Áramkimaradások

2022.12.13. 08:22

Zseblámpa és takaró is az iskolai felszerelés része lett egy svéd városban

A jövőben bármikor leválaszthatják a hálózatról az oktatási intézményeket is.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A svédországi Staffanstorp településen az iskolákban tanuló gyermekek szüleit arra kérték, hogy a tanulók takarót és zseblámpát is vigyenek magukkal az iskolába. Ennek oka, hogy a jövőben bármikor leválaszthatják a hálózatról az oktatási intézményeket is – írja cikkében a V4NA.

Staffanstorp önkormányzata igyekszik felkészülni az áramkimaradásra, ennek jegyében küldték a tájékoztató levelet a szülőknek, amiben elmondják, hogy egy ilyen katasztrófa bekövetkezésekor az iskolákban megszűnik a világítás és a fűtés. Továbbá csak hideg víz lesz, a mobiltelefon-hálózat ki lesz kapcsolva, és meleg ételt sem fognak tudni felszolgálni. Ezért arra kérték a szülőket, hogy küldjenek be a gyermekeikkel takarót és zseblámpát.

Nemrég a svéd kormány sajtótájékoztatóján akutnak nevezték a svédországi energiaválságot, és szinte ultimátumot adtak a háztartásoknak, hogy csökkentsék tovább áramfogyasztásukat. Ellenkező esetben drasztikus intézkedésekre kerülhet sor, többek között a háztartások leválasztására a hálózatról.

Ulf Kristersson miniszterelnök elmondta, hogy a fogyasztást mostantól a lehető legkisebbre kell csökkenteni, mivel csak ezzel lehet elkerülni az áramkimaradásokat. A miniszterelnök azt állította, hogy a kormány nem akar pánikot kelteni. A sajtótájékoztatón emellett felszólították az ország vállalkozásait, hogy az áram megtakarítása érdekében állítsák le működésüket. A Samnytt svéd hírportál megjegyzi, hogy bár „félig-meddig ígéretet tettek arra, hogy a termeléskiesésért az államkasszából pénzügyi kompenzációt kapnak, de a következményekről, azaz az áruk és szolgáltatások hiányáról és a negatív foglalkoztatási hatásokról nem esett szó”.

Lotta Medelius-Bredhe, a svéd villamosenergia-hálózat főigazgatója egy interjú során pedig elmondta, hogy Svédországban, különösen az ország déli részén a közeljövőben nagy szükség lesz a többek között Norvégiából, Lengyelországból és Németországból származó villamosenergia importjára.

Hosszú idő óta először Svédországnak több mint 1400 MW villamos energiát kellett importálnia a múlt héten. Az importált villamos energia főként Norvégiából és Németországból származott, de Dánia is besegített Svédország energiaellátásába. Az ország a statisztikák szerint részben azért importál villamos energiát, mert nem fújt a szél, így a szélturbinák nem termeltek áramot. December 7-én reggel a szélenergia a teljes svéd villamosenergia-termelésnek mindössze hat százalékát adta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában