavalyi évben, a falunapot. – Óvatosak voltunk, betartottuk az óvintézkedéseket, de mivel szabadtéri rendezvény volt – az időskorúak többsége sajnos a járványhelyzet miatt nem is tudott eljönni –, nem volt probléma, a fiatalok jól érezték magukat. Minden egyéb alkalom – Idősek Napja, Kakasfesztivál – elmaradt. – Még 2019 végén nyertek pénzt a hivatal fűtésének korszerűsítésére, mert nagyon rossz állapotban voltak a konvektorok, amelyeket központi fűtésre cseréltek ki.

A Magyar Falu Programban több pályázatuk is nyert, ezeket sikerült is befejezni. Volt útfelújítás, járdaépítés összességében 12 millió forint értékben. Fogászati kezelőegységet szereztek be, kiegészítve a pályázati összeget, mintegy hárommillió forintért. Óvodai játékvásárlásra is nyertek közel 2 millió forintot. Közterület-fenntartó gépet is vásároltak több mint 2 millió forint támogatással. A nyertes belügyminisztériumi pályázatnak köszönhetően két belterületi út kap új burkolatot. Közel ötmillió forintot nyertek a közösségi terük, a Teleház felújítására, ennek a kivitelezése most kezdődik. Az elhagyott ingatlanok megvásárlására négy és fél millió forintot kaptak. A falu központjában egy régebbi presszó – épületet vásároltak. A telek rendezése után részben saját erőből, részben pályázatból igyekeznek majd azt fel – újítani. Itt az utcai árusok kaphatnak fedett helyet egy mini piac kialakításával. Gondolkodnak még abban is, hogy kisebb családi rendezvények megtartására is alkalmassá teszik. De nem gördítenek akadályt az elé sem, ha valaki vendéglátóhely kialakításában látna fantáziát itt – fejtette ki a polgármester. Az információi szerint megszavazott Leader-támogatással, mintegy 27 milliós befektetéssel szálláshely-kialakításra is lesz lehetőség, két régebbi önkormányzati lakás felújításával.

Az első írásos emlék 800 éve említi Tard települést, ezt az évfordulót is igyekeznek majd megünnepelni – tavaly már egy közadakozásból és a római katolikus egyház közreműködésével létrehozott kálvária megépítésével elkezdték –, ahogy a járványhelyzet engedi.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában